Bryan las: Renee Kelder – Parttime junkie

Van Uitgeverij Boekerij ontving ik het boek “Parttime junkie”, geschreven door Renee Kelder om te lezen en een recensie over te schrijven. Hier wil ik Uitgeverij Boekerij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Renee Kelder groeit op in een liefdevol, hoogopgeleid gezin. Ze kijken naar de VPRO, rijden een Volvo en wonen in een keurige buurt in Heemstede. Een gezin waarvan je niet verwacht dat de jongste dochter vanaf haar negentiende zwaar verslaafd raakt aan GHB. Zes jaar lang leidde Kelder een onwaarschijnlijk dubbelleven, want ondanks haar vernietigende levensstijl vol drank en drugs studeerde ze ondertussen braaf in vier jaar af, ging ze nog trouw naar haar museumclubje en werkte ze in de verslavingszorg – de perfecte dekmantel. Niemand had iets door. Parttime-junkie is het openhartige, spannende en ongelooflijke verhaal van een jonge vrouw die kon liegen als geen ander, maar die uiteindelijk vooral zichzelf voor de gek hield. Met dit boek sluit Renee Kelder haar dubbelleven en haar drugsverleden definitief af.

Dit boek is een aantal jaar geleden al eens uitgebracht, en tot op heden had ik altijd zoiets van dit lijkt mij een erg interessant boek. Toen ik zag dat er bij uitgeverij Boekerij een herziende en uitgebreide editie verscheen, moest ik, hoe dan ook, dit boek lezen.

Op de cover zien we een jonge vrouw op de rug, ze heeft een kort rokje, en een t-shirt aan, over haar schouders heeft ze een roze trui hangen. Met een hand heeft ze haar achterhoofd vast en in de andere hand heeft ze een sigaret vast, ik stel mij voor dat dit Renee is. De cover heeft de uitstraling van een oude foto, dit in combinatie met de ondertitel “Mijn (geheime) verslaving aan GHB” maakt mij erg nieuwsgierig. Ik zou dit boek ook zeer zeker hebben opgepakt als ik het tegen zou komen in de boekhandel.

Renee Kelder wordt geboren met een algehele voedselallergie. Na haar derde levensjaar blijft ze ziek, elke twee weken had ze koorts en lag ze in bed. Voor haar eigen gevoel was ze een buitenbeentje en op alle emotionele vlakken voelde ze zich kwetsbaar. Toen Renee bijna dertien was gingen haar ouders scheiden, het was geen fijne scheiding, het was een echte vechtscheiding. Voor haar gevoel waren haar ouders niet met haar bezig, maar eigenlijk alleen met zichzelf. Korte tijd daarna kwam ze op de hockeyfeestjes in Bloemendaal in aanraking met alcohol, hierdoor kon Renee zich even in een andere wereld bevinden, even de problemen vergeten en alleen maar genieten. Toen wist ze nog niet dat dit het begin van haar verslavingen was. Het begon met een onschuldig biertje en soms eens een jointje, maar al snel werd het onder andere speed, XTC en haar ergste vijand GHB.

Renee heeft zes jaar lang een dubbele agenda en twee levensstijlen die ze op de een of andere manier perfect naast elkaar weet te leggen. Ondanks haar dubbelleven studeert Renee netjes in vier jaar af en werkt ze in de verslavingszorg. Daarnaast heeft ze ook nog haar museumclubje. Dit alles bij elkaar is voor haar de perfecte dekmantel voor haar duistere leven vol drank, drugs en weekenden wakker blijven en out gaan. Niemand in haar omgeving had ook maar een vermoeden…

Kelder heeft dit verhaal op een open en rauwe manier geschreven, ze windt er geen doekjes omheen. Daardoor kon ik het boek echt niet weg leggen. Ik vind haar verhaal echt aangrijpend en ik heb er ook diepe respect voor. A: Dat ze haar verslaving onder controle heeft gekregen, B: Dat ze er dit boek over heeft kunnen schrijven. Het boek is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel “Neenie” omschrijft ze de periode voor haar verslaving, in het tweede deel “Baby” lees je haar verslavingsperiode en in het derde en laatste deel “Renee” verteld Renee over het afkickproces en hoe ze haar leven weer probeert op de rails te krijgen.

Achter in het boek vind je ook nog de meest gestelde vragen van ouders, maar ook van hulpverleners en (ex) verslaafden. Dit vind ik een echte meerwaarde van dit boek.

Ik denk dat dit boek ook interessante kost is voor mensen die in de verslavingszorg werkzaam zijn, om zo een idee te krijgen hoe de wereld van een verslaafd persoon uit ziet en wat iemand tegen komt als ze van de verslaving los willen komen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Parttime junkie
Ondertitel: Mijn (geheime) verslaving aan GHB
Auteur: Renee Kelder
Uitgever: Uitgeverij Boekerij
Aantal pagina’s Paperback: 288
Aantal pagina’s E-book: 233
ISBN Paperback: 9789022582480
ISBN E-book: 9789402310177
Prijs Paperback: € 12,50
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge