Bryan las: Marjan Gorissen – De verdwijning van Robin

In het begin van het jaar hoorden wij al dat er een boek zou verschijnen over een 3-jarige peuter die vermist is en waar alleen een voetje van terug gevonden is. Deze verhalen spreken ons erg aan en we konden dan ook niet wachten op de verschijning van ‘De verdwijning van Robin’. Wij ontvingen een recensie-exemplaar van Just Publishers. Hier willen wij Just Publishers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: In dit boek vertelt Marjan Gorissen het schokkende verhaal van de verdwijning van de driejarige Robin Bogers en de enorme gevolgen die deze gebeurtenis voor haarzelf zal hebben.

Het is 24 april 1996. De vrolijke peuter Robin gaat bij overbuurvrouw Trudy pannenkoeken eten. Als het meisje daarna niet thuiskomt, worden haar ouders ongerust en slaan alarm. Robin lijkt te zijn verdwenen!

Nog diezelfde middag komt een grootscheepse zoekactie op gang. Vrijwilligers en professionals, kinderen en volwassenen, iedereen zoekt mee naar Robin. Paragnosten dienen zich aan. Heel Nederland leeft mee. Uiteindelijk blijkt het meisje te zijn vermoord. Het enige dat wordt teruggevonden is een schoen met daarin een voetje.


Tot haar verbijstering wordt Marjan Gorissen, een vriendin van overbuurvrouw Trudy, gearresteerd. Trudy blijkt belastende verklaringen tegen haar te hebben afgelegd. Als hoofdverdachte zit Marjan 103 dagen vast in de vrouwenvleugel van PI Maastricht. Ze is op dat moment hoogzwanger. In het huis van bewaring moet ze bevallen van haar baby.

Over de verdwijning van Robin en haar belevenissen – een grote traumatische nachtmerrie – schreef Marjan Gorissen een zeer indringend boek. Wat haar is overkomen, kan in haar ogen iedereen overkomen.

De cover

Op de cover is een knuffelbeertje te zien. Dit beertje ligt op het asfalt. Dit tafereel is in het zwart-wit afgebeeld. De titel ‘De verdwijning van Robin’, valt erg goed op door de rode kleur. De naam van de auteur en ondertitel staan er in het zwart op. Net zoals de quote van Peter R. de Vries. Deze quote ‘In deze zaak overtreft de bittere werkelijkheid de meest gruwelijke fictie’, roept bij mij erg veel vragen op. Daarnaast trekt de True crime sticker mij ook aan, aangezien ik dit genre graag lees. Het boek zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Na haar detentie lag het leven van Marjan Gorissen (1975) in puin. Pas sinds een paar jaar heeft ze het gevoel dat haar echte leven is begonnen. Samen met haar gezin woont ze in Gilze-Rijen.

Mijn mening

In ‘De verdwijning van Robin’ vertelt Marjan Gorissen het schokkende verhaal over wat haar overkomen is. Hoe ze in 1996 wordt opgepakt voor de verdwijning van een de 3-jarige peuter Robin. Hoe ze dagenlang verhoord wordt en hoe ze bevalt van Jesse in de gevangenis. Maar dat is nog niet alles. Als ze na 103 dagen, onterecht vastgezeten te hebben, vrij komt is haar gevecht nog niet voorbij. Ze krijgt het zwaar en ook dat beschrijft Gorissen haarfijn in haar boek.

Persoonlijk heb ik al aardig wat waargebeurde verhalen gelezen, maar dit boek heeft mij erg geraakt. Ongelofelijk wat Marjan heeft moeten doorstaan. Door de korte hoofdstukken en de soort dagboekvertelling beleef je hetgeen wat Marjan heeft doorstaan bijna zelf en heb je het idee dat je over de schouder van Marjan mee kijkt. Het verhaal springt wel erg in de tijd, in het begin had ik hier een beetje moeite mee, maar na een tijdje begreep ik waarom Marjan dit gedaan heeft.

Ik had tijdens het hele boek erg te doen met Marjan, dit om het feit dat je in het boek echt leest hoe oneerlijk ons rechtssysteem is en hoe oneerlijk mensen kunnen zijn. Dit wat Marjan is gebeurd kan ook jou of mij zo gebeuren en dit zorgt ervoor dat dit verhaal zo dichtbij komt.

Aan het einde van het verhaal beschrijft Marjan ook nog haar zwangerschap van haar dochtertje Jordan, dit heeft Marjan met zoveel details besproken en dit hoefde voor mij persoonlijk niet. Dit had wat mij betreft wat beknopter gemogen en dit deed ietwat afbreuk aan het boek. Het kan natuurlijk ook komen doordat ik een man ben, dat dit mij minder aanspreekt.

Wat mij betreft is ‘De verdwijning van Robin’ een boek wat gelezen moét worden.

Gegevens van dit boek:
Titel: De verdwijning van Robin
Auteur: Marjan Gorissen
Uitgever: Just publishers
Aantal pagina’s paperback: 287
ISBN paperback: 9789089750990
Prijs paperback: € 18,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge