Bryan las: Jet van Vuuren – Liegbeest

Ik zag in de folder van Karakter uitgevers dat er een nieuw boek van Jet van Vuuren zou verschijnen. Aangezien ik fan ben van Jet was ik dan ook verheugd om dit te lezen. Nadat de flaptekst mij aansprak heb ik meteen contact opgenomen met de uitgever. Na verschijning ontving ik meteen een recensie-exemplaar. Hier wil ik Karakter uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Jochem Nijhoff, een succesvol en vermogend advocaat, verheugt zich op een weekend in zijn buitenhuis, waar hij met oud-jaargenoten van het Utrechts studentenkorps hun vijfde lustrum zal vieren. Toch verloopt niet alles even feestelijk als gepland.

Vlak voor het lustrum valt een van Jochems studievrienden van zijn paard en komt te overlijden. De politie twijfelt over de doodsoorzaak en er volgt een onderzoek. Kort daarna wordt Jochem met de dood bedreigd en krijgen ook de andere jaargenoten vreemde appjes waaruit blijkt dat iedereen het volgende slachtoffer kan zijn.

Jochem roept bij zijn secretaresse hulp in voor het weekend. Zij komt met Hannah, een betrouwbare vriendin die de rotzooi opruimt en haar mond kan houden. Maar spreekt Hannah wel de waarheid als ze zegt discreet te zijn? Hoe oprecht is Jochems secretaresse? En hoe zit het met de leugens van Jochem en zijn vrienden die stuk voor stuk iets voor elkaar te verbergen hebben?

De cover

Op de cover is een jonge vrouw in korenveld te zien. Ze heeft bruin haar en ze draagt een witte jurk. Dit is Hannah. Op deze cover staat de quote “Wat als niemand de waarheid spreekt…?”. De cover zelf past goed bij het verhaal, maar spreekt mij persoonlijk niet echt aan. Ik had het passender gevonden als bijvoorbeeld een landhuis op de cover was afgebeeld. De quote daarin tegen spreekt mij dan wel weer aan en roept ook de nodige vragen op.

De auteur

Jet van Vuuren schrijft oer-Hollandse thrillers waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Vrouwen met een bepaalde achtergrond, een tikkeltje verknipt, moordlustig, maar toch herkenbaar. Jet schreef een pocket voor Margriet en heeft elf zeer succesvolle titels op haar naam staan. Liegbeest is haar twaalfde thriller.

Het verhaal

Jochem Nijhoff is een bekende en goed verdienende advocaat. Zoals elke vijf jaar heeft hij, een weekend in zijn buitenhuis georganiseerd. Waar hij samen met zijn oud-klasgenoten van het studentenkorps in Utrecht hun vijfde lustrum kan vieren. Toch wordt het niet zo feestelijk als de oude klasgenoten zich hadden voorgesteld…

Vlak voor hun weekendje samen komt één van Jochems oud klasgenoten om het leven. Hij is van zijn paard gevallen. Dit ongeval wordt door de politie in twijfel getrokken en die besluiten daarom een onderzoek te starten naar de doodsoorzaak. Korte tijd laten krijgt niet alleen Jochem, maar ook zijn oud klasgenoten vreemde appjes. De berichten zijn dreigend en hierdoor weet niemand wie het volgende slachtoffer zal zijn. Wie heeft het op de vriendenclub voorzien?

Jochem wilt het weekend vlekkeloos laten verlopen en zelf niet veel hoeven te regelen, daarom besluit hij de hulp in te schakelen van Roos, zijn secretaresse. Roos komt aanzetten met Hannah, een vriendin die te vertrouwen is. Hannah kan ook goed haar mond houden en dat is ook een belangrijk punt. Want alles wat er verteld wordt moet binnen de vier muren van het buitenverblijf blijven. Maar is Hannah wel echt te vertrouwen? En hoe oprecht is Roos? Daarnaast heb je nog de vriendengroep zelf. Zijn zij wel zo eerlijk tegen elkaar?

Mijn mening

Net zoals de vorige boeken, ‘Papadag’, ‘Misstap’ en ‘De minnaar’, die ik van deze auteur las is dit echt weer zo’n fijne Nederlandse thriller waarbij je relax op de bank gaat hangen. De spanning kabbelt een beetje voort, maar bij dit soort boeken vind ik dat persoonlijk niet zo’n probleem.

In het eerste hoofdstuk, dat zich afspeelt in november 1993, wordt het al snel duidelijk dat er een mishandeling plaats vond op Joost. Joost was een jongen die op weg was naar de trein die hem naar zijn ouderlijk huis zou brengen voor de verjaardag van zijn zusje. Maar hier is hij nooit aangekomen. Dit eerste hoofdstuk begint spannend, en vanaf dit moment merk je wel dat de (onderhuidse) spanning aanwezig blijft.

De karakter vind ik erg goed uitgewerkt en deze zijn dan ook nergens vlak te noemen. Doordat de hoofdstukken afwisselen tussen de jaren 1993 en 2017 zit er een goede vaart in het verhaal. Ik wilde elke minuut die ik tijd had doorlezen. Dit komt mede door de makkelijke schrijfstijl die Jet heeft. Ik heb weer erg veel plezier aan dit boek beleefd!

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Liegbeest
Auteur: Jet van Vuuren
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s E-book: 320
ISBN paperback: 9789045218717
ISBN E-book: 9789045218816
Prijs paperback: € 15,99
Prijs E-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge