Bryan las: Marlies Slegers – Backpack

Het is altijd een feest om een boek van Marlies Slegers te lezen. Dus toen wij zagen dat er een nieuw boek van haar hand verscheen waren wij er als de kippen bij om dit boek aan te vragen. Na contact gehad te hebben met de uitgever, kregen wij het boek dan ook snel opgestuurd. Hier willen wij LS Amsterdam natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Josefien – Joos voor haar vrienden – gaat drie maanden backpacken door Azië. Ze belandt uiteindelijk op Bali, waar ze optrekt met Linde, Colette, Rainier en Chase. Ze trekken van hostel naar hostel en feesten erop los. Bali is een paradijs, vind Joos, en het liefste bleef ze hier. Weg van de scheiding van haar ouders, weg van de lastige relatie met haar vader.

Wanneer Chase haar mee op bezoek neemt bij een Australiër die in ‘Hotel K’ zit – een gevangenis -, realiseert ze zich dat er ook een schaduwzijde aan het backpacken zit. De jongen zit vast voor drugs, iets waar ook de doodstraf op kan staan. Als Joos niet veel later drugs in haar eigen tas vindt, vlucht ze in paniek weg. Wie kan ze nog vertrouwen?

Dan slaat het noodlot toe. De aarde schudt en scheurt, en overleven is het enige wat nog telt…

De cover

Op de cover is een jonge vrouw te zien op de rug. Ze heeft een rugzak om en staart in de verte. Ik stel mij voor dat dit Joos is. De cover spreekt mij erg aan en door de quote “Als backpacken in je ergste nachtmerrie verandert” zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel want ik zou erg nieuwsgierig zijn naar de korte inhoud.

De auteur

Marlies Slegers groeide op in Indonesië. Tijdens haar jeugd hield ze dagboeken bij en schreef ze verhalen en gedichten. Op haar achttiende verhuisde ze naar Nederland, waar ze ging studeren en werken. Een schrijfcarrière bleef echter lonken en ze besloot schrijfworkshops te volgen. Met haar korte verhalen won ze diverse prijzen. Inmiddels heeft ze meer dan vijfentwintig boeken op haar naam staan, waaronder de serie over de grappige Liv, en de eigentijdse 13+-romans Onder mijn huid, Vijftien en Verdrinken. Marlies Slegers bezoekt regelmatig scholen en weet als geen ander wat er onder jongeren leeft.

Het verhaal

Josefien, Joos voor haar vrienden, besluit om drie maanden te gaan backpacken door Azië. Ze beland al snel op het zonnige Bali. Samen met haar pas gemaakte vrienden, Linde, Colette, Rainier en Chase feesten ze bijna elke avond en trekken ze van hostel naar hostel. Joos zou het liefste op Bali blijven, want ze vind het eiland te gek. Ze wil ver weg blijven van haar ouders, want ze heeft nog altijd moeite met de scheiding van haar ouders en de band met haar vader is al helemaal dramatisch.

Nadat Joos samen met Chase op bezoek is geweest in ‘Hotel K’, de gevangenis, komt ze erachter dat niet alles in de backpack-wereld rozengeur en maneschijn is. De Australiër die ze bezoeken zit vast voor een drugs feit. Hier kan, in dit land, zelfs de doodstraf op staan. Tot haar grote schrik vind Joos niet veel later drugs in haar tas. Wie heeft deze drugs er in gestopt en wie kan ze überhaupt nog vertrouwen?

Niet veel later ontstaat er een heftige aardbeving op het eiland en moeten ze hoe dan ook zien te overleven…

Mijn mening

Ik kende de schrijfstijl van Marlies al door haar vorige boek ‘Verdrinken‘. Dit boek heb ik met erg veel plezier gelezen en ik kan jullie vertellen dat dit met haar nieuwe boek ‘Backpack’ niet anders is.

Het eerste hoofdstuk van ‘Backpack’ begint meteen erg spannend want Joos is in een aardbeving beland en probeert zich hieruit te redden. Na dit eerste hoofdstuk springt het verhaal negen weken terug in de tijd en daar start het verhaal op het moment dat Joos samen met haar moeder, broertje en beste vriendin Soof naar Schiphol rijden om Joos uit te zwaaien aangezien Joos een aantal maanden in Azië gaat Backpacken. Vanaf het moment dat Joos in het vliegtuig stapt weet ze het zeker, ze gaat de tijd van haar leven beleven….

Vanaf het moment dat Joos in het vliegtuig richting Azië stapt is er een relaxte sfeer te voelen. Maar hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer deze sfeer overgaat in spanning. Deze overgang heeft Slegers erg goed weten te maken in het boek. Doordat de hoofdstukken van de aardbeving vaker terug komen bleef het, voor mij persoonlijk, lang gissen wat dit eigenlijk met het lopende verhaal te maken had. Maar op het einde wordt alles duidelijk en past het uitermate goed bij elkaar.

De korte hoofdstukken, makkelijke schrijfwijze en de goede dosis spanning zorgen ervoor dat ik aan het boek gekluisterd blijf. Dit is een echte young-adult die niet alleen spannend voor jeugdige is, maar ook zeker voor volwassenen.

Wat ik een erg mooi gebaar vind is dat Marlies dit boek heeft opgedragen aan de 536 doden van aardbeving die op 5 augustus 2018 Lombok trof. Ze was zelf aanwezig bij deze verschrikkelijke natuurramp.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Inkijkexemplaar-Backpack

Gegevens van dit boek:
Titel: Backpack
Auteur: Marlies Slegers
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s hardcover: 272
ISBN hardcover: 9789024585755
ISBN e-book: 9789024585762
Prijs hardcover: € 15,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Wist je dat de meeste boeken ook te reserveren zijn bij jouw lokale bibliotheek.

6 thoughts on “Bryan las: Marlies Slegers – Backpack

  1. Ik heb nog niets gelezen van deze schrijfster. Dat wordt toch wel eens tijd, ik ben erg nieuwsgierig. Dit zou een mooi boek zijn om te beginnen, daarom doe ik graag mee.

  2. Gedeeld op Instagram en Twitter als saartjeinwonderbookland en op bloglovin en Facebook als saartje Grupping-Ndangi. Dit lijkt me een heel leuk boek en doe dus graag mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge