Bryan las: Kaat de Kock – Sterker dan jij

Van Clavis Uitgeverij ontving ik het boek “Sterker dan jij” geschreven door Kaat de Kock om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Clavis Uitgeverij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Lara kan haar geluk niet op. Haar kersverse vriendje Kobe is knap, grappig, charmant en ook nog eens smoorverliefd op haar. Bovendien verwent hij haar graag met cadeautjes en weet hij haar vriendinnen helemaal in te palmen. Als Kobe een keertje woedend op haar wordt zonder duidelijke reden, vergeeft ze het hem dan ook. Niemand is perfect, toch? Maar tijdens een aanvankelijk superromantisch weekendje weg blijkt dat Kobes woedeaanval niet eenmalig was.

Een realistisch en aangrijpend verhaal over liefde en huiselijk geweld. Begrijp waarom Lara denkt dat ze haar blauwe plekken zelf verdiend heeft. Voor young adults.

De cover vind ik persoonlijk erg meisjesachtig en dit vind ik ook wel bij het boek passen. Aangezien ik het gevoel had dat het boek ook echt voor meiden geschreven is. De kaft is roze met een gezicht in dezelfde kleur. Over het gezicht heen staat in grote witte letters de titel met erboven een kroon meteen middelvinger en een hartje erin verwerkt. Dit vind ik wel leuk bedacht. Dit geeft het verhaal naar mijn gevoel goed weer. Ondanks alles maakt ze uiteindelijk toch die middelvinger naar Kobe. Dit kroontje zie je ook in het boek terug komen, deze staat steeds boven ieder hoofdstuk.

Als Lara haar nieuwe vriendje Kobe leert kennen kan ze haar geluk niet op. Hij is het ideaalbeeld in de ogen van Lara. Hij is lief, grappig en woest aantrekkelijk. Ze gaan vaak een filmpje kijken of bijvoorbeeld lekker uiteten.

Eefje, Lara’s beste vriendin merkt dat hun vriendschap steeds meer uit elkaar dreigt te vallen, maar als ze Lara daarop aanspreekt zit Lara in de eerste verliefdheidsfase en wijdt het mindere contact ook daaraan. In werkelijkheid probeert Kobe Lara steeds meer te isoleren, zo moet ze van Kobbe bijvoorbeeld haar ex-vriendjes verwijderen op Facebook en uit haar telefoon, ook neemt de agressie vanuit Kobbe steeds meer toe. Hoelang kan Lara dit verdragen?

Het boek is op een erg makkelijke manier geschreven, wel zitten er soms wat Engelse uitdrukkingen in, deze staan wel schuingedrukt, waardoor deze wel herkenbaar zijn, echter soms leest dit wat lastig.

Wat ik erg leuk gedaan vind is dat de gedachten van Lara tussen haakjes staan. Hierdoor leer je Lara beter kennen en weet je beter wat haar gevoelens zijn.

Ik vond het wel erg raar en ongelovig dat Lara en Kobe op een gegeven moment in Disneyland in Parijs zijn, dat de broek van Lara vies is en ze dan een Frozen-jurk kopen die ze aantrekt en waar ze het liefst altijd in wil blijven lopen. Aan de andere kant komt in het boek heel veel seks aan bod. Dit vind ik echt twee uitersten en dat is voor mij niet echt te rijmen. Daardoor vind ik het stuk met de Frozen-jurk erg ongeloofwaardig.

Het boek geeft een duidelijk beeld van geweld binnen een relatie. En ondanks dat Lara dat lange tijd accepteert en Kobe steeds weer op Lara inpraat zodat ze dit normaal vind. Op een bepaald moment beseft ze toch dat dit niet normaal is. Ik denk dat dit een goede boodschap is voor jongeren die ook pas met relaties beginnen, dat duidelijk is dat geweld niet in een relatie thuis hoort.

Gegevens van dit boek:
Titel: Sterker dan jij
Auteur: Kaat de Kock
Uitgever: Clavis Uitgeverij
Aantal pagina’s Hardcover: 160
ISBN Hardcover: 9789044829747
Prijs Hardcover: € 16,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge