Bryan las: Jet van Vuuren – Gifspoor + Winactie

Afgelopen jaar werd bekend dat Jet van Vuuren over was gestapt naar Ambo Anthos en aangezien ik de thrillers van Jet van Vuuren altijd met veel plezier lees was ik natuurlijk ook weer erg nieuwsgierig naar haar nieuwe boek. Nadat ik de korte inhoud had gelezen was ik enthousiast en mailden wij de uitgeverij met de vraag of wij een recensie-exemplaar mochten ontvangen. Niet lang na verschijning viel het exemplaar op de mat. Hier willen wij Ambo Anthos natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterkant van dit boek: In het voorjaar wordt er op de grens bij Zeeland een naakte, vermoorde vrouw gevonden. Ze is zwaar verminkt in haar gezicht. De politie staat voor een raadsel: geen enkel spoor wijst naar de dader.

Noor den Braber is rechercheur in Middelburg. Ze is single, eind veertig, en leeft voor haar werk. De zaak van de onbekende vrouw intrigeert haar. Het lijkt alsof het slachtoffer door niemand wordt gemist, haar identiteit blijft onduidelijk. Na drie maanden van intensief politieonderzoek wordt de vrouw in een anoniem graf begraven. Als haar dossier geen prioriteit meer krijgt, gaat Noor in haar eentje op onderzoek uit.

De cover

Op de cover is een jonge vrouw, met rood haar en een rode jurk, van achteren te zien. Ze loop door het helmgras. Dit tafereel vind ik persoonlijk niet erg origineel, want dit zie je tegenwoordig erg veel op covers. De quote ‘Als een onschuldige hobby een gevaarlijke obsessie wordt…’ op de cover maakt mij wel nieuwsgierig en dit zorgt er dan ook, in combinatie met de naam van de auteur, ervoor dat ik de korte inhoud wil gaan lezen.

De auteur

Jet van Vuuren (1956) debuteerde in 2011 met de thriller Zomerdruk. Jet schrijft oer-Hollandse thrillers waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Vrouwen met een bepaalde achtergrond, een tikkeltje verknipt, moordlustig, maar toch herkenbaar.

Het verhaal

Aan de Zeeuwse grens wordt, vroeg in het jaar, een naakt lichaam gevonden. Het is van een vrouw. De politie staat meteen op scherp, want wie heeft het gezicht van deze dode vrouw zo erg verminkt. Van de dader ontbreekt ieder spoor.

Noor den Braber is in het dagelijks leven werkzaam bij de Middelburgse recherche. Ze is eind veertig, vrijgezel en haar werk is alles voor haar. De gevonden vrouw heeft haar interesse. Want wie is deze verminkte vrouw? Niemand blijkt haar te missen en dit vind Noor te bizar voor woorden. Drie maanden later, als het politieonderzoek is afgesloten, en ze geen stap verder zijn gekomen, wordt de vrouw begraven in een anoniem graf. Maar Noor laat niet los en gaat, op eigen houtje, op onderzoek uit. Maar is dit wel zo slim?

Mijn mening

Ik las in het verleden verschillende boeken van Jet. De laatste twee die ik las waren ‘Liegbeest‘ en ‘Basta!‘. Hierdoor was ik natuurlijk bekend met de schrijfstijl van Van Vuuren. Maar toch is het bij elk boek weer afwachten of het verhaal je, als lezer, ligt en aanspreekt.

Het verhaal is verdeeld over twee tijdzones. ‘Voorjaar 2019’, hierin leren we Olga, Lizzie,Kate, Felix en Romy, de onbekende liftster, kennen en lezen we hun verhaallijn. In ‘Najaar 2019’ lezen we de verhaallijn van Noor den Braber.

Het verhaal begint met Noor, ze is rechercheur van beroep en ze kan, ondanks dat het dossier gesloten is, de zaak van de vermoorde vrouw niet loslaten. Ze blijft met vraagtekens zitten en ze besluit op vakantie te gaan en het dossier mee te nemen. Misschien komt ze op vakantie nog tot andere inzichten met betrekking tot deze bizarre zaak.

In de verhaallijn ‘Voorjaar 2019’ maken we kennis met de vriendinnen Olga, Lizzie en Kate. Ze hebben elkaar een aantal jaar geleden leren kennen tijdens een tuinreis. Aangezien Kate een huis, met een grote tuin, heeft geërfd, besluiten ze om samen naar naar dit huis in Engeland te gaan en Kate te helpen met het op te knappen. Lizzie weet nog wel iemand die hun kan rijden. Haar kennis Felix is een goede chauffeur en gaat graag met de dames het water over naar Engeland. Maar al snel vragen de vriendinnen zich af wie Felix eigenlijk is. En wie is die Romy eigenlijk die Felix op de boot ontmoette en een lift aanbood? Al gauw rijzen de vragen de pan uit en staan de verhoudingen op scherp.

Van Vuuren heeft met ‘Gifspoor’ weer een goede en, op sommige momenten, spannende thriller neer weten te zetten. Je zit tijdens het lezen niet op het puntje van je stoel, echter merk je wel dat er een onderhuidse spanning aanwezig is. Jet is altijd erg goed in het omschrijven van de omgevingen waar het verhaal zich, op dat moment, afspeelt en de hoofdstukken heeft ze weer goed kort gehouden en hierdoor las het verhaal weer erg snel en waande ik me soms zelf in het mooie Engeland.

Ik ben benieuwd met wat voor thriller van Vuuren in 2021 gaat komen. Ze heeft de lat hoog gelegd.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gifspoor

Gegevens van dit boek:
Titel: Gifspoor
Auteur: Jet van Vuuren
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 374
Verteller luisterboek: Beatrice van der Poel
Duur luisterboek: 09:43:34
ISBN paperback: 9789026352331
ISBN e-book: 9789026352348
ISBN luisterboek: 9789026353420
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Gifspoor’, geschreven door Jet van Vuuren, verloten. Hier willen wij Ambo Anthos natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Gifspoor’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 11 december 2020. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

2 thoughts on “Bryan las: Jet van Vuuren – Gifspoor + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge