Bryan las: Marcel van de Ven – De kooi

Toen wij zagen dat er een boek van Marcel van de Ven zou verschijnen waren wij razend nieuwsgierig. We kende hem al van onder andere het NPO3 programma Hunted. Nadat de korte inhoud ons ook nog eens aansprak wisten wij dat wij dit boek wilden lezen. Na een mailtje naar de uitgeverij ontvingen wij het boek niet lang na verschijning in de bus. Wij willen Ambo Anthos hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In 2003 zette de Nederlandse politie een eenheid op die zo geheim was dat zelfs binnen het korps bijna niemand ervan wist. De leden van de eenheid werden getraind om – gewapend met de nieuwste technieken en stalen zenuwen – de zwaarste criminaliteit te bestrijden. Vanuit De Kooi, hun streng beveiligde basis, leverden ze een unieke bijdrage aan de strijd tegen onder meer moordenaars, terroristen, drugshandelaren, overvallers en ontvoerders. In een tijd waarin de criminaliteit drastisch veranderde en verhardde, stonden ze dag en nacht paraat, 365 dagen per jaar. Het vaak levensgevaarlijke en in het diepste geheim uitgevoerde werk bepaalde hun hele bestaan. Ze déden dit werk niet, ze wáren het. Nooit trad iemand van dit team naar buiten. Tot nu.

In De Kooi kijkt Marel van de Ven, een van de pioniers, terug op de vele bloedstollende spannende acties die hij met zijn collega’s uitvoerde en de grote gevolgen ervan, zowel op gebied van de opsporing als voor zijn eigen leven.

De cover

Op de cover is een foto van Marcel van de Ven te zien. Doordat Marcel ondertussen bekend is van verschillende televisieprogramma’s herkende ik hem direct. Aangezien wij de programma’s waar hij een rol in speelt kijken, viel de cover mij direct op. Tel daar de quote ‘Een undercoveragent over het best bewaarde geheim van de Nederlandse politie’ bij op, en het plaatsje was voor mij persoonlijk compleet.

De auteur

Marcel van de Ven is een politie-expert die leiding gaf op specialistische afdelingen als Zedenzaken en Forensische Opsporing en als onderhandelaar optrad bij gijzelingen en ontvoeringen. Jarenlang heeft hij deel uit gemaakt van de Unit Specialistische Operaties, waarmee hij wereldwijd geheime, zeer risicovolle undercoveroperaties uitvoerde tegen de zware georganiseerde misdaad en terrorisme. Hij is chef recherche bij het populaire programma Hunted.

Boektrailer

Mijn mening

Als je, net als ons, de programma’s ‘Ontvoerd’, ‘Op de vlucht’ of ‘Hunted’ kijkt, zal Marcel van de Ven je misschien wel bekend voorkomen. Toen wij zagen dat Marcel in de pen was gekropen wilden we zijn verhaal graag lezen. Want ik vind het speuren van de hunters, in Hunted, altijd fascinerend. Maar ik kan jullie vertellen Hunted stelt nog niks voor bij ‘De Kooi’.

In het eerste hoofdstuk, dat zich in 2010 afspeelt, lezen we dat Marcel met collega Peter het ‘normale’ politiewerk doet. Van de Ven is, na 6 jaar, terug uit De Kooi en moet weer de feeling terug krijgen voor het straatwerk. Ze rijden op zaterdagavond van opstootje naar opstootje. Als er twee dronken jongens agenten lastig vallen weten de jongeren nog niet dat Marcel, die afwijkt van de gemiddelde agent, onderweg is naar deze melding. Alleen dit eerste hoofdstuk zegt al eigenlijk hoe heftig het werk is bij de speciale eenheid waar Van de Ven werkte.

Hierna maken we een sprong terug in de tijd, naar 2002. Hierin vertelt Marcel hoe hij bij de politie terecht is gekomen, hoe hij werd benaderd voor het special team, het DSRT, en hoe hij uitgroeide naar de man die hij nu is. Ik heb echt met bewondering, en soms ongeloof, zitten lezen. Want dat Van de Ven een wereld carrière heeft gehad, blijkt uit zijn boek.

‘De Kooi’ leest als een echte actiefilm. Marcel neemt je mee op sleeptouw door zijn carrière. Je bent getuige van de gevaarlijkste acties, maar ook vertelt hij openhartig over zijn privéleven. Zoals Van de Ven zelf zegt ‘Het was een ware rollercoaster’.

Je merkt dat het DSRT bestond uit mensen die ontzettend op elkaar ingespeeld waren. Ze waren serieus met hun werk bezig, maar soms was er ook tijd voor een lolletje, en als ik dat las zat ik weer te gniffelen op de bank.

Wat mij betreft had dit boek nog zeker 200 pagina’s dikker mogen zijn. Hopelijk blijft Van de Ven dit soort boeken schrijven, want ik denk dat deze man nooit uitgeschreven is over zijn leven. Dit boek behoort voor mij persoonlijk dan ook tot een van de beste boeken van 2020.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-kooi

Gegevens van dit boek:
Titel: De Kooi
Auteur: Marcel van de Ven
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s e-book: 195
ISBN paperback: 9789026351860
ISBN e-book: 9789026351877
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 5,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge