Bryan las: Lena de Coninck – De hoogste prijs

Mijn interesse gaat niet alleen naar thrillers, maar ook nog young-adult boeken. Zo zag ik enige tijd geleden dat Lena de Coninck een nieuw boek geschreven had. Nadat de flaptekst mij ook aansprak heb ik de uitgeverij gemaild en een tijdje later viel het boek hier op de deurmat. Ik wil Clavis Uitgeverij dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap: De vijftienjarige Jana hangt vaak met vriendinnen in de winkelstraat, al is haar shopbudget kleiner dan dat van de rest. Totdat de plotse scheiding van haar ouders voor échte geldproblemen zorgt, en Jana een besluit neemt: ze meldt zich aan op een datingsite, waar ze mannen ontmoet die betalen voor seks. Jana gruwt ervan, maar de cadeautjes en het geld sterken tegelijkertijd haar zelfvertrouwen. En dan blijkt dat haar beslissing ook gevolgen heeft voor anderen … 

De cover

Met de cover heb ik helaas niet zoveel. Er zijn een aantal handen op afgebeeld waarvan de vingertoppen glanzend zijn, ik neem aan dat dit bloed moet voorstellen. De kleur van de cover is hoofdzakelijk roze. Hierdoor ga ik er van uit dat het een meidenboek is en zou ik hem zelf niet zo snel opgepakt hebben in de winkel.

De auteur

Lena is met haar twintig lentes een van de jongste auteurs van Clavis. In 2017 kwam haar eerste boek Vier seizoenen uit, een oorlogsroman over een meisje dat moet onderduiken in bezet Antwerpen. Lena studeert Taal- en letterkunde Frans-Duits.

Het verhaal

Jana, die vijftien jaar oud is, hangt meestal samen met haar vriendinnen in de winkelstraat bij hun in de stad. Jana’s vriendin Élodie kan altijd de leuke kleren kopen of het nieuwste MacBook. Jana heeft het op haar beurt een stuk moeilijker, dit komt door de scheiding van haar ouders. Sindsdien hebben ze echt geldproblemen. Op een dag komt Jana in aanraking met een datingsite, hier kan ze mannen ontmoeten die haar betalen voor seks. Jana vind het in eerste instantie maar niks, maar het geld en de cadeautjes trekken haar toch wel erg aan dat ze besluit om het toch te doen…

Mijn mening

Zoals ik hierboven al schreef sprak de flaptekst mij erg aan. Dus toen ik het boek ontving van de uitgeverij kon ik ook niet wachten om te beginnen in deze young-adult. Vanaf het moment dat ik in het boek begon merkte ik dat het boek las als een trein. De Coninck schrijft met een lekkere snelle pen en heeft de hoofdstukken fijn kort gehouden. Ook in deze young-adult is er gebruik gemaakt van chatberichten, hierdoor wordt het verhaal erg speels gebracht, wat ikzelf een pluspunt vind.

Wat mij al snel opviel was dat de hoofdpersoon, in dit geval Jana, geen cent te makken heeft en een beetje opkijkt tegen haar vriendin Élodie, die wel veel geld heeft. Jana denk dit op te lossen door zelf in de prostitutie te gaan. Voor mijn gevoel wordt dit wel een beetje verheerlijkt in dit boek en dit vind ik toch best gevaarlijk, vooral als het boek ook nog voor de jeugd geschreven is. Normaal gesproken lees je dit soort boeken hoe gevaarlijk de prostitutiewereld is, maar met dit boek krijg ik een beetje het gevoel dat het allemaal op te lossen is met seks voor geld.

“Dag leuke meisjes,
Ik ben een lieve man van veertig, op zoek naar
menselijke warmte.
Ik neem jullie graag mee naar een hotel in de stad.
Je kleedt je voor me uit en binnen vijf minuten kom ik in je klaar.
Vergoeding van 300 euro.
Bart.”

In het verhaal wordt de hele tijd de datingsite Youngones.com genoemd, dit zou de datingsite zijn waar Jana haar mannen ontmoet voor seks voor geld. Echter als ik deze link op internet intik kom ik op een doorverwijspagina uit voor seksfilmpjes. Ik ben best wel wat gewend, maar dit vind ik toch wel schokkend dat deze link gewoon in dit verhaal verwerkt is. Normaal wil je de jeugd toch het liefste zo ver mogelijk hiervandaan houden… lijkt mij? Ik denk dat dit een stukje missende research is… En dit vind ik toch erg jammer.

Gegevens van dit boek:
Titel: De hoogste prijs
Auteur: Lena de Coninck
Uitgever: Clavis Uitgeverij
Aantal pagina’s Hardcover: 173
ISBN Hardcover: 9789044832716
Prijs Hardcover: € 15,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge