Bryan las: Juno Dawson – Clean

Boeken over verslavingen raken mij altijd. Dus toen ik de aankondiging van dit boek voorbij zag komen wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Na een kort mailcontact met de uitgeverij ontving ik een recensie-exemplaar in de bus. Hier wil ik Karakter uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Als socialite Lexi Volkov bijna bezwijkt aan een overdosis, denkt ze haar absolute dieptepunt bereikt te hebben. Maar dat ziet ze verkeerd. Dat dieptepunt komt pas bij de gedwongen opname in een exclusieve afkickkliniek. Hier leert Lexi weer uit het diepe dal omhoog te klimmen, samen met haar mede patiënten, waaronder de geheimzinnige Brady. Terwijl ze haar demonen onder ogen ziet, komt Lexi tot het besef dat liefde misschien wel de krachtigste drug is van allemaal…

De cover

De cover heeft een zwarte kleur gekregen. Op de cover ligt een zakje cocaïne. Doordat de cocaïne wit is, steekt dit goed af tegen de zwarte achtergrond en valt het zakje goed op. De letters van de titel ‘Clean’ zijn in een gouden kleur ingelegd. Wat ik altijd jammer vind bij het gebruik van dit materiaal is dat het afgeeft als je er vaker overheen wrijft. Hierdoor wordt de cover minder mooi. De quote ‘Afkicken is afzien’, deze quote raakt mij en maakt mij nieuwsgierig naar het verhaal. De cover past wat mij betreft uitstekend bij het verhaal.

De auteur

De veelbekroonde auteur en “Queen of teen” Juno Dawson groeide op in West Yorkshire, Engeland. Ze werkte als lerares en journaliste voordat ze fulltime ging schrijven. Inmiddels heeft ze vijftien boeken op haar naam, is ze columniste voor Glamour UK en Attitude Magazine en is ze vooraanstaand activiste voor de LGBTQ-gemeenschap.

Het verhaal

Lexi Volkov is een bekendheid. Iedereen kent haar. Maar als Lexi bijna om het leven komt door een overdosis besluit haar broer haar te ontvoeren en haar naar een exclusieve afkickkliniek te brengen waar ze gedwongen moet deelnemen aan het programma. In deze kliniek klimt lexi weer omhoog uit een diep dal, dit doet ze natuurlijk niet alleen. Ze gaat dit gevecht aan samen met haar mede patiënten waaronder Brady, een geheimzinnige jongen. Terwijl Lexi steeds meer haar problemen onder ogen begint te zien komt ze ook tot de conclusie dat liefde wel de grootste drug is…

Mijn mening

Het boek begint direct al interessant. Lexi zit in een “Badtrip” en het gaat niet zo goed met haar. Haar broer is natuurlijk erg bezorgd om haar en brengt haar naar een luxe afkickkliniek. Lexi gaat samen met de andere patiënten het gevecht, wat afkicken heet, aan. Dit gaat natuurlijk met ups maar ook veel downs.

In eerste instantie was ik een beetje bang, omdat het een fictief verhaal is, dat de drugs een beetje verheerlijkt worden. Maar wat mij betreft is Dawson dicht bij de realiteit gebleven. Dit vind ik erg knap.

Wat mij snel opviel was dat Lexi uit een echte rijke familie kwam en dat er in het boek erg veel met dure merken werd gegooid. Merknamen die ik eerst eens moest Google omdat ik ze niet kende. Dit had voor mij iets minder mogen zijn, want dan zou het verhaal nog geloofwaardiger zijn geworden.

Dit boek is niet alleen een boek voor young-adults, maar ook zeer zeker voor volwassenen. Ik heb er in ieder geval veel plezier aan beleefd. Het boek is een echte rollercoaster aan emoties. Of het nu gaat om verdriet, pijn of vreugde, alles komt aan bod.

Voor mensen die een achtergrond hebben met bijvoorbeeld verslaving, eetstoornissen of zelfbeschadigingen kan dit boek confronterend zijn, dit komt mede doordat het verhaal jou, mij, of iemand in je omgeving kan gebeuren. Achter in het boek staat een pagina met verschillende telefoonnummers van diverse instanties als je zelf tegen bepaalde dingen aanloopt. Dit vind ik altijd erg goed bij een boek als dit.

Wat mij betreft is het een zeer geslaagd verhaal, met hier een daar een overdreven trekje. Maar dit past dan ook weer bij het verhaal.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Clean
Auteur: Juno Dawson
Uitgever: Karakter
Aantal pagina’s paperback: 383
Aantal pagina’s e-book: 320
ISBN paperback: 9789045217215
ISBN e-book: 9789045217314
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 7,25

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en bij Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge