Bryan las: Michael Berg – Ik zie je

Ik zag dat er een nieuw boek van Michael Berg zou verschijnen bij The house of books en nadat ik de flaptekst gelezen had was ik erg nieuwsgierig naar dit verhaal. Na kort mailcontact met de uitgeverij ontvingen wij dan ook, kort na verschijning, een recensie-exemplaar in de bus. Hier willen wij The house of books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Bestsellerauteur Carol Brodie heeft al vijf jaar geen boek geschreven. Op zoek naar inspiratie vlucht ze naar Zuid-Frankrijk waar ze een gîte huurt. In plaats van te schrijven raakt ze in de ban van haar overbuurvrouw. Carol begint de vrouw met een telescoop te bespieden. Op een avond ziet ze hoe de vrouw bezoek krijgt van een man, hoe de twee ruzie krijgen en de vrouw de man met een zwaar voorwerp neerslaat. Dood? In plaats van de politie te bellen, besluit Carol zelf uit te zoeken wat er gebeurt is…

De cover

De cover is voor een groot gedeelte zwart. In een cirkel, net of je door een telescoop kijkt, is een vrouw te zien die in het water ligt. Ik stel mij voor dat Carol hier door de telescoop de buurvrouw bespied. De quote ‘Carol, schrijfster op zoek naar inspiratie in Zuid-Frankrijk, is ooggetuige van een moord.’ is wat mij betreft een schot in de roos en maakt mij erg nieuwsgierig. De cover spreekt mij erg aan. Want wat is er toch met die vrouw in het water aan de hand?

De auteur

Michael Berg zette zichzelf bij het grote publiek op de kaart met Nacht in Parijs. Met Meisje op de weg en Broertje bevestigde hij dat hij tot de top van Nederlandse thrillerschrijvers behoort: beide boeken waren genomineerd voor de Gouden Strop. Met Ik zie je gaat hij voor drie op een rij. Van zijn titels zijn meer dan 400.000 exemplaren verkocht.

Het verhaal

Carol Brodie is een Engelse bestsellerauteur. Ze zit alleen met het probleem dat ze de laatste vijf jaar geen boek geschreven heeft. Ze besluit te vluchten naar Zuid-Frankrijk. Ze hoopt in het mooie Frankrijk nieuwe inspiratie te vinden. Maar eenmaal aangekomen komt er niet veel van dat schrijven, aangezien ze helemaal in de ban raakt van haar buurvrouw. In de gîte, die Carol huurt, vind ze een telescoop en ze besluit de buurvrouw te bespieden. Als de buurvrouw op een avond bezoek krijgt van een man, ziet ze hoe deze twee ruzie krijgen en de vrouw de man met een hard voorwerp slaat. Is de man dood? Carol twijfelt of ze de politie moet inschakelen, maar na even twijfelen besluit ze om zelf opzoek te gaan naar antwoorden…

Mijn mening

Ik heb in het verleden al ‘Broertje’ gelezen, van de hand van Berg, dit was het op dat moment niet helemaal voor mij. Maar ik wilde hem graag een tweede kans geven. En die kans heeft hij gekregen bij ‘Ik zie je’, zijn nieuwste thriller. En ik kan zeggen… Wat ben ik blij dat ik een tweede poging heb gewaagd.

‘Ik zie je’ begint op het vliegveld van Heathrow airport. Je merkt dat de vrouw, die op het vliegveld is, stiekem naar het buitenland gaat. Meteen komen bij mij de vraagtekens, waarom stiekem? Waarom weet haar man hier niks van af? Hierdoor zit de onderhuidse spanning meteen in het verhaal.

Hierna kabbelt het verhaal een beetje verder. Ondertussen weten we dat deze vrouw Carol Brodie is en dat ze onderweg was naar Zuid-Frankrijk. Eenmaal aangekomen in het zonnige zuiden krijg ik een beetje een Ik-vertrek gevoel bij het verhaal. Brodie huurt een auto en ze rijdt door de mooie Franse omgeving en door de pittoreske dorpjes, tot ze bij haar gehuurde gîte aankomt. Wat mij opviel is dat Berg ontzettend goed de omgeving kan omschrijven. Daardoor had ik, op bepaalde stukken in het verhaal, het gevoel dat ik zelf in Zuid-Frankrijk was.

Vanaf het moment dat Carol Brodie haar buurvrouw begin te bespieden neemt de spanning ook toe. En vanaf dat moment merkte ik ook echt dat ik een thriller aan het lezen was. Ik wilde maar door blijven lezen om te weten hoe het verhaal precies in elkaar zat. Wat ik ook altijd erg kan waarderen is als een verhaal in de eerste persoon geschreven is, dit maakt het verhaal altijd persoonlijker vind ik en op die manier kan ik me nog beter in de hoofdpersoon verplaatsen.

Wat ik altijd extra leuk vind is al een boek gesigneerd is. Aangezien Michael Berg, afgelopen zondag, één van onze gasten was tijdens Koukleum meets auteurs, hier in Landgraaf. Hebben we hem natuurlijk gevraagd of hij ons exemplaar van ‘Ik zie je’ wilde signeren. Natuurlijk wilde hij dat. Waarvoor nogmaals onze dank!

Michael, ik heb genoten van je boek en kijk uit naar je volgende want die komt zeker op mij NTL-lijstje te staan. 🙂

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar het boek, lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ik zie je
Auteur: Michael Berg
Uitgever: The house of books
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s e-book: 245
Speelduur luisterboek: 12:33:08
ISBN paperback: 9789044351569
ISBN e-book: 9789044351576
ISBN luisterboek: 9789044359053
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge