Bryan las: Loïs Bisschop – Ik drink niet meer

Als ik een boek tegenkom over een verslaving of een afkickproces is mijn interesse vaak al gewekt en dit zorgt er dan ook voor dat ik snel de flaptekst op de achterkant van het boek ga lezen. Deze sprak mij, in dit geval, erg aan en ik kon het ook niet laten om dit boek aan te vragen bij de uitgever. Na een kort mailcontact ontving ik het boek dan ook op de deurmat. Hier wil ik uitgeverij Spectrum dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Loïs Bisschop leidt een wild studentenleven met veel ruige uitgaansavonden vol drank en drugs. Op haar achtentwintigste wankelt ze ’s middags over straat met haar zoveelste kater die week en beseft ze dat het niet normaal is. Ze besluit op eigen kracht af te kicken, maar stuit op onbegrip van haar omgeving. Het valt toch allemaal wel mee: een black-out krijgen of op de spoedeisende hulp belanden kan de beste overkomen, toch?

Weet Loïs nuchter te blijven ondanks de vanzelfsprekendheid van alcohol in ons leven en het verslavingsstemmetje in haar hoofd? En ondanks de vele saboteurs die dingen zeggen als: ga toch weer drinken, dan ben je veel leuker.

In deze geactualiseerde editie van Ik drink niet meer beschrijft Loïs op rauwe en hilarische wijze zowel de inzichten die ze tijdens haar afkickproces heeft opgedaan, als de nodige anekdotes uit de tijd van haar alcoholverslaving. Inclusief Loïs’ twaalf beste tips om af te kicken en nuchter te blijven!

De cover

Op de cover is Löis zelf te zien, ze heeft een glas rode wijn boven haar hoofd vast en daar loopt een doorzichtige vloeistof uit. Naar mijn gevoel moet dit water voorstellen, wat het stoppen met alcohol weer geeft. Loïs heeft een stoere houding op de cover, echt een houding van “Mij lukt dit en ik ben de alcohol de baas”. Ik vind de cover goed bij het boek passen. Ik vind het ook erg leuk en dapper dat ze zelf op de cover staat.

De auteur

Loïs Bisschop (1985) is afgestudeerd met een documentaire over haar afkickproces. In 2014 debuteerde ze met ‘Ik ben Loïs en ik drink niet meer’. In deze nieuwe editie beschrijft ze hoe ze de vijf jaar na het afkicken heeft beleefd.

Mijn mening

In ‘Ik drink niet meer’ lees je het verhaal van Loïs Bisschop. Löis is een studente die wel van een feestje houdt en elke keer van de gelegenheid gebruik maakt om een drankje, oftewel een wijntje, te drinken. Of het nu tijdens het stappen, op een terrasje of tijdens een lunch om twaalf uur ’s middags is. Volgens Löis kan het dan. Tot dat ze op een bepaald moment op een middag dronken door de straat zwalkt en ze zelf beseft dat het zo niet verder kan. Op dat moment gaat voor Löis de knop om en begint haar gevecht tegen de alcohol…

Löis vertelt op een open, eerlijke en grappige manier over haar verslaving. Hoe komt het dat ze verslaafd is geraakt? En tegen welke problemen loopt ze aan? Eigenlijk sta je er zo niet bij stil hoe normaal het is dat er alcohol gedronken wordt. Persoonlijk drink ik geen druppel alcohol. Maar tijdens het lezen van dit boek werd ik wel erop gewezen hoeveel mensen drinken en hoe zwaar een alcoholverslaving is.

Het verhaal is geschreven gewoon hoe het ook is, het is niet verbloemd en niet mooier vertelt dan het is. Dit maakt het boek dan ook erg goed en dit zorgt ervoor dat haar verhaal ook echt binnenkomt. Persoonlijk heb ik dit boek met veel plezier gelezen. Door de hilarische en chaotische persoon die Löis is leest dit boek echt als een sneltrein en ik heb bepaalde hoofdstukken dan ook met een glimlach gelezen, ondanks het zware onderwerp.

Dit boek is in 2014 al eens verschenen onder de titel ‘Ik ben Löis en ik drink niet meer’. Nu de tweede druk verschenen is hebben ze er ook voor gekozen om er een hoofdstuk aan te plakken over hoe het nu, 5 jaar later, met Loïs gaat. Dit vond ik dan ook erg leuk om te lezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ik drink niet meer
Auteur: Loïs Bisschop
Uitgever: Spectrum
Aantal pagina’s paperback: 208
Aantal pagina’s E-book: 208
ISBN paperback: 9789000365869
ISBN E-book: 9789000367634
Prijs paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge