Bryan las: Linda van Rijn – Zoutelande

We zagen in de folder van uitgeverij Marmer, het nieuwe boek van Linda van Rijn staan. Ik lees deze boeken erg graag en nadat mij de korte inhoud ook erg aansprak hebben we een mailtje gestuurd naar de uitgeverij. Niet veel later ontvingen wij dan ook een exemplaar op de deurmat. Hier willen wij uitgeverij Marmer dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van Zoutelande: Eline van As kijkt uit naar de jaarlijkse vakantie met haar twee vriendinnen van vroeger, Lydia en Sascha. Ze kennen elkaar van de zomers die ze als kind doorbrachten in Zoutelande en hebben altijd contact gehouden. Zoals elk jaar komen ze in september samen in de Zeeuwse plaats om te ontspannen en bij te praten.
Lydia heeft afgelopen jaar samen met haar man Gert een strandtent overgenomen en daar kunnen de vriendinnen verblijven. Het was een druk seizoen voor Lydia en Gert en het valt Eline op dat haar vriendin echt aan rust toe is. Eline zelf heeft een bewogen jaar achter de rug en kan ook wel wat ontspanning gebruiken.
Eerst lijkt dat te gaan lukken: het is mooi weer, de vriendinnen maken lange strandwandelingen en de avonden zijn gevuld met lekker eten en wijn. Toch voelt Eline dat er iets niet klopt. Komt dat door het flirtgedrag van Gert of is er meer aan de hand? En wat heeft een recente verdrinking in Zoutelande ermee te maken? Tegen de tijd dat Eline er op een gruwelijke manier achter komt wat er speelt, zit ze er al middenin. En dan is het de vraag hoe ze hier zelf nog uitkomt.

De cover

Op de cover is een vrouw, van op de rug, te zien. Ze draagt een zomerjurkje, staat in de duinen en kijkt uit over het strand en de zee. Voor mijn gevoel is dit Eline. De cover doet zomers aan, dit vind ik erg goed bij het verhaal passen. De quote, die bovenaan op de cover staat, maakt mij nieuwsgierig naar het verhaal en deze zorgt er dan ook voor dat ik de korte inhoud op de achterflap ga lezen.

De auteur

Linda van Rijn (1974, Harmelen) is na haar studie Literatuurwetenschappen in de reisbranche gaan werken. Eerst in het buitenland als reisleidster op diverse toeristische locaties en tegenwoordig als interim-manager voor een grote toeristische organisatie. Al die jaren bleef ze geïnteresseerd in literatuur en ze schreef verhalen, maar nooit met het doel om echt auteur te worden. Dat veranderde na het lezen van Cruise van Suzanne Vermeer. Linda van Rijn schrijft alleen over vakantiebestemmingen waar ze zelf is geweest. Ze woont op Curacao.

Het verhaal

Zoals elk jaar kijkt Eline van As erg uit naar haar vakantie in Zoutelande. Ze beleeft deze vakantie, net zoals de voorgaande jaren, samen met haar twee vriendinnen Lydia en Sascha, die ze kent van vroeger. Vroeger, in hun jeugd, brachten ze samen al hun vakanties door in Zoutelande en sindsdien hebben ze altijd contact gehouden. Ook dit jaar komen ze, wederom in september, samen in de mooie Zeeuwse badplaats om hun vakantie te vieren en te proosten op het leven.
Dit jaar is de overnachtingsplaats snel gekozen, Lydia is namelijk sinds afgelopen jaar, samen met haar man Gert, de trotse eigenaar van strandtent ‘Het Zout’. Vooral Eline kan wel wat ontspanning gebruiken aangezien ze afgelopen jaar veel voor haar kiezen heeft gehad. Daarom kijkt ze ook zo uit naar deze vakantie.
In eerste instantie lijkt ze deze ontspanning te vinden in Zoutelande: ze geniet van het mooie weer, lekker eten en de lange strandwandelingen samen met haar vriendinnen. Maar toch heeft Eline het gevoel dat er iets niets klopt. Ze weet niet precies of het nu komt door Gert, met zijn flirtgedrag, of is er iets anders niet helemaal pluis? En wat heeft de recente verdrinking in de badplaats ermee te maken?
Op het moment dat Eline erachter komt hoe de vork in de steel zit, is het te laat en zit ze er al middenin. Kan ze hier nog uit ontsnappen?

Mijn mening

Ik kende de schrijfstijl van Linda natuurlijk al van haar boeken ‘Bestemming Bonaire‘ en ‘Costa Brava‘, die ik met veel plezier heb gelezen.
Net zoals haar vorige boeken, gaat ook dit boek weer over een vakantiebestemming. Deze keer heeft Van Rijn ervoor gekozen om een vakantiethriller te schrijven die zich afspeelt in Zoutelande. Ik moet zeggen dat ik meteen moest denken aan het nummer van BLØF en Geike Arnaert van dit jaar, waar zij zongen over Zoutelande. Door deze clip in combinatie met het verhaal van Linda van Rijn had ik een erg goede voorstelling van Zoutelande.

Bij de boeken van Linda van Rijn moet ik altijd aan vakantie denken, of het nu in de zon of in de sneeuw is. Er is altijd wel spanning aanwezig, maar niet de spanning van ‘op het puntje van je stoel zitten’. Dit is in dit verhaal ook, in mijn geval, niet anders. Echter merkte ik wel dat de aanwezige spanning ervoor zorgde dat ik verder wilde lezen en ik gewoon moest weten hoe het verhaal in elkaar zat.
Door de schrijfstijl die Van Rijn heeft, voelde ik me op bepaalde momenten zelf in de Zeeuwse badplaats en kon ik het zout bijna zelf ruiken. Persoonlijk had ik lange tijd de verkeerde dader voor me, wat ik normaal niet zo snel heb bij de boeken van deze schrijfster.

Ik heb dan ook weer erg genoten van deze vakantiethriller en ‘Ibiza club‘, haar thriller die in begin 2020 verschijnt, staat dan ook weer hoog op mijn NTL-lijstje.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zoutelande
Auteur: Linda van Rijn
Uitgever: Marmer
Aantal pagina’s paperback: 256
ISBN paperback: 9789460684388
Prijs paperback: € 15,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge