Bryan las: Inge Ipenburg – Moordenaarsstorm

Ik zag op Facebook voorbij komen dat Inge Ipenburg een nieuwe thriller aan het schrijven was. Aangezien de titel mij wel aansprak ben ik gaan zoeken naar de korte informatie. Nadat deze mij ook erg aansprak heb ik de uitgever gemaild met de vraag of ik een recensie-exemplaar kon krijgen. Dit was geen enkel probleem. Hier wil ik Pepper Books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet: Maxine Steenstra, die we leren kennen als de sterke en zelfstandige vrouw “Max’, is het middelpunt van ‘Moordenaarsstorm’. Max woont al een aantal jaren op Sicilië wanneer ze tijdens haar ochtend-workout op het strand een dood meisje vindt.
Is dit meisje gevallen? Is ze vermoord? En waarom ligt ze precies hier, op deze voor Max zo vertrouwde plek? Wil Heerema is een rechercheur die zijn vakantie doorbrengt in een Siciliaans dorp. Hij heeft in een opwelling geboekt, omdat deze plek door de steile straatjes met honderden trappen, de verraderlijke stroming in zee en het feit dat er niets anders te beleven valt dan wijn drinken op een terras de absolute vakantiehel is voor kinderen, bejaarden en feestende idioten. Wat hem betreft de hemel op aarde.
Maar Wil heeft weinig talent voor vakantie vieren. Dat komt goed uit, wanneer een dood meisje op het strand wordt gevonden. Samen ontdekken ze dat de dood van het meisje meer met het verleden van Max te maken heeft dan ze aanvankelijk dachten.

De cover

Op de cover is een gedeelte van een strand en de zee te zien. Het strand is verlaten. In de verte is een plaatsje te zien en daarboven hangt een dreigende donkere lucht. Ik stel mij voor dat dit net voor de sirocco, ook wel de Moordenaarsstorm genaamd, is. De cover heeft iets dreigends en dit maakt mij nieuwsgierig naar het verhaal. Hierdoor zou ik het boek ook zeker opgepakt hebben in de winkel.

De auteur

Inge Ipenburg (1957) is een Nederlandse schrijfster, evenwel vooral bekend als actrice. Ze genoot haar opleiding aan de Academie voor Kleinkunst en studeerde in 1979 af. Meteen daarna begon haar carrière als actrice. Zij is te zien in het theater, maar verdiende haar bekendheid door haar rollen in diverse films en televisieseries zoals Goede Tijden Slechte Tijden (GTST), Westenwind, Celblok H. en Drie recht, één averecht. Ze is ook de stem van een grote hoeveelheid audioboeken.

Ipenburg raakte tijdens het juryvoorzitterschap voor De Gouden Strop (2011) geïnspireerd en begon met schrijven. In 2014 verscheen de debuutroman van Inge Ipenburg: ‘Het gerecht’, een boek dat zes keer werd herdrukt. Een jaar later verscheen ‘Een schitterend ongeluk’. Ook schreef ze ‘Als anderen slapen’, een audioserie voor Storytel.

Het idee voor ‘Moordenaarsstorm’ is ontstaan in het kleine Siciliaanse dorp waar Inge zich regelmatig terugtrekt om te schrijven.

Het verhaal

Maxine Steenstra, voor vrienden en bekenden Max, woont al een aantal jaren op het mooie Sicilië. Elke ochtend rond dezelfde tijd doet ze haar ochtend-workout op haar vaste plek op het rustige strand. Tot dat Max er op een ochtend een dood meisje vindt. Wat is er gebeurd? Is het een ongeluk? Of is ze vermoord?

Wil Heerema, is een Nederlandse rechercheur die er even tussenuit is gepiept. Even lekker op vakantie naar het mooie Sicilië… Aangezien het er op Sicilië rustig aan toe gaat, dat wil zeggen geen feestende jongeren of gezinnen met kleine kinderen, is het een oase voor hem. Maar toch is niks doen niet de sterkste kant van Wil. Als er een dood meisje wordt gevonden op het strand komt de rechercheur in hem naar boven en gaat Wil samen met Max op onderzoek uit. Na een tijdje komen ze erachter dat de dood van dit meisje meer met het verleden van Max te maken heeft dan dat ze in het begin dachten…

Mijn mening

Moordenaarsstorm is voor mij de kennismaking met het schrijven van Inge Ipenburg. De cover en de korte inhoud spraken mij aan. Daarnaast is het nog eens zo dat ik erg van Nederlandse thrillers hou. Dus ik was natuurlijk razend enthousiast om te beginnen in dit eerste deel van ‘ De Siciliaanse kronieken’.

Het verhaal begint ermee dat Max een nachtelijk avontuurtje heeft gehad. Ze wordt wakker in een hotelkamer met veel bloed. Ze weet niet meer precies hoe en wat er gebeurt is. Dit begin klinkt voor mij erg spannend en dit zorgt er dan ook voor dat ik verder wil lezen omdat ik zelf ook wil weten wat daar gebeurd is…. Maar al snel merk ik dat spanning erg weg zakt. Pas op het moment dat Max het dode meisje vindt is de spanning weer terug. Persoonlijk ben ik mijn aandacht voor het verhaal dan al verloren omdat er best veel hoofdstukken zijn waar eigenlijk niks gebeurd. Dit vind ik erg jammer in het verhaal.

Ipenburg heeft op zich wel een fijne schrijfstijl en ze heeft ervoor gekozen om de hoofdstukken kort te houden. Sommige personages vind ik wel wat oppervlakkig en hadden wat mij betreft nog iets dieper uitgewerkt mogen zijn. De spanning laat wat mij betreft op bepaalde momenten ook een beetje te wensen over. Het is echt een verhaal met pieken en dalen. Maar voor mij persoonlijk heeft het helaas te veel dalen…

Persoonlijk zal ik het vervolg op deze serie aan mij voorbij laten gaan. Maar voor de mensen die het een goed boek vonden is er goed nieuws te melden, want op 24 juni verschijnt het vervolg op dit boek, namelijk ‘De mannen vallen’. Dit boek is dan ook al te reserveren op bol.com.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar van bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Moordenaarsstorm
Auteur: Inge Ipenburg
Uitgever: Pepper Books
Aantal pagina’s paperback: 448
Aantal pagina’s E-book: 256
ISBN paperback: 9789020608779
ISBN E-book: 9789020633979
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge