Bryan las: Nathalie Pagie – Helsinki

Ik ben fan van Nathalie Pagie en ik heb het grootste gedeelte van haar boeken gelezen. Ook mochten wij haar vorig jaar interviewen, tijdens Koukleum meets auteurs. Dus toen ik zag dat er een nieuw boek van haar hand zou verschijnen wist ik gewoon zeker dat ik deze graag wilde lezen. Na een mailtje aan de uitgeverij ontvingen wij, niet lang na verschijning, dan ook een recensie-exemplaar op de mat. Hier willen wij Uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Elk jaar in oktober gebeurt het opnieuw. Als de dagen korter worden en de inwoners de warme veiligheid van hun huizen opzoeken, wordt ergens in de stad een lichaam gevonden – vermoord en gruwelijk verminkt. Politie en justitie houden de zaak stil, zij vrezen imagoschade voor Helsinki, juist nu steeds meer toeristen de weg naar de Finse hoofdstad weten te vinden.

Rechercheur Talinn Ilves mijdt de stad sinds haar tweelingzus Reval er jaren geleden is verdwenen. Maar waar ze ook heen gaat, het verlies van Reval volgt haar overal. Na acht jaar besluit Talinn terug te keren en een laatste poging te wagen om uit te vinden wat er met haar zusje is gebeurd. Haar timing had niet slechter kunnen zijn. Want als de nachten langer worden en de herfstkou in je botten kruipt, betekent dat maar één ding: het is bijna oktober.

De cover

Op de cover is de skyline van Helsinki te zien. Op de voorgrond zie je het water en gebroken ijs. De lucht is donker en dreigend en dit zorgt ervoor dat ik het persoonlijk een hele gave en sterke cover vind. Deze zou mij ook zeker in de boekhandel zijn opgevallen.

De auteur

Nathalie Pagie (1974) debuteerde in 2013. Inmiddels heeft ze vele bestsellers op haar naam staan, waaronder de winterthrillers IJsengel en Noordkaap en de succesvolle Tara en Diego-serie. Ook is ze tweevoudig winnaar van de ThrillZone Award voor beste Nederlandse thriller.

Het verhaal

Elk jaar, in de maand oktober, is het weer prijs in Helsinki. Als de normale mens lekker warm bij de open haard zit, met een warme chocomelk met slagroom, wordt er ergens in de stad een lichaam gevonden. Op een gruwelijke wijze vermoord en verminkt. De overheidsinstanties van Helsinki willen deze zaak graag stil houden aangezien ze bang zijn dat het de stad geen goed zal doen.

Talinn Ilves is in het dagelijks leven rechercheur. Sinds Reval, haar tweelingzus, spoorloos verdwenen is, probeert ze de stad zoveel mogelijk te mijden. Ze heeft het er maar moeilijk mee, want overal waar ze is, is Reval, in haar gedachten, bij haar. Talinn wil nog één ultieme poging doen om haar zus te vinden en ze besluit terug, naar Helsinki, te gaan. Ze vraagt zich al snel af of het wel zo handig was om te op dat moment op onderzoek uit te gaan, want het is weer oktober.

Mijn mening

Wie ons al langer volgt weet dat Nathalie onderhand tot de vrienden van Koukleum.nl behoort. Zo las ik al meerdere boeken van haar, waaronder ‘IJsengel‘ en ‘Noordkaap‘, en was ze vorig jaar te gast, tijdens ons eigen evenement, hier in Landgraaf. Het kon dan ook niet uitblijven dat wij aandacht zouden besteden aan haar nieuwste boek ‘Helsinki’.

In het eerste hoofdstuk is te lezen dat Talinn en haar partner Yann net verhuisd zijn van Parijs naar Helsinki. Nog voor dat ze het nieuwe, ongezellige, appartement hebben ingericht moet Yann, vervroegd, weer op reis voor National Geographic, waar hij als reisfotograaf op freelance basis werkt. Je merkt dat Talinn niet goed weet wat ze met de verhuizing moet, terwijl dat het haar eigen keuze was. In dit hoofdstuk weet Pagie het hoofdpersonage Talinn Ilves duidelijk neer te zetten. Je merkt dat het een gevoelig personage is.

De dag erna begint Ilves aan haar nieuwe baan bij de recherche van Helsinki. Je merkt dat ze het, in eerste instantie, niet echt makkelijk heeft en al snel wordt het duidelijk dat Ilves een rechercheur is met een eigen willetje en die zich graag ergens in vastbijt. En ik moet eerlijk bekennen dat ik dit soort rechercheurs het liefste heb.

Waar ik wel soms een beetje moeite mee had was om de personages, qua naam, uit elkaar te houden. Ik weet het zijn Finse namen, maar toch wil ik het graag even aanhalen, want dit was eigenlijk het enigste minpuntje dat ik kan vinden.

De spanning is gedurende het hele verhaal aanwezig en je merkt dat dit niet het eerste boek is dat Pagie heeft geschreven. Ze heeft de feeling om haar lezers een spannend verhaal voor te schotelen. De hoofdstukken zijn van kort formaat en dit zorgt ervoor dat ik al snel goed in het verhaal zat en dat ik het boek dan ook in en mum van tijd uit had.

Ik heb ‘Helsinki’ in ieder geval met erg veel plezier gelezen. Laat de volgende Pagie maar komen!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Helsinki

Gegevens van dit boek:
Titel: Helsinki
Auteur: Nathalie Pagie
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 368
Verteller luisterboek: Casper Gimbrère
Duur luisterboek: 9:50:00
ISBN paperback: 9789022589236
ISBN e-book: 9789402315769
ISBN luisterboek: 9789052862996
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 10,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge