Bryan las: Hugo Luijten – Het jaar van de slang

Ondertussen hebben we Hugo al een aantal keer ontmoet en hij verteld altijd razend enthousiast over zijn boeken. Zo ook over zijn nieuwste thriller ‘Het jaar van de slang’. Hugo wist ons op deze manier enthousiast te maken en we besloten bij zijn ‘Op de oprit’ -signeersessie zijn nieuwste boek te kopen. 🙂

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Tijdens een heftige klimaatactie worden Stef Cools en zijn team halsoverkop opgeroepen voor een verdacht overlijden op de leegstaande site van de voormalige autofabriek van General Motors in Antwerpen. Een man lijkt gestikt door de hitte in zijn eigen auto. Het lijkt op een ongeval, tot er een nieuw lijk opduikt en er een parallel ontstaat tussen de recente klimaatacties en de aard van de moorden…

De cover

De cover is zwart en de titel van het boek staat er groot op. Het is net of achter de cover een slang zit en deze door de letters te zien is. De ‘a’ van het woord ‘slang’ is het oog van de slang. Dit vind ik erg goed bedacht. De cover weet mijn aandacht goed vast te houden. Wat mij betreft een geslaagde cover!

De auteur

Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Hij publiceerde eerder al de oorlogsroman Offer van een verloren zaak (2017) en de beklijvende thrillers Verast (2018) en De Brexitmoorden (2019).

Het verhaal

Als er tijdens een actie van een groep klimaatactivisten, op het verlaten terrein van een autofabriek, een man in een auto, wordt gevonden, worden Stef Cools en zijn team opgeroepen om deze zaak te onderzoeken. De man lijkt gestikt door de hitte in zijn eigen auto. Wat er precies gebeurd is, blijft onduidelijk, maar dat deze groep activisten er iets mee te maken heeft beseft Cools al snel. Kan Cools en zijn team deze activisten op tijd stoppen of richten ze nog meer ellende aan?

Trailer

Gesigneerd

Toen wij op een zaterdagochtend vernamen dat Hugo besloten had zijn signeersessie, ter ere van zijn nieuwe boek, op een oprit te houden, aangezien hij door Covid-19 niks kon organiseren in een boekhandel, besloten wij op stel en sprong een bezoekje te brengen aan deze vriendelijke Belgisch/Limburgse auteur. 🙂

Na bijgekletst te hebben met Hugo, besloten we natuurlijk ook om een gesigneerd exemplaar van zijn nieuwe thriller ‘Het jaar van de slang’ te kopen en Hugo was zo vriendelijk om er iets leuks in te schrijven voor ons. Bedankt hiervoor Hugo en ook natuurlijk voor het hartelijke ontvangst.

Mijn mening

Dit is het derde deel in de reeks rondom Stef Cools en zijn team. Persoonlijk heb ik het eerste deel ‘Verast‘ met erg veel plezier gelezen. Het tweede deel ‘De Brexitmoorden’, daarin tegen vond ik persoonlijk ontzettend tegenvallen. Zo erg dat ik het boek zelfs niet uitgelezen heb. Daarom was ik erg benieuwd naar dit derde deel. Hugo verzekerde ons dat het op dezelfde manier geschreven was als het eerste en dat Cools weer veelvuldig aanwezig zou zijn. Dus mijn interesse was hierdoor gewekt.

Tijdens het lezen merk ik al snel dat Stef Cools helemaal terug is. Waar hij, voor mijn gevoel in ‘De Brexitmoorden’ erg op de achtergrond stond, is hij in ‘Het jaar van de slang’, tot mijn grote vreugde, weer helemaal terug. Cools is een personage, waar er voor mijn gevoel, niet zoveel van zijn. Een aantal eigenschappen zijn: Eigenwijs, Recht door zee en lekker knorrig. Dit maakt een hoofdpersoon al snel geliefd, in mijn ogen.

Luijten weet met ‘Het jaar van de slang’ niet alleen een spannende thriller te schrijven, maar hij weet ook, voor veel mensen, een gevoelig onderwerp, het klimaat, onder de aandacht te brengen. En dat is goed. Knap hoe hij dit heeft weten te verwerken in dit verhaal.

De hoofdstukken vind ik wel aan de lange kant, hierdoor had ik niet zoiets van ‘Oh, nog snel even een hoofdstuk lezen’. Dit vind ik jammer en misschien is dit iets waar Hugo, bij een vervolg, rekening mee kan houden. Want ik vind korte hoofdstukken altijd een stuk fijner lezen, alhoewel dit ook natuurlijk persoonlijk is.

Dit boek is ook uitermate goed als stand-alone te lezen. Zoals ik al eerder schreef heb ik het tweede deel, in deze reeks, niet volledig gelezen, maar ik heb nergens het gevoel dat ik iets mis. Dit vind ik altijd een pluspunt aan een boek want mensen kunnen gewoon in deze reeks instappen bij ‘Het jaar van de slang’.

Voor de fans van Luijten is er goed nieuws te melden, want hij is momenteel bezig met het boek ‘Undercover‘. Dit is het boek wat bij de populaire serie Undercover hoort. Dit boek verschijnt begin oktober. Dus we kunnen snel weer genieten van de schrijfkunsten van Luijten.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het jaar van de slang
Auteur: Hugo Luijten
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s paperback: 431
Aantal pagina’s e-book: 360
ISBN paperback: 9789401466189
ISBN e-book: 9789401467483
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge