Bryan las: Karin Fossum – De verduistering

Wij zijn altijd te vinden voor een goede politiethriller dus toen wij zagen dat ‘De verduistering’, het dertiende deel in de ‘Konrad Sejer’ -reeks, vertaald werd naar het Nederlands, waren wij direct enthousiast en hebben we deze ook aangevraagd bij de uitgeverij. Rond de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar in de bus. Hier willen wij uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Sylvi en Miele checken in bij een hotel met hun zoontje Elias van vijftien maanden. Op het oog lijkt alles prima: het echtpaar ziet er gelukkig uit en de kleine Elias wordt meteen door het voltallige personeel op handen gedragen. Maar dan gebeurt er iets afschuwelijks: Elias valt van het balkon van hun hotelkamer op de zesde verdieping en is op slag dood.
Konrad Sejer krijgt de zaak toegewezen. Het huwelijk van Sylvi en Miele blijkt niet zo goed als werd gedacht en de geheimen die de twee willen verbergen drijven hen steeds verder uit elkaar, tot ze lijnrecht tegenover elkaar staan. Hun verdriet en wanhoop maken de zaak er niet makkelijker op. De dood van het jongetje wordt afgedaan als een ongeluk, maar Konrad Sejer kan de zaak niet van zich afzetten, en vermoedt dat er meer aan de hand is dan bij het onderzoek boven tafel is gekomen.

De cover

Op de cover is een jonge vrouw, met blond haar, te zien. Voor mijn gevoel staat ze op een heuvel en kijkt ze in de richting van een houten chalet. Dit chalet staat aan het einde van deze heuvel. De cover geeft mij een kil gevoel. De quote ‘Commissaris Konrad Sejer zoekt naar de waarheid in een familiedrama – wat is er echt gebeurd?’ maakt mij nieuwsgierig en dit zorgt ervoor dat ik het boek ook zeker opgepakt zou hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Karin Fossum (1954) publiceerde boeken in verschillende genres, maar is vooral bekend van haar serie misdaadverhalen over inspecteur Konrad Sejer. Ze ontving een aantal prestigieuze onderscheidingen, waaronder een L.A. Time Book Prize en The Brage Prize en in 2017 noemde The Riverton Club haar de beste Noorse misdaadschrijver aller tijden.

Het verhaal

Sylvi en Miele hebben, zo lijkt het, alles voor elkaar. Ze lijken gelukkig en hebben samen een prachtig zoontje Elias van één. Als ze inchecken bij het hotel waar ze verblijven lijkt er niks aan de hand. Maar niet veel later gebeurd er iets verschrikkelijks: hun zoontje Elias valt van hun balkon op de zesde verdieping en overleefd deze val niet.
Aan commissaris Konrad Sejer de taak om de dood van Elias te onderzoeken. Al snel wordt het duidelijk dat de relatie tussen vader Miele en moeder Sylvi niet zo rooskleurig is als ze zich voordoen. De geheimen die dit huwelijk met zich mee draagt, drijft hun steeds verder uit elkaar. Is de dood van Elias een noodlottig ongeval? Hoe kon dit gebeuren? De dood van Elias wordt bestempeld als een ongeluk, maar commissaris Sejer is hier niet zo zeker van. Hij zet alles op alles om er achter te komen wat er met Elias gebeurd is. Hij kan deze zaak gewoon niet loslaten…

Mijn mening

Aangezien de flaptekst erg spannend klonk, begon ik vol overtuiging aan het boek en was ik razend nieuwsgierig aangezien dit het eerste boek van Fossum is, dat ik lees. Ik was meteen enthousiast want hetgeen waar het boek om draait, Elias val van het balkon, gebeurde eigenlijk al erg vroeg in het verhaal. Hierdoor stonden al mijn voelsprieten op scherp en kon ik het boek in eerste instantie moeilijk aan de kant leggen.

Na deze dramatische gebeurtenis merkte ik dat de spanning van fysiek naar psychologisch ging. De spanning kruipt je echt onder de huid. Want wie is nu de dader? De vader? De moeder? Of was het toch een noodlottig ongeval? Je gaat in ‘De verduistering’, samen met commissaris Sejer op zoek naar de waarheid. Ik heb, aan deze zoektocht, in ieder geval veel plezier beleefd.

Wat ik wel een beetje miste was de diepgang in de personages. Als lezer krijg je helaas niet zoveel informatie over het privéleven van bijvoorbeeld commissaris Sejer. Hierdoor kon ik me dan ook een moeilijker beeld voorstellen hoe hij, buiten deze zaak, is. Dit vind ik erg jammer aangezien de serie ‘Konrad Sejer’ heet en ik dan verwacht dat in dat personages ook een goede diepgang zit. Ik hoop dan ook dat we Sejer, in het volgende deel van deze serie, beter leren kennen en ook meer over zijn privésituatie te weten komen.

Leesfragment

Ben jij, na het lezen van mijn recensie, nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-verduistering

Gegevens van dit boek:
Titel: De verduistering
Serie: Konrad Sejer (13)
Auteur: Karin Fossum
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 384
ISBN paperback:9 789022588222
ISBN e-book: 9789402314687
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 5,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

2 thoughts on “Bryan las: Karin Fossum – De verduistering

  1. Je schrijft dat ze nu pas vertaald zijn.
    Ik heb er al verschillende gelezen dus kan ik je statement niet onderschrijven.
    Jammer.

    Ingrid

    1. Wij hadden de verkeerde informatie. Wij waren in de veronderstelling dat dit pas het eerste deel in deze serie was. Maar het blijkt het dertiende deel te zijn. We hebben het in onze recensie aangepast. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge