Bryan las: Robert Bryndza – Koud bloed

Ik kan ondertussen wel zeggen dat ik een grote fan ben van Bryndza. Dus toen ik zag dat er een vijfde deel in de Erika Foster-serie zou verschijnen heb ik direct de uitgeverij gemaild met de vraag of wij hier een recensie-exemplaar van mochten ontvangen. Rond de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een exemplaar. Hier willen wij Uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterkant van dit boek: De koffer was zwaar verroest, maar uiteindelijk gaf hij mee. De inhoud overtrof Erika’s ergste nachtmerries.

Als een gehavende koffer met het verminkte lichaam van een jonge man aan de oever van de Theems aanspoelt, is zelfs rechercheur Erika Foster geschokt. Ze heeft al heel wat gruwelen voorbij zien komen in haar carrière, maar dit heeft ze nog nooit eerder gezien. Terwijl Erika en haar team de zaak voorbereiden leggen ze de link met een ander slachtoffer, een jonge vrouw die twee weken eerder in een vergelijkbaar type koffer werd gevonden.

Erika beseft dat ze op het spoor is van een seriemoordenaar die klaar is om opnieuw toe te slaan. Nog voordat ze een volgende stap kan zetten, wordt zij zelf slachtoffer van een brute aanval. Maar Erika is een doorzetter, en niets kan haar tegenhouden. Dan blijft het leven van de kinderen van haar collega in gevaar, en wordt de situatie nog nijpender. En in die race tegen de klok doet Erika een nieuwe verbijsterende ontdekking: er is meer dan één moordenaar.

De cover

Op de cover is een gedeelte van een vrouwengezicht te zien. Dit gedeelte ligt voor een gedeelte in het water. Uit haar neus komen luchtbellen, dus ze leeft, neem ik aan, nog. Ook is er bloed te zien, dus ik neem aan dat deze jonge vrouw gewond is. Ik vind de cover erg gaaf. Echter vind ik hem niet echt bij het verhaal passen. De vrouw die namelijk gevonden wordt ligt in een koffer. De quote ‘Ze werd verliefd op een moordenaar. Nu is ze er zelf een.’, die op de cover staat, roept vragen bij mij op en maakt mij razend nieuwsgierig.

De auteur

Robert Bryndza werd in Groot-Brittannië geboren en woont tegenwoordig in Slowakije. Hij is acteur en schrijver. Zijn serie met inspecteur Erika Foster in de hoofdrol begon met de bestseller ‘Het meisje in het ijs’.

Het verhaal

Erika Foster, rechercheur in het dagelijks leven, heeft al heel wat dingen voorbij zien komen in haar carrière, maar als er een kapot koffer aan de Theems aanspoelt, weet Erika het zeker, dit wordt een bizarre zaak. In de koffer wordt het verminkte lichaam van een jonge man gevonden. Als Erika, samen met haar team, deze gruwelijke zaak voorbereidt, stuiten ze op een ander slachtoffer, een jonge vrouw die kort daarvoor in eenzelfde soort koffer gevonden werd. Is er een link tussen beiden zaken?

Al snel wordt het Erika duidelijk dat ze een seriemoordenaar op het spoor is. Maar nog voor Erika een volgende stap kan zetten in het onderzoek, wordt ze zelf aangevallen. Maar niets kan Erika tegenhouden, ze is immers een echte doorzetter. Als even later blijkt dat de kinderen van haar collega in gevaar zijn, maakt dat de situatie absoluut niet makkelijker. De race tegen de klok is voor Erika begonnen, maar al snel doet ze nog een heftigere ontdekking. Er is meer dan één moordenaar.

Mijn mening

Zoals ik al eerder schreef heb ik rechercheur Erika Foster echt in mijn hart gesloten. Na ‘Het meisje in het ijs‘, ‘De stalker in de nacht‘, ‘Donker water‘ en ‘Laatste adem‘ keek ik ook echt uit naar dit nieuwste deel rond deze eigenwijze rechercheur.

Terwijl ik vol spanning begon aan ‘Koud bloed’ merkte ik al snel dat ik de vertrouwde personages tegen kwam zoals Peterson, Moss en natuurlijk Erika Foster. Het was voor mij echt een feest der herkenning en doordat dit het vijfde deel in deze serie is, merk ik, dat ik bij elk boek de hoofdpersonages beter leer kennen.

Het verhaal begint meteen erg spannend. Erika en Moss zijn op weg naar een plaats delict lang de Theems, want er is een gehavend koffer gevonden met een gruwelijke inhoud. In ditzelfde hoofdstuk lezen we dat het koffer gevuld is met een lichaam. Echter het lichaam is niet meer intact. De ledematen en het hoofd zijn namelijk gescheiden van de romp en zijn in dit koffer gepropt. Dit alleen al is al iets wat gewoon gruwelijk is en Bryndza weet een situatie als dit zo beeldend te schrijven dat je het gevoel hebt dat je erbij bent.

Met dit eerste hoofdstuk is de toon van het verhaal gezet. In ‘Koud bloed’ ga je samen met Erika en haar team op onderzoek uit. De verhaallijn is wat mij betreft weer steengoed en ik ben persoonlijk een aantal keer op het verkeerde been gezet. Ik had lange tijd de verkeerde verdachte voor ogen. En zeg nou zelf, als je dit hebt en uiteindelijk blijkt het toch helemaal anders in elkaar te zitten, is het boek toch, voor een groot gedeelte geslaagd.

Natuurlijk kijk ik ook weer uit naar het zesde deel in deze serie. Gelukkig hoeven we daar niet zolang op te wachten want ‘Doods geheim’ staat aangekondigd voor januari 2020. Benieuwd naar het volgende deel? Klik dan hier.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Inkijkexemplaar-Koud-bloed

Gegevens van dit boek:
Titel: Koud bloed
Auteur: Robert Bryndza
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 337
ISBN paperback: 9789022586716
ISBN e-book: 9789402312874
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge