Bryan las: Peter Römer – Baantjer: De Cock en de levende dode

Een tijdje geleden zagen wij dat er weer een nieuw deel in de Baantjerreeks zou verschijnen. Ik, Bryan, lees deze graag en was daarom erg nieuwsgierig naar deel 85 in deze reeks. Niet lang na verschijning ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar van ‘De Cock en de levende dode’ in de bus. Hier willen wij uitgeverij De Fontein natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Voor de Stopera wordt het lichaam van danser Miki Novikov uit het water van de Amstel gelicht. Het wordt De Cock al snel duidelijk dat hij is vermoord. De Rus, die in Amsterdam was om als balletmeester een beroemd gezelschap uit Sint-Petersburg te begeleiden, blijkt geen onbekende in de stad.
De destijds flamboyante maar getroebleerde Miki had in zijn gloriejaren bij het Nationale Ballet gedanst, maar was tien jaar geleden met stille trom verdwenen. Naar nu blijkt met achterlating van zijn vriendin, ballerina Iris Blom, en hun ongeboren kind.
De Cock en Vledder besluiten zijn moordenaar vooralsnog in balletkringen te zoeken, maar stuiten gaandeweg op meer demonen uit Miki’s duistere verleden.

De cover

Op de cover is de Stopera in Amsterdam te zien. Zo te zien is het avond op deze foto. Ook is de omgeving goed te zien. De Amstel voor de Stopera, de bootjes op de Amstel en aan de rechterkant van de cover is een stukje openbare weg te zien. De cover vind ik goed bij het boek passen aangezien dat het verhaal zich voor een gedeelte in en rondom de Stopera afspeelt.

De auteur

In de succesvolle ‘De Cock’-reeks schreef Peter Römer reeds vijf delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer. Vanaf deel 76 zijn de Baantjerboeken van zijn hand. Peter Römers ‘De Cock-boeken’ zijn geheel in de geest en de stijl van A.C. Baantjer, de in 2010 overleden meester zelf, en worden geprezen om de authentieke verhalen.

Het verhaal

Voor de Stopera in Amsterdam wordt het levenloze lichaam van een man uit het water gehaald. Het wordt al snel duidelijk dat het hier om Miki Novikov gaat, een bekende danser in de balletwereld.
Miki Novikov was Russisch en was in de hoofdstad om een beroemd balletgezelschap uit Sint-Petersburg te begeleiden als balletmeester.
Novikov danste vroeger, in zijn betere jaren, zelf bij het Nationale Ballet.
De Cock en zijn kompaan Vledder weten het zeker, Miki Novikov is vermoord. Maar waarom? Ze besluiten om de moordenaar te zoeken in de wereld van het ballet. Maar hoe verder ze vorderen in het onderzoek, hoe meer ze komen te weten over het duistere verleden van Novikov…

Mijn mening

Zoals onze vaste volgers weten heb ik al verschillende boeken in de Baantjerreeks gelezen, waaronder ‘De Cock en de naakte waarheid‘. Elke keer is het voor mij een feest der herkenning doordat ik zelf een aantal jaar in Hilversum heb gewoond en dus met enige regelmaat in Amsterdam kwam. Ik ben zelfs al eens in de Stopera geweest.

De Cock en de levende dode is zoals we gewend zijn makkelijk geschreven en de hoofdstukken hebben een fijn formaat. De verhaallijn is erg goed te volgen en de karakters zijn niet erg diep uitgewerkt. Echter, dit stoort, mij persoonlijk, totaal niet bij deze boeken.

De boeken in de Baantjerreeks zijn vooral leuk voor de mensen die snel een ‘korter’ verhaal willen lezen en waar ze niet te diep bij hoeven na te denken. Of als je bijvoorbeeld vroeger altijd graag de televisieserie van Baantjer hebt gekeken. Aangezien deze boeken zijn gebaseerd op de televisieserie sluit dit er echt fijn bij aan.

Ik ben in ieder geval fan en ik weet zeker, de volgende Baantjer wil ik ook weer lezen. 🙂

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: De Cock en de levende dode
Serie: Baantjer (85)
Auteur: Peter Römer
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 157
ISBN paperback: 9789026144226
ISBN e-book: 9789026144233
Prijs paperback: € 10,99
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge