Bryan las: Klaas Wilting – De roerige jaren van een politiewoordvoerder

Aangezien Klaas Wilting één van onze gasten is tijdens de januari-editie van Koukleum meets auteurs, wilde ik dit boek ook graag van te voren lezen zodat ik Klaas een aantal vragen kan stellen tijdens zijn bezoek. Snel na verschijning ontvingen wij dan ook een exemplaar. Hier willen wij Just Publishers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: In 1980 wordt Klaas Wilting, sinds 1964 bij het Amsterdamse politiekorps, overgeplaatst naar het Bureau Voorlichting.

De mediagenieke Wilting wordt hét gezicht van de Amsterdamse politie. Eén van zijn eerste grote zaken is de Heineken-ontvoering. In no time is woordvoerder Wilting wereldberoemd in Nederland.

De hoofdstad maakt een zeer roerige periode door waardoor Wilting vrijwel wekelijks op tv is. O.a. als woordvoerder voor de liquidatie van Klaas Bruinsma, de ontsnapping van Stanley Hillis, de liquidatie van Sam Klepper en talloze schietpartijen en afrekeningen. Het woordvoerderschap blijkt niet zonder gevaar. Er volgen bedreigingen uit het criminele milieu.

Klaas Wilting treedt ook op als woordvoerder bij o.a. de grote krakersrellen, de ontmanteling van de terroristische RARA-organisatie, de dood van agent Peter Lugten en kraker Hans Kok en het neerstorten van het El Al vliegtuig op de Bijlmer. Daarnaast zijn er een bizarre handel in mensenhoofden en de successen (en dieptepunten) van Ajax.

In dit boek vertelt Klaas Wilting, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn bijzondere verhaal.

De cover

Op de cover is een zwart-wit foto te zien van Klaas in zijn jongere jaren als politiewoordvoerder. Klaas straalt op de foto zelfverzekerdheid uit. Ik vind de cover goed bij het boek passen en deze zou mij, mede door het true-crime logo, opgevallen zijn in de winkel.

De auteur

Klaas Wilting werkte vanaf 1964 bij de Amsterdamse gemeentepolitie, overgegaan in politie Amsterdam-Amstelland. In 2000 nam hij ontslag. Sindsdien geeft hij mediatrainingen en lezingen en is dagvoorzitter.

Mijn mening

In ‘De roerige jaren van een politiewoordvoerder’ leren we de jonge Klaas Wilting kennen op de dag dat hij als politieagent aan de slag gaat bij de Amsterdamse politie. De onervaren Klaas weet zich in sneltrein vaart op te werken naar politiewoordvoerder waar hij de gekste, schokkendste en bizarste zaken voor zijn kiezen krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de krakersrellen, die Amsterdam lange tijd teisteren, de Heineken-ontvoering, talloze liquidaties, de Bijlmerramp en een bizarre handel in mensenhoofden.

In dit boek neemt Wilting geen Blad voor zijn mond. Hij neemt je echt mee naar de plekken waar deze zaken zich hebben afgespeeld, lees je wat het met hemzelf, en zijn familie, heeft gedaan. Vooral op het moment dat hij zelf met de dood wordt bedreigd, maakt zijn gezin een moeilijke tijd door….

Het boek is opgedeeld in allemaal korte stukjes tekst. Hierdoor leest het verhaal ontzettend vlot en dit zorgt er ook voor dat ik de hele tijd zoiets had van ‘Nog één stukje’ en voor ik het wist was ik weer een aantal pagina’s verder. Ook merk je dat Wilting echt weet waar hij over schrijft. Soms had ik echt het gevoel dat ik over de schouder van Wilting mee keek tijdens de verschillende zaken.

Dit is niet alleen een boek over Klaas Wilting, maar ook een boek over de geschiedenis van Amsterdam. Ik heb in ieder geval genoten!

Gegevens van dit boek:
Titel: De roerige jaren van een politiewoordvoerder
Auteur: Klaas Wilting
Uitgever: Just publishers
Aantal pagina’s paperback: 256
ISBN paperback: 9789089759733
Prijs paperback: € 21,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge