Bryan las: Nicci French – In hechtenis

Soms maak ik graag kennis met, voor mij persoonlijk, nieuwe auteurs. Omdat ik eigenlijk pas sinds eind 2016 ben gaan lezen moet ik nog met veel auteurs kennismaken. Zo ook met Nicci French. De korte inhoud van ‘In hechtenis’ sprak mij erg aan dus heb ik het boek aangevraagd bij de uitgever. Niet lang na verschijning ontvingen wij dan ook een exemplaar in de brievenbus. Wij willen Ambo Anthos uitgevers natuurlijk hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is over dit boek: Tabitha zit vast in een huis van bewaring, beschuldigd van moord op haar buurman Stuart Rees. Van de bewuste dag kan ze zich echter haast niets herinneren; ze ging gebukt onder een depressie. Toch denkt ze dat ze onschuldig is. Wanneer ze merkt dat haar beoogde advocaat hieraan twijfelt, besluit ze zelf haar verdediging op zich te nemen. Maar dat blijkt lastig vanuit de cel.

Diverse kennissen uit het dorp en haar ex bezoeken haar in de gevangenis, waardoor ze erachter komt dat Stuart weinig vrienden had en dat zij zelf vanaf het moment dat ze weer in het dorp was komen wonen met argusogen wordt bekeken. Zou iemand haar de schuld in de schoenen proberen te schuiven óf heeft ze het misschien toch zelf gedaan?

De cover

Op de cover is een oranje roos te zien. Deze kan ik niet meteen aan het verhaal linken. De cover geef mij een eenzame indruk en straalt rust uit, dit spreekt mij erg aan en dit zorgt ervoor dat ik het boek op zou pakken in de boekhandel.

De auteur

Achter de naam Nicci French gaat het Britse echtpaar Nicci Gerrard en Sean French schuil. Dit wereldberoemde duo beheerst al jaren de internationale bestsellerlijsten. Alleen al in ons land heeft Nicci French meer dan zes miljoen thrillers verkocht. Hun bekendste werk is de achtdelige reeks met Frieda Klein in de hoofdrol. Het echtpaar schrijft niet samen. Eén van hen begint met een hoofdstuk dat vervolgens door de ander bewerkt wordt. Om de beurt bewerken zij een hoofdstuk net zolang totdat hun persoonlijke stijlen uitgewist zijn en er een derde stem ontstaat: de stem van Nicci French. Nicci en Sean zijn in oktober 1990 getrouwd en samen kregen zij twee kinderen. Momenteel wonen ze in het dorp Suffolk, 100 km van Londen.

Het verhaal

Tabitha zit vast. Ze wordt ervan verdacht haar buurman Stuart Rees te hebben vermoord. Iedereen wijst naar haar, maar zelf kan ze zich er niks meer van herinneren. Die bewuste dag is één groot zwart gat in haar geheugen, dit komt door een zware depressie. Tabitha is er van overtuigd dat ze er niks mee te maken heeft en hem niet vermoord heeft. Maar zit ze goed met haar gevoel? Helaas komt ze er al snel achter dat haar advocaat haar niet echt geloofd en Tabitha besluit om het heft in eigen handen te nemen en kiest ervoor om zichzelf te gaan verdedigen in de rechtbank. Maar dit is nog niet zo makkelijk als je opgesloten zit in de cel.

Ze besluit om verschillende kennissen uit de buurt te vragen of ze haar willen bezoeken. Hierdoor komt ze erachter dat, sinds dat ze terug in het dorp was, iedereen haar met argwaan aankeek en dat Stuart ook maar weinig vrienden in het dorp had. Wie heeft toch de moord op haar buurman gepleegd? Zij zelf? Of probeert iemand haar de schuld in de schoenen te schuiven?

Mijn mening

Zoals ik al eerder aangaf was dit voor mij de eerste kennismaking met Nicci French. In het verleden had ik veel goede berichten over dit auteurskoppel gehoord, dus was ik erg nieuwsgierig of ik deze mening kon delen. Ik kon dan ook niet wachten om te starten in ‘In hechtenis’.

Het verhaal is opgedeeld in vier verschillende delen, namelijk, ‘Binnen’, ‘Aanklacht’, ‘Verdediging’ en ‘Buiten’. Deze delen zijn natuurlijk weer opgedeeld in hoofdstukken.

In het verhaal maken we kennis met Tabitha, een jonge vrouw die vast zit in de Crow Grange gevangenis. Ze wordt ervan verdacht haar buurman vermoord te hebben. Al snel wordt het duidelijk dat Tabitha en haar beoogde advocaat niet op één lijn liggen. Tabitha ontslaat de advocaat en besluit zelf haar verdediging op zich te nemen. Dan krijg je al snel de vraag ‘is dit wel een slimme zet?’ Tabitha besluit, aangezien ze gevangen zit, dorpsgenoten, en zelfs haar ex, uit te nodigen in de gevangenis. Want wat er op die bewuste dag gebeurd is is voor haar één zwart gat.

Wat er dan volgt is, voor mijn gevoel, steeds een herhalend verhaal, over wat er die bewuste dag gebeurd is in het dorp. Iedereen die bij Tabitha op bezoek komt verteld toch een beetje hetzelfde verhaal. Dit haalde voor mij toch wel de snelheid uit het verhaal en op een bepaald moment had ik echt moeite om door te lezen. Het verhaal was een beetje eentonig en dat vond ik erg jammer.

Qua spanning moet je het tijdens dit verhaal van de psychische spanning hebben, echte fysieke spanning komt er niet echt in voor. Daar heb ik normaal geen probleem mee, maar ook deze psychische spanning blijft in het verhaal zwak tot matig en deze lat had wat mij betreft ook een trapje hoger mogen liggen.

Nicci French heeft een grote fanbase en die zullen dit boek, denk ik, met veel plezier, lezen. Echt voor mij was dit het helaas niet.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: In hechtenis
Auteur: Nicci French
Uitgever: Ambo Anthos
Vertaald door: Eefje Bosch, Mechteld Jansen & Elise Kuip
Aantal pagina’s paperback: 437
Aantal pagina’s hardcover: 437
Aantal pagina’s dwarsligger: 705
ISBN paperback: 9789026343339
ISBN hardcover: 9789026352201
ISBN e-book: 9789026343346
ISBN dwarsligger: 9789049807948
Prijs paperback: € 22,99
Prijs hardcover: € 39,95
Prijs e-book: € 12,99
Prijs dwarsligger: € 18,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge