Bryan las – Pieter Aspe – Episode 1

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik fan ben van Pieter Van In. Ik heb de televisie-serie gezien en ook ‘De butlerknop‘ heb ik gelezen. Dus toen ik zag dat Pieter Aspe met een nieuwe reeks rond Pieter Van In kwam was ik er als de kippen bij om een recensie-exemplaar aan te vragen. Na een korte mailwisseling met New Book Collective ontving ik een exemplaar. Hier wil ik New Book Collective en Uitgeverij Aspe NV natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In oktober 2017 verscheen De butlerknop, het veertigste boek in de reeks rond commissaris Van In. ‘Het laatste’, liet Pieter Aspe toen in diverse media verstaan. Ondertussen heeft Aspe samen met Marec zijn eigen uitgeverij en boekhandel uit de grond gestampt en begint hij op z’n 65ste met de energie van een twintiger aan een nieuw hoofdstuk in zijn rijkgevulde carrière. De meest gelauwerde en best verkochte thrillerschrijver van Vlaanderen aller tijden start met een nieuwe reeks.

Commissaris Van In blijft de protagonist, maar zijn situatie is totaal anders. Pieter Van In is met pensioen, zit duidelijk niet lekker in zijn vel en van Hannelore Martens, de kinderen en Guido Versavel is geen spoor.

Van In Episode 1 is de start van een nieuwe reeks die tien boeken zal omvatten. Wie de tien boeken verzamelt, zal aan het einde van de reeks de lange rode draad door het verhaal kunnen ontwarren.

De cover

De cover is zwart. Op de cover is een ram te zien, ik heb me tijdens het lezen verschillende keren afgevraagd wat de cover nu met het verhaal te maken heeft. Nu ik het boek gelezen heb, snap ik waar de ram vandaan komt. Toch vind ik de cover niet bij het verhaal passen.

Ik zeg niet snel iets over de rug van een boek, maar bij dit boek maak ik graag een uitzondering. Deze nieuwe serie ‘Van In’ zal uiteindelijk uit 10 delen gaan bestaan. Zoals je ziet, is op de rug van dit deel, deel 1, het begin van een bril te zien. Ik gok dat als je uiteindelijk alle 10 de delen naast elkaar zet, je de bril, oftewel het logo, van Aspe NV ziet staan. Dit vind ik erg goed en leuk bedacht. Dit geeft mij persoonlijk een boost om ervoor te zorgen dat ze hier alle 10 in de boekenkast komen te staan.

De auteur

Pieter Aspe is Vlaanderens meest succesvolle misdaadauteur ooit. In 1995 debuteerde hij met Het Vierkant van de wraak. 23 jaar later zijn er in de befaamde reeks rond commissaris Van In 39 boeken verschenen, 10 tv-reeksen gedraaid, 2 theatertours geweest en talloze boeken vertaald. Op 3 april 2018 wordt hij 65 en houdt hij samen met boezemvriend Marec zijn eigen uitgeverij Aspe NV boven de doopvont. Nu is het eerste boek in de langverwachte nieuwe reeks rond Pieter Van In verschenen.

Mijn mening

Toen ik startte in dit boek merkte ik al snel dat Pieter Aspe voor een hele nieuwe setting gekozen heeft. Al snel wordt duidelijk dat Pieter van In met pensioen is en hij niet zo goed weet hoe hij zijn dag moet invullen. Ook van Versavel, Hannelore en de kinderen is geen spoor te bekennen. Er is een aantal jaar geleden iets met hen gebeurd, maar wat… dat blijft nog gissen en dit zal ook de rode draad is deze serie worden. Zoals Pieter Aspe zelf zegt, “Wie de tien boeken verzamelt, zal aan het einde van de reeks de lange rode draad door het verhaal kunnen ontwarren”.

Pieter Aspe heeft er als auteur voor gekozen zoals jullie op de achterflap kunnen zien om niet te veel over de verhaal te vertellen, dit wil ik persoonlijk vast houden. Op deze manier begin je blanco in dit verhaal en dit vond ik zelf ook erg fijn. Wat ik jullie wel kan vertellen is dat Van In in het begin erg veel verdriet heeft door het gemis van zijn familie en beste vriend. Van In zit hierdoor een beetje in de put… Maar als dan plotsklaps een jonge privédetective voor zijn deur staat met de vraag of hij haar wilt helpen krijgt het leven van Pieter van In weer langzaam kleur…

Het verhaal is wederom weer op een zeer vlotte manier geschreven en het leest weer weg als een trein. Wat ik erg leuk vind om te lezen is dat Van In in deze serie ook zijn gevoeligere kant laat zien en niet alleen de stugge en norse kant die we in de vorige serie vooral zagen. De hoofdstukken zijn nog steeds iets aan de lange kant, wat ik dan wel iets minder fijn vind.

Wie fan is van Pieter van In blijft dat in deze nieuwe serie zeker ook! Ik kijk met veel belangstelling uit naar deel 2 in deze serie!

Gegevens van dit boek
Titel: Episode 1
Auteur: Pieter Aspe
Uitgever: Aspe NV
Aantal pagina’s Paperback: 320
Aantal pagina’s Hardcover:
ISBN Paperback: 9789022335819
ISBN Hardcover: 9789022335826
Prijs Paperback: € 22,50
Prijs Hardcover: € 24,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge