Bryan las: Peter Römer – Baantjer: De Cock en kermis in de hel

Als wij een persmail over een nieuw Baantjerboek binnen krijgen, hoef ik eigenlijk nooit lang te denken, want ik waan me altijd graag in Amsterdam en bij de Baantjerboeken lukt mij dat altijd uitermate goed. Niet lang na verschijning ontvingen wij het recensie-exemplaar en hier willen wij uitgeverij De Fontein natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Na jaren staan twee rivaliserende leden van een kermisfamilie weer allebei met hun attractie op een Amsterdamse kermis. Tegen de afspraak in, en de oude familievete laait dan ook meteen weer op.
De Cock raakt erbij betrokken als een dode jongeman wordt aangetroffen op het kermisterrein. Vermoord, met bij zijn lichaam een tarotkaart. Dit is het begin van een reeks incidenten die De Cock voor een raadsel zetten. Hij duikt in het familieleven en ontdekt dat achter de vrouwelijke façade van de kermis een tragedie schuilgaat die roept om wraak. De Cock moet de moordenaar ontmaskeren voor er meer slachtoffers vallen.

De cover

Op de cover is een avondtafereel van een kermis te zien. Wat vooral in het oog springt is het verlichte reuzenrad. Deze cover vind ik goed bij het verhaal passen. Door de drukte van de cover zou deze me opvallen in de boekhandel en omdat er dan opstaat dat het een Baantjerboek is zou ik hem zeer zeker opgepakt hebben.

De auteur

In de succesvolle ‘De Cock’-reeks schreef Peter Römer reeds vijf delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer. Vanaf 76 zijn de Baantjerboeken van zijn hand. Peter Römers ‘De Cockboeken’ zijn geheel in de geest en de stijl van A.C. Baantjer, de in 2010 overleden meester zelf, en worden geprezen om de authentieke verhalen.

Het verhaal

Jaren geleden heeft er zich in de kermiswereld van alles afgespeeld. Ook binnen een bekende kermisfamilie. Ze maken een afspraak om niet meer gezamenlijk op dezelfde kermis te staan.
Nu, jaren later, komen ze elkaar, tegen alle afspraken in, toch weer tegen op een Amsterdamse kermis. Al snel wordt duidelijk dat de oude ruzie nog niet voorbij is…
Als er niet veel later een levenloos lichaam, van een jongeman, wordt gevonden op het kermisterrein raakt De Cock erbij betrokken. De jongeman is gevonden in een botsauto en bij zijn lichaam lag een tarotkaart. Al snel wordt het De Cock duidelijk dat dit het begin is van een reeks incidenten en De Cock moet alles op alles zetten om te weten te komen wat hier aan de hand is. Hij duikt in het verleden van deze kermisfamilie en komt er achter dat het heden met het verleden te maken heeft. De Cock moet een tandje bijzetten om de moordenaar te ontmaskeren voor er meer slachtoffers vallen…

Mijn mening

Ik heb al een aantal boeken uit de Baantjer-reeks gelezen, waaronder ‘De Cock en de naakte waarheid‘ en ‘De Cock en de levende dode‘. Baantjer voelt voor mij altijd als thuiskomen. Lekker even je gedachten verzetten en door de fijne schrijfstijl die Peter Römer heeft, waan ik me ook altijd aan de grachten van Amsterdam.

In ‘De Cock en kermis in de hel’ maken we kennis met een kermisfamilie die niet zo op elkaar gesteld is. Dit zorgt voor de nodige spanning binnen de kermisgemeenschap. Römer heeft een beeldende schrijfstijl en hierdoor kon ik me heel goed verplaatsen naar het kermisterrein, waar het verhaal zich hoofdzakelijk afspeelt.

De Baantjer-reeks vind ik altijd heel erg leuk om te lezen. Dit komt aan de ene kant door het feest der herkenning, aangezien ik altijd veel in Amsterdam ben gekomen. Aan de andere kant ook door de vlotte en makkelijke pen die Römer hanteert. De zinnen die Römer gebruikt zijn, net zoals de hoofdstukken, kort te noemen. Hierdoor vlieg je door het verhaal.

Dit 86e deel was voor mij een van de spannendste delen, die ik tot nu toe in deze reeks gelezen heb. Daardoor had ik het boek ook zo uit. Ik kijk dan ook weer erg uit naar een nieuw deel in deze reeks. Baantjer verveeld, voor mij persoonlijk, nooit.

Leesfragment

Ben jij na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: De Cock en kermis in de hel
Serie: Baantjer (86)
Auteur: Peter Römer
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 144
ISBN paperback: 9789026150159
ISBN e-book: 9789026150166
Prijs paperback: € 10,99
Prijs e-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Bryan las: Peter Römer – Baantjer: De Cock en kermis in de hel

  1. Ik las alle boeken van de oude baantjer , daarna nog 1 van De Waal & Baantjer en 1 van Peter Römer. Maar hoe goed ik ze ook vond: ik hou het bij mijn verzameling oude baantjers ,dat zijn voor mij de enige echte. Temeer omdat ik die man ook best vaak ontmoet heb in Amsterdam.
    Heb je trouwens al een het boek : Rechercheur de Klerk en het doodvonnis van P.Dieudonné gelezen ? het is zijn eerste boek. Hij schrijft net als Baantjer, geeft dat ook toe dat hij Baantjer als zijn grote voorbeeld ziet en die stijl ook hoopt te evenaren in zijn boeken, hij was al van kleins af aan fan van Baantjer. Deze maand komt een tweede boek uit van P.Dieudonné.
    Het proberen waard Bryan, ik vond m top. Een recensie van Rechercheur de Klerk vind je op mijn website:deoudeblz.wordpress.com bij kopje recensies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge