Bryan las: Peter R. de Vries – Een moord kost meer levens

Ondertussen kan ik wel zeggen dat Just Publishers een van mijn favoriete uitgevers is als het op non-fictie boeken aankomt. Nu zag ik een tijdje geleden dat de herdruk van het boek van ‘Een moord kost meer levens’, geschreven door Peter R. de Vries uit zou komen bij Just Publishers. Dit boek leek mij wel wat dus heb ik dit boek aangevraagd. Meteen na verschijning ontving ik dan ook een exemplaar. Ik wil Just Publishers dan ook hartelijk bedanken voor het ontvangen recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van deze True Crime: Als zijn vader wordt gearresteerd voor de geruchtmakende moorden op twee kinderen is Paul Spruit nog een puber. Het gezin weet niets van de misdaden van de vader, die berucht werd als de Donald Duckverkoper.

Als alles aan het licht komt en de vader wordt gearresteerd, is voor het gezin Spruit geen normaal leven meer mogelijk. Pauls moeder haalt ten einde raad haar ex-man in huis. Deze is gewelddadig. Omdat aangiftes niets uithalen neemt Paul het recht in eigen hand: in blinde woede steekt hij zijn stiefvader dood. Hij dumpt het lijk bij een kerkhof.

Vanaf dat moment is het leven van Paul Spruit een criminele achtbaan. Hij ontsnapt na een gijzeling uit het Pieter Baan Centrum. Als hij weer is opgepakt bekent hij moorden die hij niet beging. Na verpleging in TBS-klinieken komt Paul Spruit in vrijheid om weer de fout in te gaan. Bij een roofoverval vallen twee doden.

Peter R. de Vries noteerde het levensverhaal van Paul Spruit. Een moord kost meer levens is een schokkend en aangrijpend relaas. Op meesterlijke wijze beschrijft De Vries de problematiek van een doorsnee-gezin dat een buitengewoon schokkende ervaring moet verwerken. Daarna volgt een rollercoaster van gebeurtenissen. Een moord kost meer levens is een absolute true crime klassieker!

De cover

Op de cover is een foto van Peter R. de Vries te zien. De Vries heeft een serieuze blik op deze foto. Ik snap de foto wel aangezien hij de auteur is. Echter als er bijvoorbeeld een foto van de motor-carrier (bakbromfiets) van Gerard Spruit op had gestaan, had ik hem pakkender gevonden. De ondertitel ‘De schokkende gevolgen van een dubbele moord in Amsterdam’ triggerde mij om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Peter R. de Vries (1956), Nederlands bekendste misdaadverslaggever, schreef onthullende reportages en boeken, maakte langlopende tv-programma’s, was Omroepman van het jaar en oogstte internationale roem met zijn reportages over Nathalie Holloway en Joran van der Sloot

Mijn mening

Als ik aan Peter R. de Vries denk, denk ik meteen aan Joran van der Sloot, Nathalie Holloway, Willem Holleeder en bijvoorbeeld Nicky Verstappen. Daarnaast is hij de laatste jaren een bekend gezicht in RTL Boulevard, wat natuurlijk dagelijks wordt uitgezonden. Ik wist wel dat De Vries in het verleden een aantal boeken had geschreven, maar nooit echt bij stilgestaan dat dit misschien iets voor mij zou zijn. Ik kan jullie vertellen, na het lezen van ‘Een moord kost meer levens’ dat dit nu wel veranderd is.

Toen ik startte in het boek kreeg ik eerst het voorwoord van Peter R. de Vries, in dit boek heet dit voorwoord ‘Hoe het begon: De Delftse wurger en de Donald Duck-colporteur…’. Tijdens het lezen van dit voorwoord, wat De Vries natuurlijk vanuit zichzelf heeft geschreven, had ik echt het gevoel dat het boek vrij droge stof was. Aangezien ik hier echt niet van hou was ik bang dat het hele boek op deze manier geschreven was… Echter vanaf het eerste hoofdstuk, wat hierop volgde, weet De Vries mij, als lezer, te boeien met het verhaal van Paul Spruit.

In ‘Een moord kost meer levens’ volgen we de jonge Paul Spruit die plotseling terecht komt in het geen wat zijn vader Gerard Spruit heeft gedaan. Hij heeft twee jonge kinderen vermoord. Als lezer word je mee genomen en kijk je echt over de schouder van Paul. Je leest o.a. over zijn moeilijke jeugd, de relatie tussen hem en zijn vader nadat deze veroordeeld is en hoe Paul zelf zijn eerste moord pleegt als hij genoeg heeft van het stelselmatig mishandelen wat zijn stiefvader richting zijn moeder doet. Ik vond dit echt aangrijpend en veel keuzes van Paul kon ik heel goed begrijpen.

Het verhaal is erg goed opgebouwd en dit zorgde er ook voor dat ik dit boek niet aan de kant kon leggen. Wat mij ook opviel, en wat ik als erg prettig ervaren heb, is, dat ondanks het verhaal, en het onderwerp, in de zeventiger, tachtiger en negentiger jaren afspeelt het nog hedendaags is. Dit is echt een verhaal dat verteld moet blijven worden.

Wat voor mij persoonlijk altijd een pluspunt in een non-fictie boek is, is als er ook een fotokatern in staat. Zo ook dus in dit boek. Op deze manier kan ik mij altijd nog beter in het boek inleven.

De Vries vertelt in zijn voorwoord dat hij zijn andere boeken wilde schrijven en dat hij dit boek moest schrijven. Dit kan ik mij erg goed voorstellen en ik ben blij dat hij dit gedaan heeft. Dit verhaal zal mij persoonlijk dan ook nog lang bij blijven, aangezien dat ik zelden zo’n goed uitgewerkt true crime boek heb gelezen. Ik hoop dan ook van harte dat de andere boeken van Peter R. de Vries ook in de herdruk komen. Want dan weet ik het zeker… Die wil ik niet lezen, die MOET ik lezen

Gegevens van dit boek:
Titel: Een moord kost meer levens
Auteur: Peter R. De Vries
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 352
ISBN paperback: 9789089757432
Prijs paperback: € 20,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

2 thoughts on “Bryan las: Peter R. de Vries – Een moord kost meer levens

  1. Ik heb het boek nu pas gelezen
    Met pijn in mijn hart nu Peter er niet meer is
    Wat goed geschreven en wat mis ik de oprechtheid
    Ook in de programma’s waarin Peter deelnam
    Laten we deze Peter R. de Vries nooit vergeten ook wat hij voor talloze mensen betekent heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge