Bryan las: Raymond K. – Kapitein Coke

Dit boek staat al sinds eind 2017 op mijn NTL-lijstje. En doordat ik laatst hoorde dat Raymond K. bijna vrij komt en alweer aan zijn derde boek bezig is, viel mij dit in. Dus heb ik ‘Kapitein Coke’ opgezocht in onze boekenkast en ben ik er eens goed voor gaan zitten. 🙂

Informatie die te lezen is op de achterflap: Een avonturier met een veel groter verhaal.
In de zomer van 2015 berichtten de Nederlandse kranten dat de toen 48-jarige Raymond K. met een zeilboot tjokvol cocaïne (613 kilo) was gearresteerd voor de Braziliaanse kust. De kranten kopten “dat hij daarmee zijn eigen record uit 2007 had verbroken”, toen de Franse politie ‘Kapitein Coke’ aanhield in Het Kanaal. Op zijn zeiljacht werd uiteindelijk exact 600 kilo verpakte coke aangetroffen.

Raymond K. zit momenteel in een Zuid-Amerikaanse gevangenis voor zijn laatste aanhouding en schreef daar zijn avonturen op die voorafgingen aan zijn aanhouding in 2007.
Wie de Narcos-serie over Pablo Escobar heeft gezien, zou de indruk kunnen krijgen dat cocaïnevervoer een fluitje van een cent is. Raymond K. neemt ons mee in de echte wereld van de coketransporten. Vanaf het begin uit De Marwei in Leeuwarden naar Spanje waar hij het vertrouwen van een goed georganiseerde club wint. Maandenlange voorbereidingen volgen met duiklessen, inzicht in brandstofopslag voor boten op de Atlantische Oceaan, afgestemde satelliettelefoons en codetalen voor de droppings. De miljoenenaanschaf van zeewaardige supersnelle boten voor de overtocht van en naar Colombia. Zijn spannende ontmoetingen met overzeese drugskartels. De moeizame tocht door de gevaarlijke jungle onder het oog van paramilitairen naar de cokeplantages. De ontberingen van lange zeereizen en de angst om betrapt te worden tijdens cokedroppingen vanuit de lucht. En onderwijl houdt de politie Heemskerk hem in de gaten, later samen met de Spaanse, Portugese, Britse en Franse politie en de internationale criminele inlichtingendienst.
Een Franse onderzoeksrechter zei na zijn uitspraak tegen hem: ‘Raymond, het is jammer dat je nooit met me hebt willen praten, want ik zou zo graag een dag met je zitten om alle avonturen en verhalen van je te horen.’
Die verhalen vertelt Raymond K. nu in dit boek. Met in zijn nawoord nog enkele onthullingen over deel II van ‘Kapitein Coke’ en een spijtbetuiging aan zijn familie en geliefden. Want er bestaat een andere kant aan de medaille van het leven van een internationale smokkelaar.  

De cover

Op de cover is een boot te zien. Deze boot vaart op een rivier ergens in de jungle. Ook staat er de ondertitel ‘Waargebeurde avonturen van een Nederlandse cocaïnesmokkelaar’ op. Dit in combinatie met de titel ‘Kapitein Coke’ maakt mij erg nieuwsgierig. Dit boek zou ik dan ook zeker hebben opgepakt in de boekhandel.

De auteur

Een avonturier & spijtoptant met een veel groter verhaal. In 2015 berichten de Nederlandse kranten dat de toen 48-jarige Raymond K. met een zeilboot tjokvol cocaïne was gearresteerd voor de Braziliaanse kust. Een Franse onderzoeksrechter zei na zijn uitspraak tegen hem: ‘Raymond, het is jammer dat je nooit met me hebt willen praten, want ik zou zo graag een dag met je zitten om alle avonturen en verhalen van je te horen.’
In 2017 verscheen zijn eerste spannende boek ‘Kapitein Coke’ over waargebeurde avonturen van een Nederlandse cocaïnesmokkelaar en cocaïnetransporten (inmiddels 4de druk). Eind 2018 kwam het vervolg van dit boek uit met de titel ‘De Surinaamse Connectie’, wederom een ultra spannend verhaal over enkele kopstukken uit zowel de onder- als de bovenwereld in Nederland en Suriname.

Raymond K. schreef zijn eerste boeken in het geheim in een Zuid-Amerikaanse gevangenis, waar hij na zijn laatste aanhouding in 2015 onder gevaarlijke omstandigheden verblijft. En nog steeds in afwachting is van zijn rechtszaak.

Mijn mening

Zoals ik al zei stond dit boek al langere tijd op mijn NTL-lijstje, echter was ik nog niet aan dit boek toe gekomen om het te lezen. ‘Kapitein Coke’ wordt ook wel een avonturenboek voor mannen genoemd’. Maar ben ik met dit boek ook echt op avontuur gegaan? Ik kan jullie vertellen dat dit inderdaad klopt.

Raymond vertelt zijn avontuur op een interessante manier. Of het nu gaan om het contact leggen met andere gedetineerde, het leren duiken of het smokkelen zelf. Raymond wist mij als lezer echt aan zijn boek te kluisteren… Dit komt niet alleen door het makkelijke taalgebruik, maar ook door de beeldende schrijfstijl. Dit vind ik altijd erg fijn bij dit soort boeken, want hierdoor is het net of je over de schouder van de schrijver mee kijkt. De hoofdstukken hadden, wat mij betreft, iets korter mogen zijn, maar ondanks dit leest het boek erg fijn weg.

Ik weet zeker dat ik het tweede boek van Raymond K. ‘De Surinaamse connectie‘ ook snel zal gaan lezen. Ik zal hier geen anderhalf jaar mee wachten. 😉

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Kapitein Coke
Auteur: Raymond K.
Uitgever: NAU Uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 224
Aantal pagina’s E-book: 179
ISBN paperback: 9789491535673
ISBN E-book: 9789491535635
Prijs paperback: € 18,95
Prijs E-book: € 8,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge