Bryan las: Jackie van Laren – Thuiskomen

Ik lees normaal gesproken niet zo veel romans, maar als ik er dan eentje uitzoek is het ook echt eentje die op het gebied van flaptekst er voor mij uitspringt. Zo kwam ik in de folder van Boekerij ‘Thuiskomen’ van Jackie van Laren tegen. Nadat ik de flaptekst had gelezen heb ik meteen de uitgever gemaild en tot mijn blijdschap ontving ik het boek dan ook na verschijning in huis. Hier willen wij uitgeverij Boekerij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van Thuiskomen: Freddy van Ee is een succesvol schrijfster die met haar twee katten in een schattig dijkhuisje in Amsterdam-Noord woont. Ze houdt er niet van om in de belangstelling te staan, maar laat zich toch door haar uitgeefster overtuigen om mee te doen aan een tv-spelletje. In het panel zit ook de beroemde Nick Jacobs, een van oorsprong Nederlandse countryzanger die vroeg in zijn carrière naar de VS is verhuisd en nu in Nederland is omdat zijn moeder zorg nodig heeft. Nick en Freddy vinden, vol verwondering, iets bij elkaar waarvan ze beiden niet hadden gedacht dat het nog zou kunnen.

De half-Surinaamse Odile Norton is opgevoed door haar alleenstaande moeder Serafina, die nooit heeft willen zeggen wie Odiles vader is. Wat Odile wel weet is dat het iemand was voor wie haar moeder meer voelde dan voor de stoet bedpartners die daarna volgde. Als Serafina ongeneeslijk ziek wordt, verbreekt Odile haar toch al slechte relatie en trekt bij haar moeder in. Samen kijken ze veel naar het tv-spelletje waarin Freddy en Nick meedoen. Het valt Odile op dat haar moeder een ongewone fascinatie heeft voor Nick; zal Serafina haar zwijgen nog doorbreken voordat het te laat is?

De cover

Op de cover is een jonge getinte vrouw te zien. Dit is Odile, die een belangrijke rol in dit verhaal speelt. Odile loopt in een bloemenveld. Op de achtergrond is een huisje te zien. De cover maakt mij erg vrolijk en deze nodigt uit om het boek te lezen.

De auteur

Jackie van Laren is de schrijfnaam van Jacqueline Remmers (1968), online marketing professional bij VBK Uitgevers. Ze heeft veel ervaring met community marketing en het ontwikkelen en lanceren van nieuwe concepten.

Het verhaal

De succesvolle auteur Freddy van Ee woont in een mooi dijkhuisje in Amsterdam-Noord. Samen met haar twee katten. Wat haar betreft leeft ze een beetje terug getrokken en al die belangstelling voor haar, als auteur, hoeft wat haar betreft niet. Toch laat ze zich door haar uitgeefster overtuigen om deel te nemen aan een spelletjesprogramma op televisie. Daar ontmoet Freddy de beroemde Nick Jacobs, die ook in het panel zit. Nick is een Nederlandse countryzanger die in de VS woont. Momenteel is hij in Nederland om zijn zieke moeder te verzorgen. Freddy en Nick hebben samen een klik. Ze hadden beiden nooit verwacht dat ze dit gevoel ooit nog zouden voelen.

Odile Norton is een half-Surinaamse vrouw die is opgevoed door haar alleenstaande moeder Serafina. Haar vader is eigenlijk nooit in beeld geweest en haar moeder wil niet vertellen wie haar vader is. Odile merkt wel dat het een persoon is voor wie haar moeder meer gevoelens had dat voor de mannen die in haar bed belanden na haar geboorte. Als haar moeder ongeneeslijk ziek wordt, verbreekt Odile haar relatie met haar vriend, die toch al niet goed liep en besluit om bij haar moeder in te trekken om voor haar te zorgen. Samen kijken ze vaak naar het tv-spelletje waarin Freddy en Nick meedoen. Het wordt Odile al snel duidelijk dat haar moeder wel erg gefascineerd is door Nick. Odile hoopt dat ze nog antwoorden krijgt op haar vragen voor dat haar moeder er niet meer is.

Mijn mening

Voor mij was dit de eerste kennismaking met de boeken van Jackie van Laren. Over het algemeen lees ik meestal thrillers of waargebeurde verhalen, maar soms, zoals nu, maak ik ook graag eens een uitstapje naar een ander genre.

Zoals ik al eerder zei nodigt de cover echt uit om het boek te lezen. Ik kon dan ook niet wachten om te starten in deze feelgoodroman. Wat mij al snel opviel, in het verhaal, is dat het niet alleen maar ‘Feelgood’ is in Thuiskomen. Jackie durft ook een moeilijk en pijnlijk onderwerp aan te snijden. Wat als je moeder ongeneeslijk ziek is? Ik vind het erg knap, want je zou denken dat het met zo’n onderwerp een erg beladen boek wordt. Maar dat is ‘Thuiskomen’ absoluut niet. Echter moet ik wel bekennen dat ik het daardoor eerder een roman zou noemen dan een feelgoodroman.

Het verhaal wordt afwisselend verteld door Freddy en Odile. Dit zorgt er dan ook voor dat het verhaal een fijne vaart heeft. Normaal gesproken haak ik vaak af bij een roman, doordat het verhaal mij niet weet vast te houden, maar in deze categorie behoort ‘Thuiskomen’ zeker niet.

Ik heb ‘Thuiskomen’ met heel veel plezier gelezen. Op vele momenten met een lach, maar ook soms met een traan. Ik kijk dan ook erg uit naar een volgend boek van Jackie, die zeker weten op mijn NTL-lijstje zal komen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker het onderstaande leesfragment.

Inkijkexemplaar-Thuiskomen

Gegevens van dit boek:
Titel: Thuiskomen
Auteur: Jackie van Laren
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 251
ISBN paperback: 9789022587553
ISBN e-book: 9789402313383
Prijs paperback: € 12,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Wist je dat de meeste boeken ook te reserveren zijn bij jouw lokale bibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge