Bryan las: Jet van Vuuren – Basta!

Ik zag in de folder van Karakter uitgevers dat er weer een nieuw boek van de hand van Jet van Vuuren zou verschijnen. Aangezien ik een aantal van haar vorige boeken heb gelezen, kon ik het niet laten om te lezen waar haar nieuwe boek over ging. Nadat ik de korte inhoud gelezen had kwam dit boek op mijn NTL-lijstje en heb ik de uitgever een mailtje gestuurd. Niet veel later, na verschijning, ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar van ‘Basta!’. Her willen wij Karakter uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Lynn is stiefmoeder van twee puberdochters en in combinatie met haar baan valt dat zwaarder dan ze had verwacht. Dan wordt ze benaderd door de eigenaar van een vakantiepark in Drenthe, waar het chalet van haar vermiste tante staat. Lynn grijpt haar kans en besluit ernaartoe te gaan om tot rust te komen. Daar ontdekt ze dat het leven van haar tante toch anders was dan ze dacht. Terwijl Lynn zich ingraaft in haar tantes geschiedenis, hoort ze van een onopgeloste moordzaak op een meisje tijdens een zomerkamp in Drenthe.

Hoe meer vragen Lynn stelt, hoe meer weerstand ze ervaart van haar omgeving. Het vakantiepark wordt een onheilspellende plek. Lynn heeft haar hoop op één persoon gevestigd. Maar dan moet die niets overkomen…

De cover

Op de cover is een vrouw, op de rug, te zien. Ze kijkt uit over de hei. De vrouw heeft bruin lang haar en een rode jurk aan. De cover vind ik niet echt bij het verhaal passen. Dat vind ik jammer. Wel de quote ‘Iedereen heeft wel iets te verbergen…’ spreekt mij aan en ben nieuwsgierig wat dit met het verhaal te maken heeft. Ik zou het boek wel, aan de hand van de cover en auteursnaam, opgepakt hebben in de winkel.

De auteur

Jet van Vuuren schrijft oer-Hollandse thrillers waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Vrouwen met een bepaalde achtergrond, een tikkeltje verknipt, moordlustig, maar toch herkenbaar. Jet schreef een pocket voor Margriet en heeft twaalf zeer succesvolle titels op haar naam staan. Basta! is haar dertiende thriller.

Het verhaal

Lynn heeft het niet makkelijk. Ze heeft twee puberende stiefdochters en dit, in combinatie met haar baan, valt haar niet gemakkelijk. Het is ronduit zwaar. Als Lynn benaderd wordt door een vakantiepark in Drenthe, waar het chalet van haar vermiste tante staat, besluit Lynn om naar Drenthe te gaan om tot rust te komen. Op het vakantiepark komt Lynn al snel tot de ontdekking dat het leven van haar tante anders in elkaar zit dan ze altijd had gedacht. Terwijl Lynn op onderzoek uit gaat vangt ze ook iets op over een onopgeloste moord op een jong meisje tijdens een zomerkamp in de buurt van het vakantiepark.

Lynn is ervan onder de indruk dat er een moord heeft plaatsgevonden en ze merkt dat, hoe meer vragen ze stelt, hoe meer weerstand ze krijgt van haar omgeving. Wat is er toen gebeurd? Al snel veranderd het vakantiepark in een angstaanjagende plek. Lynn hoopt dat er één persoon is die haar meer duidelijkheid kan geven, maar dan moet die persoon wel in leven blijven…

Mijn mening

Ik was natuurlijk al bekend met de schrijfstijl van Jet, want ik heb in het verleden onder andere ‘Papadag‘, ‘Misstap‘ en ‘Liegbeest‘, van haar hand gelezen. Over deze boeken was ik erg te spreken, dus ondertussen mag ik me wel een fan noemen. Daarom keek ik ook zo uit naar dit nieuwste boek. 🙂

Net zoals in haar vorige boeken heeft Jet ervoor gekozen om de titel kort en krachtig te houden. Dit krachtige zit hem niet alleen in de titel, maar zeer zeker ook in het verhaal.

Het verhaal start in de jaren tachtig, waar we lezen dat er, in Drenthe, met man en macht wordt gezocht naar Kelly, een meisje dat een aantal dagen eerder vermist raakte tijdens een zomerkamp van de scouting. Het meisje wordt gevonden aan de oever van het water. Uit haar mond steekt de punt van een groene sjaal met een fijn oranje streepje. Dit eerste hoofdstuk is meteen spannend en zorgt ervoor dat ik verder wil lezen om te weten te komen wat er hier gebeurd is.

Daarna gaan we over in de verhaallijn van Lynn. Deze is geschreven in de ik-vorm, wat ik altijd erg aangenaam vind lezen. Lynn heeft een druk bestaan met haar baan bij een uitgeverij en als moeder van twee stiefkinderen. Lynn besluit om, na een telefoontje vanuit Drenthe, er even tussen uit te gaan en gaat voor een korte vakantie naar het vakantiepark waar het chalet van haar vermiste tante staat. Met en met komt Lynn meer te weten over haar tante en wat blijkt… Ze heeft een heel verkeerd beeld van haar tante. Wat is er met haar tante gebeurd? Zou ze iets te maken hebben met de moord op dat jonge meisje van jaren geleden?

Door de korte hoofdstukken leest het boek als een sneltrein en het taalgebruik van Jet is nergens moeilijk te noemen. Ik word meteen vanaf het begin meegenomen in het leven en de zoektocht van Lynn. Dit zorgt ervoor dat ik echt een band krijg met deze hoofdpersoon. De spanningsboog weet Jet erg goed op te bouwen. Sommige stukken zijn spannend en sommige ook weer niet, maar ze weet dit goed te doseren en dit zorgt voor een thriller die in balans is.

Voor mij persoonlijk verveeld de schrijfstijl van Jet nooit en ik vind ‘Basta!’ een van de beste boeken van haar hand. Ik kijk dan ook weer uit naar haar volgende thriller.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Basta

Gegevens van dit boek:
Titel: Basta!
Auteur: Jet van Vuuren
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 320
Verteller: Beatrice van der Poel
Speelduur: 08:59:15
ISBN paperback: 9789045217260
ISBN e-book: 9789045216171
ISBN luisterboek: 9789045216096
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 7,99
Prijs luisterboek: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge