Bryan las: Michael Connelly – Het nachtvuur

Uitgeverij Boekerij kondigde in hun brochure aan dat ze een nieuw boek van Michael Connelly vertaald hadden en deze zouden uitbrengen. Aangezien ik de voorgaande twee delen in de Renée Ballard-reeks met veel plezier had gelezen wilde ik dit derde deel ook graag lezen. Na een kort mailtje ontvingen we dan ook rond de verschijningsdatum een recensie-exemplaar in de bus. Hier willen wij uitgeverij Boekerij natuurlijk weer hartelijk bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Toen Harry Bosch net begon als rechercheur bij de afdeling Moordzaken van dat LAPD, nam John Jack Thompson hem onder zijn hoede en leerde hem alles wat hij moest weten over het vak. Zijn mentor was ervan overtuigd dat je maar op één manier een echte goede politieman kon zijn: elke zaak persoonlijk opnemen en met koppig doorzettingsvermogen aanpakken. Als Thompson overlijdt, wordt Harry benaderd door zijn weduwe, die hem een oud dossier geeft Het blijkt om een zaak te gaan die Thompson nooit op heeft kunnen lossen; het dossier had hij op de dag van zijn pensioen tegen alle regels in mee naar huis genomen.

Om erachter te komen waarom deze zaak Thompson zo dwarszat, vraagt Harry aan Renée Ballard hem te helpen de cold case op te lossen. Al snel blijkt dat ze samen ook nu weer een formidabel team vormen. Dan rijst de alarmerende vraag of Harry’s geliefde mentor het dossier had om tijdens zijn pensioen op te lossen – of om juist te voorkomen dat de zaak ooit zou worden opgelost?

De cover

Op de cover zijn een man en een vrouw op de rug te zien. Ik neem aan dat dit Harry Bosch en Renée Ballard zijn. Ze lopen door een oud en verroest hek en kijken over de stad heen. De hemel is oranje gekleurd en dit verwijst goed naar de titel. Ik vind de cover erg interessant en ik blijf er ook naar kijken. Hij zou mij zeker opgevallen zijn als ik er in de winkel langs zou lopen.

De auteur

Michael Connelly werd als misdaadverslaggever genomineerd voor de Pulitzerprijs. Connelly’s boeken hebben alle belangrijke thrillerprijzen gewonnen en wereldwijd zijn er al meer dan zestig miljoen boeken van zijn hand verkocht. In 2018 won hij de Diamond Dagger van de Crime Writers Association voor zijn gehele oeuvre.

Het verhaal

Jaren geleden, toen Harry Bosch nog een groentje was bij het LAPD nam John Jack Thompson Harry onder zijn hoede en werd hij zijn mentor. Hij leerde hem de kneepjes van het vak en hij was ervan overtuigd dat je elke zaak persoonlijk moest opnemen en koppig doorzettingsvermogen moest hebben. Alleen dan werd je een goede rechercheur.
Als John Jack Thompson overlijdt, neemt zijn weduwe contact op met Harry om hem een oud dossier te overhandigen. Thompson heeft dit dossier, wat hij nooit heeft kunnen oplossen, op de dag van zijn pensioen, ongevraagd mee naar huis genomen. Maar waarom? Wilde hij het nog oplossen? Of wilde hij deze zaak onder het tapijt schuiven?
Bosch wil hoe dan ook weten wat hier aan de hand is en besluit hulp te vragen aan Renée Ballard. Samen nemen ze deze cold case onder de loep en komen tot schokkende ontdekkingen. Al snel blijkt dat Bosch en Ballard, ook nu, weer een top team vormen. Kunnen ze deze vreemde zaak samen oplossen?

Mijn mening

Michael Connelly heeft al heel wat boeken op zijn naam staan, maar persoonlijk ben ik zijn boeken pas gaan lezen toen hij aan de Renée Ballard-reeks begon. Het eerste deel hierin was ‘De nachtploeg‘, en daarna verscheen het tweede deel ‘In de stilte van de nacht‘. Dit laatste was tevens het 23e deel in de Harry Bosch-reeks. Het nieuwste boek ‘Het nachtvuur’, dat ik nu gelezen heb, is dus ook weer het 3e deel in de Renée Ballard-reeks en het 24e deel in de Harry Bosch-reeks. Dit vind ik apart en ik ben ook benieuwd hoe dit zich in de toekomst gaat ontwikkelen.

Vanaf het eerste deel in de Renée Ballard-reeks ben ik fan van dit personage. Ballard is eigenwijs, wil alle zaken hoe dan ook oplossen en ze trekt haar eigen plan tijdens een onderzoek. Een rechercheur om van te houden. En ik vind het elke keer een feest om over haar te lezen. Met Harry Bosch heb ik pas in het vorige boek kennisgemaakt. Hij is al een tijdje met pensioen maar toch kan hij het werk niet loslaten. Ik merkte dat hij in dit boek, ‘Het nachtvuur’, in het begin erg veel in de rechtbank te vinden was. Hierdoor vond ik sommige dingen een beetje moeilijk te volgen en dit haalde voor mij persoonlijk ook een beetje de snelheid uit het verhaal. Echter op een bepaald moment keert dit zich en kon ik het boek dan ook met moeite wegleggen.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Ballard en Bosch en omdat het verhaal in de ik-vorm geschreven is voelde het ook al snel vertrouwd aan. Wat ik erg knap vind, is hoe Connelly twee heel verschillende zaken, op het eind, weet samen te smelten tot één. Hier neem ik mijn petje voor af. Ik ben dan ook weer nieuwsgierig naar het volgende deel in deze reeks(en).

Leesfragment

Ben jij na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-nachtvuur

Gegevens van dit boek:
Titel: Het nachtvuur
Auteur: Michael Connelly
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 432
ISBN paperback: 9789022589526
ISBN e-book: 9789402314625
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge