Bryan las: Marco van Kampen en Paul Bots – De zaak Nicky Verstappen

Toen wij zagen dat er een nieuw boek oven Nicky Verstappen zou verschijnen waren wij erg nieuwsgierig. Deze zaak volgen wij op de voet, dus wisten wij ook al snel dat wij dit boek graag wilden lezen. Na een mailtje naar de uitgeverij ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar van ‘De zaak Nicky Verstappen’. Hier willen wij De Limburger natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De elfjarige Nicky Verstappen, een verlegen knul met een passie voor voetbal, wordt op 11 augustus 1998 dood gevonden in een sparrenbos op de Brunssumerheide. Het jongetje uit Heibloem verdween plotseling tijdens een zomerkamp op de hei met het jeugdwerk. Is hij weggelopen? Ontvoerd? Misbruikt? Vermoord?
Ruim twintig jaar houdt de zaak Nicky Verstappen de gemoederen bezig. Het mysterie van zijn dood verwoest de levens van de nabestaanden, scheurt een hecht dorp in tweeën en stelt opsporingsinstanties voor grote vragen. De zaak zit muurvast, totdat er in 2018, na een grootschalig DNA-onderzoek, door een match een hoofdverdachte wordt aangehouden: Jos Brech uit Simpelveld.
Nicky’s ouders en zusje hopen eindelijk antwoord te krijgen op hun vragen. Hoe zagen de laatste uren van Nicky eruit? Had hij pijn? Heeft hij nog om zijn vader en moeder geroepen? Maar verdachte Brech beroept zich in de rechtszaak keer op keer op zijn zwijgrecht.

De cover

Op de cover is een foto van Nicky Verstappen te zien. Deze foto wordt ook veelvuldig in het nieuws gebruikt en hierdoor weet je ook meteen waar het boek over gaat. Veel meer is ook niet nodig. Ik zou het boek dan ook direct opgepakt hebben in de boekhandel. Ik denk dat dit de perfecte cover voor dit boek is.

De auteurs

Marco van Kampen is verslaggever en columnist van De Limburger. In de aanloop naar het proces tegen Jos Brech schreef hij onder meer de veel beluisterde podcast Het verhaal van Nicky Verstappen.

Paul Bots is verslaggever van De Limburger. Hij volgt de zaak Nicky Verstappen sinds 2017, het jaar dat het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek werd aangekondigd. Ook was hij lid van het onderzoeksteam dat het leven van verdachte Jos Brech uitploos.

‘Vlinder’, het nummer over Nicky.

Mijn mening

Iedereen kent de zaak van Nicky Verstappen wel. Deze zaak houdt menig mens al een aantal jaar in zijn greep… zo ook ons. Wij volgen deze zaak eigenlijk al vanaf het begin en we vragen ons telkens af wat er precies gebeurd is en wie het gedaan heeft. In het verleden las ik ook ‘De mysterieuze dood van Nicky Verstappen‘. Dat boek heeft mij al weten te raken. Maar nu een aantal jaren later, na een grootschalig DNA-onderzoek, het opsporen van Jos Brech en een uitspraak, is er nu ‘De zaak Nicky Verstappen’, geschreven door Marco van Kampen en Paul Bots.

Zoals ik al zei heeft deze zaak me altijd bezig gehouden, want hoe kan een jongetje van 11 ineens verdwijnen uit een tentenkamp en één dag later dood gevonden worden in een sparrenbos op de Brunssummerheide? In ‘De zaak Nicky Verstappen’ krijgen wij een inkijkje in alle gebeurtenissen rondom dit onderzoek.

In het eerste hoofdstuk krijgen we een goed beeld hoe Nicky in het leven stond, dat zijn favoriete nummer Poison van Alice Cooper is, dat hij helemaal gek was van voetbal en dat hij samen met zijn vader Peetje geen wedstrijd van Ajax miste. Het zomerkamp van het jeugdwerk in Heibloem, waar de familie Verstappen woont, is het hoogtepunt van het jaar. Ze gaan zoals elk jaar naar de Heikop op de Brunsummerheide en Nicky heeft er veel zin in. We lezen ook in dit hoofdstuk hoe iedereen zich settelt op kamp en hoe de eerste activiteiten plaats vinden. Totdat Nicky ’s ochtends verdwenen is, Al snel rijst de vraag vraag of hij weg is gelopen of weggenomen is…

Vanaf dat moment nemen de auteurs je mee door ruim 20 jaar onderzoek van de zaak Nicky Verstappen. Je merkt dat de auteurs weten waar ze over schrijven en, tot heden, erg bij de zaak betrokken zijn. Ik zat vanaf de eerste bladzijde gekluisterd aan het boek en viel, ondanks dat ik al veel wist, toch vaker van de ene verbazing in de andere. Wat ik altijd bijzonder vind in boeken als deze, als er een fotokatern in zit. Op deze manier kan de lezer zich nog beter in een verhaal inleven.

Het enige wat mij verbaast bij dit boek, is dat het nu al uitgebracht is. Zoals, diegene die de zaak of het nieuws volgen, bekend is, gaat Brech in hoger beroep. En ik denk persoonlijk dat het boek dan nog completer was geweest. Maar ondanks dit, is dit boek van de zaak Nicky Verstappen tot nog toe een compleet verhaal van begin tot eind en dit hebben de auteurs op een integere en duidelijke manier weten te omschrijven in het boek.

De zaak Nicky Verstappen is een ultiem naslagwerk over deze bizarre zaak. Hoe bizar deze zaak ook is, dit is voor mij een van de betere non-fictie boeken van dit moment!

Ben jij benieuwd naar dit boek? Wij mogen twee fysiek gesigneerde exemplaren verloten. Kans maken? Klik dan hier!

Gegevens van dit boek:
Titel: De zaak Nicky Verstappen
Ondertitel: Wanhoop, woede en verdriet
Auteurs: Marco van Kampen en Paul Bots
Uitgever: De Limburger
Aantal pagina’s paperback: 208
ISBN paperback: 9789085961086
Prijs paperback: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

2 thoughts on “Bryan las: Marco van Kampen en Paul Bots – De zaak Nicky Verstappen

  1. Ik heb vlak bij het monument gewoond en ben er vaak vol ongeloof langs gegaan.
    Alles heb ik gevolgd dus dit boek wil ik graag lezen. Voor de ouders hoop ik dat er ooit duidelijkheid komt.
    Tanja

    1. Wij wonen er ook redelijk bij de brunssumerheide in de buurt. En wij merken ook dat deze zaak ons ook extra bezig houdt hierdoor. Ik denk dat dit boek je zeker zal bevallen en je het met veel interesse zal lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge