
Aangezien ik fan ben van waargebeurde verhalen met een rauw randje wist ik het gewoon zeker, dit boek wilde ik hoe dan ook graag lezen. Na verschijning ben ik vrij snel gaan kijken of hij al te reserveren was bij de bibliotheek. Dit was helaas niet het geval. Daarom zijn we naar Bruna, hier in Landgraaf, gegaan om hem te bestellen. De volgende werkdag konden wij hem ophalen en ik kon niet wachten om te beginnen in deze true crime…
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hylke Krikke groeit op als boerenzoon, maar ziet zichzelf niet een leven lang koeien melken op een boerderij in Tjalleberd. Al vroeg trekt hij de wijde wereld in. Tijdens zijn omzwervingen ontdekt Krikke dat er in Colombia goed geld is te verdienen in de geldwisselbusiness.
Omringt door velen concurrenten opent de boomlange Fries in een hokje van drie bij vier meter zijn eerste geldwisselkantoortje. Na een eenvoudige start nemen zijn zaken al snel een hoge vlucht. Duizelingwekkende bedragen gaan over de toonbank. Razendsnel klimt hij op in de geldwisselaarshiërarchie van Bogotá. Zijn concurrentie heeft het nakijken.
Maar snel geld verdienen in Bogotá blijkt hand in hand te gaan met een tot op het bot corrupt rechtssysteem. Na een mislukt seksspelletje wordt Krikke gearresteerd. Hij belandt in een van de beruchtste gevangenissen te wereld: La Modelo. Zedendelinquenten staan er zeer laag op de ladder.
Krikkes situatie lijkt hopeloos. Met vernuft en durf weet hij zich staande te houden. Een Friese boerenjongen krijg je er niet zomaar onder.
‘In Bogotá boppe vertelt Hylke Krikke met veel sappige details, zijn ongelofelijke verhaal.’
De cover
Op de cover is de wachttoren van een gevangenis te zien. Ik ga er van uit dat dit wachttoren van de Colombiaanse gevangenis La Modelo is. Door het prikkeldraad, de donkere lucht en de kleuren die voor de cover zijn gebruikt, geeft de cover mij een benauwend gevoel en maakt mij erg nieuwsgierig naar het verhaal van deze Fries.
De auteur
Bij Hylke Krikke (1968) kolkt avonturiersbloed door de aderen. Hij zwerft de hele wereld over en slaagt er met boerenslimheid in telkens weer de kost te verdienen. Hij woont met zijn gezin in Thailand.
Mijn mening
In ‘Bogotá boppe’ vertelt Hylke Krikke niet alleen over zijn gevangenschap in La Modelo, maar zijn hele levensverhaal. Hoe het vroeger in zijn jeugd er aan toe ging, hoe hij gouden tijden beleefde met zijn handel in geld en natuurlijk ook hoe het kwam dat hij in gevangenschap kwam te zitten.
Hylke vertelt zijn verhaal op een, naar mijn gevoel, eerlijke en oprechte manier. Dit doet hij aan de hand van een soort dagboek, ook zijn sommige stukken vertelt vanuit andere personen, bijvoorbeeld zijn vriendin. Ik vind het verhaal wel erg afstandelijk geschreven, pas richting het einde van het verhaal toont Krikke een beetje van zijn emoties en dit had wat mij betreft eerder en meer mogen zijn.
Wat soms ook een beetje onlogisch was, was de volgorde van de hoofdstukken. Het verhaal loopt niet chronologisch en in sommige hoofdstukken met een tijdsaanduiding wordt er nog naar een andere periode gesprongen. Dit maakt het soms verwarrend.
Niet iedereen die iets meegemaakt heeft, is meteen een schrijver. Ik denk, als Krikke een ghostwriter in de armen genomen had, er een veel beter verhaal uit was gekomen. Daarnaast staan er erg veel typfouten in, wat het lezen niet aangenamer maakt.
Het verhaal op zich was erg interessant om te lezen, maar door de typfouten en de soms wat onlogische volgorde van de hoofdstukken had ik wat meer moeite om door het verhaal heen te komen. Wat jammer is, want uit dit verhaal was meer te halen geweest.
Gegevens van dit boek:
Titel: Bogotá boppe
Auteur: Hylke Krikke
Uitgever: Just publishers
Aantal pagina’s paperback: 287
ISBN paperback: 9789089757234
Prijs paperback: € 20,00
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.
Hou je ook van waargebeurde verhalen, of boeken die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten? Neem dan zeker ook een kijkje in onze nieuwe groep: Koukleum.nl – De non-fictie groep.
dag Bryan,
ik ben hylke krikke, de auteur van het boek. bedankt voor je heldere reactie, grappige is, eigenlijk diep triest dat ik enorm gehamerd heb op het typfouten probleeem, hier was ik tegen aangelopen bij de eerste in eigenbeheer uitgeven versie, hoe een fries in de hel van de Colombiaaanse gevangenis belandt
ook heb ik een professionele auteur het verhaal laten regiseren, harry oltheten, in dienst van Justpublicers…..zie onder zijn beschrijving, niet de eerste de beste,
ik ben nog in Thailand dus heb daadwerkelijke boek niet in handen gehad nog, vandaar de verbazing over de typfouten, ……
bedankt voor je recentie, de eerste onafhankelijke zeg maar die ik te lezen kreeg.
met vriendelijke groeten
hylke
Harry Oltheten
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Harry Oltheten
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1946
Geboorteplaats Deventer
Land Vlag van Nederland Nederland
Dbnl-profiel
Portaal Portaalicoon Literatuur
Harry Oltheten (Deventer, 1946) is een Nederlands auteur en vertaler.
Biografie
Na bijna een kwart eeuw in het onderwijs werkzaam te zijn geweest werd Oltheten redacteur bij diverse literaire uitgeverijen. Als vertaler debuteerde hij in 1997 met de vergeten klassieker ‘Dagboek van een teleurgesteld man’ van de Britse selfmade natuurhistoricus W. N. P. Barbellion die op jeugdige leeftijd overleed aan een ernstige vorm van multiple sclerose. Van hem zou hij later ook ‘Laatste dagboek’ en ‘Levensgenieten’ vertalen. De drie dagboeken die Barbellion schreef werden eind 2017 in een band uitgegeven onder de titel ‘De dagboeken (1903-1919)’. Olthetens liefde voor de cricketsport kwam o.a. tot uiting in ‘Georganiseerd luieren en andere cricketverhalen’(1997), ‘Het gebeurt overal in den lande’ (1998), ‘Rood leer op wilgenhout’ (samen met Jacob-Jan Esmeijer) (2014) en ‘De zakdoek van Dickie Bird en andere cricketverhalen'(2017). In 2002 verscheen ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van zijn favoriete voetbalclub, ‘Go Ahead, van volksclub tot voetbalbolwerk’. In 2005 publiceerde hij een biografie van de Italiaans-Nederlandse ijsbereider Elio Talamini.
Fictie
Sinds 2007 bepaalt Oltheten zich voornamelijk tot fictie. Zijn eerste publicatie op dit gebied was ‘The Krays en andere verhalen’, een nieuwjaarsgeschenk van uitgeverij Vorroux, deze bundel werd gevolgd door de romans ‘Wit licht’(2008), ‘Dauw’(2009) en ‘Mul ijs’(2010). Met ‘Schier en ander verhalen’(2013) en ‘Houd je adem in… en andere verhalen’ (2015) keerde hij terug naar de korte baan. In april 2018 verscheen in New Dehli de cricketthriller ‘Murder at Lord’s die hij schreef samen met John H. Wories.
Hoi Hylke,
Dankjewel voor je reactie. Ik heb het boek met veel plezier gelezen. De fouten die wij ontdekt hebben hebben wij dan ook doorgegeven aan Hans, zodat bij een eventuele herdruk de fouten eruit gehaald kunnen worden.
Hartelijke groet Bryan