Bryan las: Peter Römer – Baantjer: De Cock en de schim uit het verleden

Elke keer kijk ik weer uit naar het persbericht waarin een nieuw deel in de Baantjer-serie aangekondigd wordt. Ook deze keer heb ik natuurlijk terug gemaild naar de uitgeverij, met de vraag of wij een recensie-exemplaar mochten ontvangen. Niet veel later viel er dan ook een exemplaar op onze deurmat. Hier willen wij uitgeverij De Fontein natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De Cock wordt naar een statig pand aan het Vondelpark geroepen. Een makelaar heeft achter een muurtje een dichtgemaakte ruimte gevonden, waarin een geraamte is aangetroffen. Dit brengt De Cock jaren terug in de tijd, toen hij met zijn toenmalige maat Andy Ruiter de vermissing van Lucas Kallenbach onderzocht, in datzelfde pand, waar Lucas met zijn broer Richard woonde.
De vermissing is opgelost, maar de zaak in hiermee niet afgesloten, want wie heeft Lucas vermoord? De excentrieke Richard woont nog steeds in het huis, maar is na een val van de trap buiten bewustzijn, wat het er voor De Cock niet gemakkelijker op maakt…

De cover

Op de cover is een foto van een statig pand te zien. Ik neem aan dat dit het pand aan het Vondelpark is, waar het verhaal zich grotendeels afspeelt. De cover past goed bij het verhaal en door het lettertype dat gebruikt is, ook goed bij de gehele Baantjer-serie. Als Baantjer-fan valt mij deze cover meteen op.

De auteur

In de succesvolle ‘De Cock’-reeks schreef Peter Römer reeds vijf delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer. Vanaf deel 76 zijn de Baantjerboeken van zijn hand. Peter Römers ‘De Cockboeken’ zijn geheel in de geest en de stijl van A.C. Baantjer, de in 2010 overleden meester zelf, en worden geprezen om de authentieke verhalen.

Het verhaal

Als er, in een groot herenhuis aan het Amsterdamse Vondelpark een geraamte wordt gevonden, worden De Cock en zijn collega Vledder opgetrommeld. Als ze ter plekke komen blijkt het geraamte zich te bevinden in een verborgen ruimte achter een muurtje. Deze bizarre ontdekking brengt De Cock terug naar lang vervlogen tijden, toen hij, samen met zijn toenmalige collega Andy Ruiter, de vermissing van Lucas Kallenbach onderzocht. Kallenbach woonde in datzelfde herenhuis aan het Vondelpark, samen met zijn broer Richard. Er is nooit meer iets vernomen van Lucas Kallenbach…
Nu ze de vermissing van jaren geleden hebben opgelost kan deze zaak nog niet gesloten worden. Want nu heerst er de vraag wie Lucas heeft ‘ingemetseld’. Is het de excentrieke Richard geweest, die nog steeds op hetzelfde adres woont? Of is hier toch iets anders aan de hand. Wat het er niet makkelijker op maakt is dat de oude Richard van de trap is gevallen en buiten bewustzijn is. Is hij toevallig, net nu, van de trap gevallen? Of heeft iemand hem hierbij geholpen?

Mijn mening

Ondertussen zijn we alweer aangekomen bij deel 88, van deze langlopende Nederlandse detective-serie. Ik las eerder onder andere al ‘De Cock en de levende dode‘, De Cock en kermis in de hel‘ en ‘De Cock en de schaduw van de dood‘.

De Cock en de schim uit het verleden begint meteen vertrouwd. Het is altijd weer een feest der herkenning om een boek met De Cock en Vledder, in de hoofdrol, te lezen. Ook deze keer weet Römer een spannende en eigentijdse detective neer te zetten. Wat ik erg leuk vind, is dat er ook nog een rol voor Lotty weggelegd is. Lotty was in een aantal eerdere delen, in deze serie, stagiaire bij bureau Warmoesstraat.

Aangezien wij ook een Kobo Plus abonnement hebben en dit nieuwste deel in de Baantjer-serie ook te luisteren is, vond ik het leuk om het boek ook te luisteren tijdens het lezen. Dit doe ik vaker, maar deze keer was het extra leuk aangezien Peter Römer het boek zelf in heeft gesproken. Hierdoor waande ik mij nog meer in de straten van Amsterdam.

Waar Appie Baantjer vroeger altijd op eigenlijk dezelfde manier aan een oplossing kwam, slaagt Römer er elke keer weer in om een originelere ontknoping te schrijven. Dit geeft deze serie een positieve boost en daardoor is deze serie nog steeds erg populair. Ook bij Koukleum, ik heb namelijk ook dit 88e deel weer met veel plezier gelezen. Laat deel 89, ‘De Cock en de eenzame dood‘, maar komen in augustus 2021, ik ben er klaar voor!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-Cock-en-de-schim-uit-het-verleden

Gegevens van dit boek:
Titel: De Cock en de schim uit het verleden
Serie: Baantjer
Auteur: Peter Römer
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 144
Verteller luisterboek: Peter Römer
Duur luisterboek: 3:49:36
ISBN paperback: 9789026152269
ISBN e-book: 9789026152290
ISBN luisterboek: 9789026152306
Prijs paperback: € 10,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge