Bryan las: Max Steenberghe – De zaak-Nicole

Koukleum.nl staat er een beetje bekend om dat er zo nu en dan een recensie van een True crime boek online komt. Dus toen wij zagen dat er een boek over de zaak van Nicole van den Hurk verscheen waren wij erg nieuwsgierig. Wij willen Sweek dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De zaak-Nicole is geen boek over Nicole van den Hurk. Het is een gedetailleerd verslag van het recherche-onderzoek naar haar dood en verkrachting. Het onthult bovendien hoe justitie achter de schermen werkte aan de berechting van de man die het vijftienjarige meisje misbruikte en om het leven bracht.

De verdwijning van de Eindhovense tiener in oktober 1985 hield veel mensen bezig. Toen haar ontzielde lichaam na zes weken in een afgelegen bosperceel werd gevonden, veroorzaakte dat een grote schok. Ook bij de politie, die meteen vol op het onderzoek inzette. Desondanks werd de zaak-Nicole een cold case. Rechercheurs grepen elke aanleiding voor een herstart van het onderzoek aan. De vijfde keer (!) zou het raak zijn.

In deze zaak opende de politie deuren en dossiers voor een journalist. ED-verslaggever Max Steenberghe kreeg onbegrensde toegang tot het zogeheten team-Bosuil. Hij maakte van binnenuit mee hoe het onderzoek uitliep op een twee jaar durende uitputtingsslag. De berechting van de verdachte zou vijf jaar aanslepen. Ook het Openbaar Ministerie liet de verslaggever meekijken.

Dit boek werd een bijzondere samenwerking tussen politie, justitie en journalistiek. Het geeft van de eerste tot de laatste minuut een inkijk in een van de moeilijkste onderzoeken; dat naar de lone wolf, de eenling op zoek naar een prooi, een meisje dat op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was.

De cover

Op de cover is het bordeauxrode silhouet te zien van een boom. Dit rode silhouet gaat van de boom over in een vrouwelijk gezicht. Dit vind ik erg mooi en apart gemaakt. Voor dit rode silhouet is een rood-wit politielint te zien waar de titel van het boek opstaat. Dit rood-witte politielint loopt ook achter de boom door. De cover maakt mij heel erg nieuwsgierig. Vooral ook de zin “Geheimen van een cold case”, die er ook nog opstaat.

De auteur

Max Steenberghe (1956) werkt sinds 1987 bij het Eindhovens Dagblad. Hij was regio-, pop- en rampenjournalist. Met een bijlage over het leven van zwervers in de stad won hij een persprijs. De laatste jaren volgt hij de misdaad als rechtbankverslaggever.

Mijn mening

De eerste zin van de korte inhoud is ‘De zaak-Nicole is geen boek over Nicole van den Hurk.’ Dit kan ik nu, na het lezen, volledig beamen. In ‘De zaak-Nicole’ word je aan de hand van de journalist, in dit geval Max Steenberghe, genomen tijdens de onderzoeken, opsporingen en verhoren van onder andere de politie en het NFI, in deze bizarre zaak.

Wat ik merkte tijdens het lezen was dat het vrij droge stof was en hierdoor kon ik op sommige momenten moeilijk mijn concentratie bij het verhaal houden. Ook door de vele herhalingen aan informatie en telkens dezelfde verhoren werd het boek voor mij een beetje eentonig.

De schrijfstijl vond ik erg staccato, dus zeg maar kort en krachtig en als ik naar de zinsopbouw ga kijken lopen sommige zinnen toch niet helemaal lekker, neem nu de zin: ‘Jeroen regelt dat Henk Tromp regelt dat iemand regelt dat de originele familierechercheurs worden opgetrommeld om moeder Jolanda zo snel mogelijk na de arrestatie in te lichten’. Persoonlijk vind ik dit niet fijn lezen en dit zorgt dan ook voor irritatie tijdens het lezen.

Het boek ‘De zaak-Nicole’ is wel een bron van informatie. Het geeft een uniek inkijkje in een onderzoek naar een dader en de weg naar de veroordeling. Ben je geïnteresseerd in bijvoorbeeld politiezaken of wil je wel eens weten hoe het NFI te werk gaat? Dan is dit een boek waar je van zult smullen.

Gegevens van dit boek:
Titel: De zaak-Nicole
Auteur: Max Steenberghe
Uitgever: Eindhovens Dagblad & Sweek
Aantal pagina’s paperback: 363
ISBN paperback: 9789463672382
Prijs paperback: € 14,99

Dit boek is verkrijgbaar bij Sweek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge