Bryan las: Michelle Visser – Het huis met de blauwe luiken

Informatie die te lezen is op de achterflap: Als Anneloes Beekman ontdekt dat haar rijke en succesvolle echtgenoot vreemdgaat, verlaat ze hem en hun luxe ­leventje in Wassenaar. In een opwelling koopt ze een ­vervallen huis met blauwe luiken in midden-Frankrijk om er een chambres d’hôtes in te beginnen. Maar na de eerste euforie loopt ze tegen de harde werkelijkheid aan: het huis moet intensief verbouwd worden, en zelf kan ze amper een schroef van een spijker onderscheiden. Gelukkig maakt ze gemakkelijk vrienden. Met hulp van de Nederlandse klusjesman Sjoerd, de Franse kokkin Georgette en nog meer kleurrijke streekgenoten weet ze een nieuw bestaan op te bouwen.

In de zomervakantie komen haar ouders en vriendinnen uit Nederland logeren, en dan beseft Anneloes pas goed hoe ingrijpend haar leven is veranderd. Het Franse platteland vraagt om aanpassing en soms is het lastig om de charme te blijven inzien van de stilte en eenzaamheid, de elektriciteit die regelmatig uitvalt en de grote spinnen in huis. Lukt het Anneloes om van haar Franse droom een succes te maken, of was haar vertrek uit Nederland een grote vergissing?

Anneloes Beekman, voor de vrienden Loes, komt erachter dat haar man haar bedrogen heeft met een ander. Daarom besluit ze om Wassenaar te verlaten en daarmee ook haar luxe leventje achter zich te laten. Ze trekt richting Frankrijk en stuit daar op een oud landhuis met blauwe luiken. Loes heeft hier direct het thuisgevoel en besluit in een opwelling om het landhuis te kopen. Ze wil van het huis met met de blauwe luiken een chambres d’hôtes maken, alleen kent ze niks van klussen, ze kan nog geen spijker in de muur slaan. Toch besluit ze om ervoor te gaan en ze ziet wel hoe het loopt. Hulp biedt zich aan wanneer ze in de bouwmarkt de Nederlandse klusjesman Sjoerd tegenkomt Hij kan wel een goede klus gebruiken. Naast Sjoerd komt de Duitser Dieter in haar huis klussen waar Loes ook direct een goede klik mee heeft.

Loes sluit de eerste dag al vriendschap met de Franse kokkin Georgette, ze kunnen het erg goed vinden met elkaar. Maar ze merkt ook dat er genoeg dorpelingen zijn die niet zo blij zijn met de komst van de buitenlandse. Loes heeft het geluk dat ze de Franse taal beheerst en als de dorpelingen haar beter leren kennen, zien ze ook dat Loes niet de ergste is en word ze toch al vrij snel opgenomen in het dorp.

Tijdens de zomer vakantie komen de ouders en vriendinnen op bezoek in Frankrijk en merkt Loes al snel dat ze veranderd is. Waar ze vroeger in Wassenaar naar de dure luxe winkels ging en van feestje naar feestje ging, gaat ze nu naar de goedkopere winkels, is ze tevreden met de kleinste dingen en moet ze echt haar handen uit de mouwen steken om geld te verdienen en het hoofd boven water te houden.

Iedereen kent het televisieprogramma “Ik vertrek” wel. Nederlanders die ervoor kiezen om hun geluk te gaan beproeven in een ander land. Als je dat leuk vind om te kijken, kan ik je dit boek adviseren. Het boek is op een vlotte manier geschreven en de hoofdstukken zijn van een fijne lengte. Wel vind ik het boek erg rooskleurig, niets gaat fout, en door de financiële buffer kunnen problemen makkelijk opgelost worden. Dit is het enige wat soms een beetje ongeloofwaardig overkomt, vooral omdat ze nogal impulsief besloten heeft om een chambres d’hôtes te beginnen.  Toen ik in dit boek begon, werd ik al snel in het verhaal gezogen en kon ik me al heel snel in Loes verplaatsen, daardoor vond ik dit een erg leuk boek om te lezen. Ik wil ook snel het nieuwe boek “Een lucht vol Franse dromen” van Michelle Visser gaan lezen aangezien dit  een vervolg is op dit boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het huis met de blauwe luiken
Auteur: Michelle Visser
Uitgever: Uitgeverij Boekerij
Aantal pagina’s Paperback: 304
Aantal pagina’s E-book: 226
ISBN Paperback: 9789022580974
ISBN E-book: 9789402303896
Prijs Paperback: € 12,50
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge