Bryan las: Hendrik Jan Korterink – De Holleeders

Aangezien wij het proces Holleeder een beetje volgen op televisie en ook de serie Judas gezien hebben waren wij erg benieuwd naar dit boek. Na dat wij de flaptekst gelezen hadden, waren we nog nieuwsgieriger naar dit boek. Na contact te hebben gehad met de uitgever ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar in de bus. Hier willen wij Just Publishers dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: ‘Het proces tegen Willem Holleeder lijkt in niets op een gewone rechtszaak…’

Astrid Holleeder deed er de afgelopen jaren alles aan om broer Wim neer te zetten als een monster, een psychopaat, die zijn zussen bedreigde en zijn zwager Cor liet vermoorden.

Het motief van Astrid om haar broer de rest van zijn leven achter de tralies te krijgen is diffuus. Pure angst, of een onnavolgbare mix van de roep om aandacht, erkenning en financiële belangen?

In haar boek
Judas en de daarop gebaseerde televisieserie, toneelstuk en film ontpopt Astrid zich als een engel der wrake. Háár verhaal is breed uitgemeten in de media, met een even uitgekiende als ingenieuze campagne.

Maar klopt het wat Astrid zegt of heeft ze – zoals Holleeders advocaten vermoeden – een vertekend beeld van de werkelijkheid?

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink volgende het Holleederproces ‘van binnenuit’. Zijn biografie van Willems ‘bloedgabber’ Cor van Hout kwam tijdens het proces uitgebreid aan de orde.

In De Holleeders komen alle betrokkenen aan het woord. Het eerste deel is de handgeschreven verklaring van 127 pagina’s van Holleeder zelf (‘Mijn verhaal’). Daarnaast bevat het boek letterlijke weergaves van de verhoren van Willem, Astrid en Sonja Holleeder, Sandra den Hartog en Peter R. de Vries, aangevuld met deskundige toelichtingen van misdaadjournalist Korterink.

‘Jordaans volkstoneel, trial by media of een familietragedie?’

De cover

Op de cover is een foto van Holleeder te zien. Zijn blik is, zoals we gewend zijn van hem, donker. Meer is er eigenlijk niet nodig om duidelijk te maken waar dit boek over gaat. De verschijning “Holleeder” zegt genoeg. Op de cover staat ook een rode cirkel waar de tekst ‘Exclusief! Holleeders handgeschreven verklaring’. Deze tekst maakt mij nog nieuwsgieriger. Het boek zou mij in de boekhandel zeker opgevallen zijn, omdat ik een fan van true crime-boeken ben.

De auteur

Hendrik Jan Korterink (1955) schrijft o.a. voor Panorama en Nieuwe Revu. Hij volgt al vele jaren het nieuws en de ontwikkelingen in het criminele circuit. Als geen ander kent hij de wereld van moord en doodslag, drugsdeals, smokkel en oplichting. Hij beschikt over een groot netwerk. Bij Uitgeverij Just Publishers verschenen meerdere boeken van Korterink, waaronder de bestsellers De BV Bruinsma,  Haagse Penoze en Cor (over Heinekenontvoerder Cor van Hout) en zijn spraakmakende boeken over Fred Ros: de Ros-tapes en Moordmakelaar, Kleine Willem en Maffiameid.

Mijn mening

Toen het boek op de deurmat viel was ik razend benieuwd, en kon ik ook niet wachten om te starten in dit boek. Ik was vooral heel erg nieuwsgierig naar Holleeders handgeschreven verklaring van maar liefst 127 pagina’s, dit komt in het boek overeen met 67 pagina’s!

Bij het starten in dit boek kwam ik deze verklaring ook al snel tegen. In deze verklaring licht Holleeder heel veel zaken toe die in het verleden zijn voorgevallen. Hij start bij de Heinekenontvoering en werkt zo tot het heden. Wie heeft volgens hem wat gedaan, wat heeft hij zelf wel of juist niet gedaan, en de belangrijkste vraag… waarom is dit of dat gedaan.

Na Holleeders verklaring duiken we samen met de schrijver, Hendrik Jan Kortink de rechtbank in en zijn we getuigen van het proces Holleeder. Hier komen verschillende zaken aan bod, bijvoorbeeld de moord op Cor van Hout, de vraag of Sonja een relatie met de Vries heeft gehad , de stiekem gemaakte opnames en nog veel meer.

Veel van de in dit boek voorkomende hoofdstukken zijn de letterlijke verhoren van in de rechtbank. Ik was zelf bang dat dit ingewikkeld te volgen zou zijn, maar Korterink geeft duidelijk aan wie aan het woord is. Hierdoor is het boek erg goed te volgen. Buiten deze verhoren geeft Korterink ook zelf toelichtingen tussen of tijdens de verhoren, zodat je als lezer precies weet hoe het zit. Of het nu om een naam gaat of een korte uitleg vooraf… Korterink heeft eraan gedacht.

‘De Holleeders’ is echt een boek voor mensen die de Holleeder-zaak volgen of interessant vinden!

Gegevens van dit boek:
Titel: De Holleeders
Ondertitel: Familiedans om een criminele erfenis
Auteur: Hendrik Jan Korterink
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 384
ISBN paperback: 9789089759436
Prijs paperback: € 21,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge