Bryan las: Lidewij Martens – Steigereiland

Wij houden van de Nederlandse pen en maken graag kennis met, voor ons, nieuwe auteurs. Zo ook met Lidewij Martens. De korte inhoud sprak ons erg aan. Dus hebben wij meteen een recensie-exemplaar aangevraagd bij de uitgever. Na verschijning ontvingen wij dan ook een exemplaar op de deurmat. Hier willen wij HarperCollins dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Lin moet altijd schipperen: tussen haar functie als rechercheur in de regio Rijnmond en haar officieuze rol als ordebewaker op Steigereiland: een kleine gemeenschap van woonbootbewoners waar zij al heel haar leven deel van uitmaakt. Als er een drugsvondst wordt gedaan, krijgt die zaak topprioriteit. Maar dan verdwijnt de vijftienjarige Sabine, Lins buurmeisje en zwemmaatje.
Niet alleen wordt Lins ex daarmee in verband gebracht, ook brengt het Lin terug naar een noodlottig ongeval in het verleden. Is zij in staat Sabine op tijd te vinden, of komt het allemaal te dichtbij?

Woonarkgemeenschap Steigereiland biedt het decor voor een schrijnende en spannende politieroman, verteld in een directe, zintuiglijke stijl.

De cover

Het is net of de coverfoto voor de helft onderwater is genomen en dan je net nog een gedeelte van een gezicht boven water uit ziet komen. Het gezicht wat boven water uit komt is, neem ik aan, het gezicht van Sabine, het vermiste buurmeisje en zwemmaatje van Lin. In het water staat de titel van het boek. De cover vind ik persoonlijk erg pakkend, mooi en goed bij het verhaal passen.

De auteur

Lidewij Martens heeft haar sporen verdient als scenarioschrijver, onder andere voor Baantjer, Spangen, Intensive Care, Mees Kees de serie en Flikken Maastricht. Haar ervaring in de televisiewereld geeft haar boeken een beeldende, filmische stijl.

Het verhaal

Lin is rechercheur bij de politie in de regio Rijnmond, maar ook is ze ordebewaker op Steigereiland. Ze woont al haar hele leven op Steigereiland en ze kent er elke woonbootbewoner. Als er in haar regio een drugsvondst wordt gedaan, gaat daar alle prioriteit naartoe. Tot het moment dat Sabine verdwijnt. Sabine is Lins buurmeisje en zwemmaatje waar ze altijd aardig wat uurtjes mee door brengt in het water. Als Lins ex in verband wordt gebracht met deze vermissingszaak weet Lin het helemaal niet meer. Wie kan ze nog vertrouwen? Zal ze Sabine vinden? En als ze haar al vind, is ze dan nog levend?

Mijn mening

Hier thuis kijken we, naast lezen, ook veel Nederlandse politieseries. Dus toen ik zag dat Lidewij Martens, scenarioschrijver van onder andere Spangen en Flikken Maastricht, een boek had geschreven was ik natuurlijk razend benieuwd aangezien Spangen en Flikken Maastricht bij onze favoriete televisieseries horen.

Toen ik begon te lezen in deze politiethriller merkte ik al snel dat ik gegrepen werd door het verhaal. Lidewij heeft een erge beeldende schrijfstijl, dit kan natuurlijk ook niet anders als scenarioschrijver. Deze beeldende schrijfstijl zorgde er dan ook echt voor dat ik me goed kon verplaatsen naar de plekken waar ‘Steigereiland’ zich afspeelt.

De hoofdstukken in het boek vind ik erg lang. En dit vind ik nooit echt prettig lezen, je zegt niet even van ‘Ik lees nog even snel een hoofdstuk’. Dit zorgt er dan ook voor dat de vaart een beetje uit het verhaal wordt gehaald. Dit zal er mee te maken hebben dat ‘Steigereiland’ eerder verschenen is als serie bij Storytel en dat deze serie tien delen had. Want het paperback heeft evenveel hoofdstukken.

Ondanks de minpuntjes qua hoofdstukindeling heb ik echt genoten van ‘Steigereiland’. Dit is een boek wat je grijpt en je niet meer los laat. Ik hoop dan ook van harte dat Lidewij een tweede boek gaat schrijven over woonbootgemeenschap Steigereiland. Als dit zo is weet ik zeker dat ik vooraan sta om het boek te lezen!

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Steigereiland
Auteur: Lidewij Martens
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 304
ISBN paperback: 9789402703528
Prijs paperback: € 7,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Wist je dat de meeste boeken ook te reserveren zijn bij jouw lokale bibliotheek.

We mogen namens HarperCollins een fysiek exemplaar van het boek ‘Steigereiland’ verloten onder onze volgers. Wil je weten hoe je hier kans op maakt? Lees dan het blog ‘Winactie: Lidewij Martens – Steigereiland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge