Bryan las: Henry de Hoon – Zijn laatste voorstelling

Wij werden benaderd door Uitgeverij tiC of wij interesse hadden om ‘Zijn laatste voorstelling’, het nieuwste boek van Henry de Hoon te recenseren. Het verhaal klonk erg goed dus hier hadden wij zeker interesse in. Wij willen Uitgeverij tiC dan ook hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Pien is een grote fan van acteur Alexander Devlin. Opgewonden vertrekt ze naar London als ze de unieke kans krijgt hem te interviewen. De dag erna blijkt hij vermoord. Inspecteur Hemmings van de Londense Metropolitan is wel een beetje verbaasd dat Pien steeds opduikt als het over de zaak Devlin gaat, vooral als ze een andere fan, de Belgische Claudette Fournir, dood aantreft in de kostuumafdeling van de toneelacademie. Hij houdt Pien scherp in de gaten en vraagt haar het land niet te verlaten zolang het onderzoek loopt. Maar ze is nogal eigenwijs en nieuwsgierig en raakt steeds verder verstrikt in de zaak.
Haar gehandicapte man Nico reist haar na vanuit Maastricht. Pien moet dan haar aandacht verdelen tussen haar man en de jonge schrijver Richard, die romantische gevoelens voor haar koestert en claimt de zoon van Alexander Devlin te zijn. Haar nieuwsgierigheid wordt Pien bijna fataal. De geest van Alexander Devlin is aan zijn laatste voorstelling bezig als hoofdrolspeler in zijn eigen moordzaak.

De cover

Op de cover kijk je vanaf de Westminster Bridge in Londen, naar de Big Ben. Dit tafereel is wazig. Op de voorgrond zijn duidelijk een paar schoenen te zien die in een rode plas staan. Ik denk dat dit bloed moet voorstellen. Ik associeer dit met bloed doordat dit een thriller is, maar vind het niet zo uit zien. Persoonlijk spreekt de cover mij niet aan. Ik denk als deze cover bewerkt zou zijn, door bijvoorbeeld iemand die met Photoshop kan omgaan er veel meer uit de cover te halen was. Op deze manier spreekt hij mij helaas niet aan en zou ik er zo langs gelopen zijn in de boekhandel.

De auteur

Henry de Hoon (1959) studeerde af aan het conservatorium te Maastricht als pianist. Hij geeft pianolessen en werkt bij het Arcus College in Heerlen.
Behalve romans publiceerde hij korte verhalen in diverse bundels. In 2007 won hij de tweede prijs bij de Spannende Verhalenwedstrijd van de KRO en de eerste prijs in een columnwedstrijd van dezelfde omroep. Als columnist werkt hij mee aan ‘Limburgs Land.’

Het verhaal

Pien, die beheerder is van het Alexander Devlin fan-forum, krijgt de kans om haar grote idool, in Londen, te interviewen. Helemaal in haar nopjes, vertrekt ze vol goede moed naar de stad van de Big Ben en The Londen-eye, waar ze Devlin, het ’s avonds, in het Savoy hotel, mag interviewen. Alles verloopt vlekkeloos… tot dat Devlin de dag erna vermoord blijkt te zijn. Wat is er gebeurd? En wie heeft deze moord op zijn geweten?
De zaak wordt toegeschoven aan inspecteur Hemmings van de Londense Metropolitan. Het valt hem al snel op dat Pien steeds in beeld komt als het over de zaak Devlin gaat. Bij hem rijzen al snel de vragen of ze iets met deze moord te maken heeft. Vooral als de Belgische Claudette Fournir, die ook een grote fan van Devlin is, door Pien dood wordt gevonden tussen de kostuums van de toneelacademie. Vanaf dat moment mag Pien het land niet meer verlaten zolang het onderzoek naar deze moorden loopt. Maar Pien zou Pien niet zijn als ze niet nieuwsgierig zou zijn. Ze raakt steeds verder verstrikt in deze bizarre zaak…

Mijn mening

Voor mij persoonlijk was dit de eerste kennismaking met Henry de Hoon. Wat mij vooral, in eerste instantie, erg aansprak was dat het boek zich ook voor een klein gedeelte afspeelt in Maastricht. Omdat ik daar toch wel een beetje bekend ben is het dan altijd een feest der herkenning, en daar hou ik van.

In het begin van het verhaal maken we vooral kennis met het hoofdpersonage Pien. De Hoon zet Pien neer als een, voor mijn gevoel, geobsedeerd persoon. In deze, geobsedeerd door acteur Alexander Devlin. Ze heeft er werkelijk alles voor over om deze acteur te ontmoeten en alles over hem te weten. Dit maakt het personage Pien interessant en geeft haar ook een goede diepgang. Wat het ook interessant maakt is dat Pien, thuis in Maastricht, een gehandicapte man, heeft zitten, die eigenlijk niet echt op de hoogte is van wat er, op dat moment, in haar leven speelt. Dit heeft De Hoon op een leuke manier weten weer te geven in het verhaal.

Ik ben blij verrast door de schrijfstijl van De Hoon. Je merkt dat hij al meer boeken geschreven heeft. Daarnaast heb ik het gevoel dat hij ook goede research heeft gedaan, en dat komt een verhaal altijd ten goede. De Hoon is een auteur die ik, in de toekomst, zeker in de gaten ga houden. Hij heeft er een nieuwe fan bij.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zijn laatste voorstelling
Auteur: Henry de Hoon
Uitgever: tiC
Aantal pagina’s paperback: 256
ISBN paperback: 9789493048232
Prijs paperback: € 18,90

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge