Bryan las: Jørn Lier Horst – De Katharinacode

In de folder van A.W. Bruna uitgevers zagen wij deze titel staan. Beiden hadden we nog nooit iets gelezen van deze auteur, maar omdat we graag kennismaken met, voor ons, nieuwe auteurs en de korte inhoud ons erg aansprak, hebben we deze titel aangevraagd bij de uitgeverij. Een tijdje na verschijning ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar van ‘De Katharinacode’. Hier willen wij A.W. Bruna uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is weer de tijd van het jaar: voor de vierentwintigste keer pakt William Wisting het dossier van de verdwijning van Katharina Haugen. De zaak werd nooit opgelost en elk jaar belt Wisting met Katharina’s echtgenoot, Martin Haugen. Het terugkerende contact tussen de politie-inspecteur en de weduwnaar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vriendschap. Maar dit jaar is het donker in Haugens huis als Wisting er aankomt. Haugen is spoorloos verdwenen… Dan lijkt er opeens een verband te zijn tussen Katharina Haugens verdwijning en een nieuwe zaak. Wat is hier aan de hand?

De cover

Op de cover is een persoon, gekleed in het zwart, te zien. Deze persoon loopt door de sneeuw, langs een weg. Ik kan de cover niet geheel aan het verhaal linken aangezien in het verhaal veel regent, maar niet sneeuwt, of ik moet dit gemist hebben. 😉 De cover houdt wel mijn aandacht vast en ik zou hem ook opgepakt hebben in de winkel, maar dit komt mede door de quote van Arbetarbladet.

De auteur

Jørn Lier Horst heeft zich met zijn veelbekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold.
Horsts werk is een unieke mix van spanning en realisme, en hij toont zich een uitstekende observator van menselijke interactie. Zijn boeken verschijnen in 23 landen.

Het verhaal

Het is weer oktober. Vierentwintig jaar geleden verdween Katharina Haugen spoorloos. Elk jaar weer, in de maand van haar verdwijning pakt William Wisting haar dossier erbij en loopt hij de zaak van voren tot achter na, opzoek naar dingen die hij over het hoofd heeft gezien. Helaas werd deze, voor hem, bijzondere zaak nooit opgelost. Ook zoekt hij elk jaar weer contact met Martin Haugen, Katharina’s echtgenoot. Door de jaren heen is dit contact uitgegroeid tot een vriendschap tussen beiden.
Elk jaar bezoekt Wisting Haugen, waar Haugen de koffie en gebak al klaar heeft staan. Maar dit jaar is het anders, als Witing bij Haugens huis aankomt is Haugen nergens te bekennen, hij lijkt van de aardbodem verdwenen. Als er even later ook nog een verband lijkt te zijn tussen een nieuwe vermissingszaak en de zaak van Katharina Haugen, besluit Wisting alles op alles te zetten om deze zaak op te lossen. Maar loopt hij zelf geen gevaar?

Mijn mening

Voor mij was Jørn Lier Horst een onbekende auteur, dus ik was erg benieuwd naar deze auteur en zijn schrijfstijl. Wat mij al snel opviel was dat ondanks dat Horst een Noorse auteur is, hij toegankelijke namen gebruikt in ‘De Katharinacode’. Denk daarbij aan William, Martin en Katharina. Dit vind ik persoonlijk erg fijn, want vaak knap ik bij Scandinavische verhalen af op de moeilijke namen.

Doordat Horst al een aantal jaar schrijft heeft hij ook al een heel arsenaal aan boeken geschreven. Zo is ‘De Katharinacode’ al het twaalfde deel rond Inspecteur William Wisting, maar het is het eerste deel in het Cold Case Kwartet. Dit geeft al aan dat dit boek uitermate goed los te lezen is, en dat heb ik dan ook gedaan. Dit was voor mij dan ook een kans om kennis te maken met deze Noorse auteur.

Het verhaal begint dat Wisting de dozen, waar het onderzoek naar de verdwijning naar Katharina Haugen, in zit, uit zijn kledingkast pakt. Je merkt direct dat deze zaak hem nooit heeft losgelaten. Dit gevoel heeft Horst, gedurende het verhaal, erg sterk weten over te brengen op de lezer. Het verhaal staat niet bol van de spanning en actie. Voor mij persoonlijk is dit niet zo’n probleem aangezien dit bij een echt politieonderzoek ook niet constant aanwezig is. Persoonlijk vind ik William Wisting een erg aangenaam personage en wil ik in de toekomst zeker meer over hem lezen.

Horst heeft de hoofdstukken kort gehouden en door de duidelijke omschrijvingen van het handelen, van de verschillende personages, en de omgeving, heeft hij mij aan het verhaal weten te kluisteren. De ontknoping van het verhaal vond ik erg sterk en zag ik niet direct aankomen.

‘De Katharinacode’ is het eerste verhaal dat ik van Jørn Lier Horst lees. Maar het is zeker ook niet het laatste. Ik heb genoten.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-Katharinacode

Gegevens van dit boek:
Titel: De Katharinacode
Serie: Cold case kwartet
Auteur: Jørn Lier Horst
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
Vertaald door: Kim Snoeijing
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 400
Verteller luisterboek: Wilbert Gieske
Duur luisterboek: 10:49:04
ISBN paperback: 9789400512658
ISBN e-book: 9789044979442
ISBN luisterboek: 9789046173855
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge