Bryan las: Jim de Koning – De zaak Ronald V.

Aangezien deze zaak zich hier in de buurt afgespeeld heeft en wij graag true crime boeken lezen, wilde wij dit boek natuurlijk graag lezen. Toen we zagen dat het boek verschenen was, zijn wij het dan ook meteen gaan kopen bij Bruna, hier in Landgraaf. 🙂

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Tijdens een noodsituatie valt een schot. De schutter, een hoofdagent van politie, wordt veroordeeld. Zijn wereld stort in.

Als lid van een aanhoudingseenheid achtervolgt hoofdagent Ronald V. een auto. De bestuurder wordt gezocht voor het plegen van een aantal misdrijven. Er ontstaat een crisissituatie waarbij Ronald zich genoodzaakt ziet te schieten. Zijn schot treft niet de vluchtende crimineel, maar diens bijrijder.
Ronald V. wordt gehoord door de Rijksrecherche. Na een langdurig proces wordt hij tot twee jaar cel veroordeeld. Het vonnis veroorzaakt in het hele land onrust onder politiemensen. Ronald deed immers zijn werk en wordt nu absurd hoog gestraft. Ook korpschef Bouman is verbijsterd. Hij roept de hulp in van topadvocaat Geert-Jan Knoops. Samen met Ronald V. gaat deze in het hoger beroep de strijd aan voor gerechtigheid.
Dit boek beschrijft welke enorme impact de zaak heeft op de betrokkenen. De slopende procesgang, de onverwachte veroordeling en de dreigende detentie, de wisselende reacties van familie, collega’s en de rol van de media. Dit alles geeft een enorme druk op het leven van Ronald en zijn nog jonge gezin.
De zaak Ronald V. beschrijft niet alleen de nachtmerrie van de hoofdagent waaruit geen ontsnappen mogelijk lijkt, maar breekt ook een lans voor het moeilijke politiewerk. Naar aanleiding van de spraakmakende zaak Ronald V. is een wetsvoorstel ingediend.

De cover

Op de cover zien we een, voor mijn gevoel, rechtbank tekening van een man in een politie-uniform. Deze cover geeft heel goed weer waar het boek over gaat. Een politieagent die “gewoon” zijn werk deed en eindigt als verdachte in de rechtbank. De cover maakt mij erg nieuwsgierig naar het verhaal achter deze cover.

De auteur

Jim de Koning (1967) werkt bij politie Oost-Brabant, was presentator/producer van ‘Bureau Brabant’ en woordvoerder bij ‘Opsporing Verzocht.

Mijn mening

Ik volg altijd het nieuws wel een beetje, vooral als er iets gebeurd in onze eigen omgeving. Zo ook deze schietpartij bij coffeeshop The Brothers op Heerlerbaan, een wijk in Heerlen. Daarom was dit boek voor mij (en voor Veronique) extra interessant. Dit boek wilden wij hoe dan ook lezen.

Als eerste wil ik zeggen dat dit een verhaal is wat gelezen moet worden. Hoe kan het gebeuren dat een politieagent in functie, die gewoon alleen zijn werk doet, plotseling verdachte wordt in een schietincident? Deze vraag heb ik, maar ik denk met mij nog heel veel mensen. Dit is ook een vraag die terug komt in ‘De zaak Ronald V.’. Wat mij erg goed deed om te lezen is dat korpschef Boumans zo betrokken was bij de zaak van Ronald en dat Boumans alles in het werk stelt om een wetswijziging op dit gebied erdoor te krijgen. Want dit is iets wat in mijn ogen nooit meer mag gebeuren.

Het boek is op een makkelijke en prettige manier geschreven. In dit boek gaat het niet alleen om de vraag hoe het kan dat een politieagent in functie verdachte wordt. Je krijgt ook een inkijkje in het leven van Ronald, wat doet dit allemaal met een politieagent en met zijn familie? Persoonlijk wilde ik constant verder lezen omdat het verhaal van Ronald zo interessant, boeiend en ongelofelijk is.

Het verhaal begint op het moment dat ze de verdachten, Driessen en zijn compagnon, volgen door het zuiden van Limburg. Deze achtervolging eindigt op de bewuste parkeerplaats naast coffeeshop The Brothers in Heerlen. Naast dat hier voor mij allemaal herkenbare plekken voorbij kwamen, zat de vaart al meteen goed in het verhaal door de spanning van deze achtervolging. Wat ik ook een pluspunt vind is de beeldende schrijfwijze van De Koning. Sommige dingen zag ik echt voor mijn ogen gebeuren en als ik dit ervaar kan ik niet meer zeggen dan dat het boek voor mij geslaagd is.

Gegevens van dit boek:
Titel: De zaak Ronald V.
Auteur: Jim de Koning
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 272
ISBN paperback: 9789089757036
Prijs paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge