Bryan las: Hans Faber – De rus

Ik had al eerder gehoord dat Hans Faber met een nieuw boek zou komen. Ik was vooral erg nieuwsgierig aangezien het een Nederlandse thriller zou zijn. Nadat ik de flaptekst had gelezen kon ik het dan ook niet laten om een mailtje te sturen met de vraag of wij een recensie-exemplaar mochten ontvangen. Niet veel later lag er een exemplaar in de bus. Hier willen wij The House of Books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Vince van Zandt, dé misdaadverslaggever van Nederland, leest in een nieuwsbericht dat er een Russische man uit de Prinsengracht is gedregd. De politie gaat uit van een ongeluk, maar de dood van de man intrigeert Vince. Ondanks het feit dat zijn hoofdredacteur niks in het verhaal ziet, gaat Vince op onderzoek uit. Carla, de healer die hij regelmatig bezoekt, waarschuwt hem zelfs voor gevaar. Gevaar dat van twee kanten komt. Hij weet de identiteit van de Rus te achterhalen, maar als hij doorkrijgt in wat voor slangenkuil hij terecht is gekomen vraagt hij zich af waarom hij zo koppig is geweest.

De cover

Op de cover is een foto van de brug de Lekkeresluis, op de prinsengracht, te zien. De cover geeft mij een troosteloze indruk, dit komt denk ik vooral door het grijze van de cover en de mist die op de achtergrond hangt. Ik vind het wel een mooie en interessante cover. Ik krijg er echt een Amsterdams gevoel bij. De quote ‘Misdaadjournalist Vince van Zandt duikt in de zaak van een verdronken Rus. Wordt zijn instinct hem fataal?’ maakt mij nieuwsgierig en zorgt er, met het aanblik van deze cover, voor dat ik het boek zeker op zou pakken om de flaptekst te lezen.

De auteur

Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en Het Financieel Dagblad. Voor de Volkskrant schreef hij vaak over het schemergebied tussen onder- en bovenwereld en was hij twee keer genomineerd voor Het Gouden Pennetje, de prijs voor talentvolle journalisten. Hij is tegenwoordig copywriter en eigenaar van een communicatiebureau. Geïnspireerd door schrijvers als Stieg Larsson en Tom Wolfe schreef hij De Rus.

Het verhaal

Misdaadverslaggever Vince van Zandt krijgt een nieuwsbericht onder ogen waarin staat dat er een dode man is gevonden in de Prinsengracht in zijn geliefde Amsterdam. Het blijkt om een Rus te gaan. In het nieuwsbericht staat te lezen dat de politie er van uit gaat dat het om een ongeluk gaat. Maar is dit ook wel zo? Vince heeft er een raar gevoel bij en hij wil, ondanks dat zijn hoofdredacteur er niks in ziet, toch op onderzoek uit gaan. Want hij gelooft niet in een ongeluk en hij vermoed dat er meer aan de hand is. Maar wat? Voordat Vince het goed en wel beseft bevindt hij zich op glad ijs en moet hij bij elke stap die hij zet, twee keer nadenken…

Mijn mening

Persoonlijk is dit voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Faber. Veronique had wel al een boek van hem gelezen, namelijk ‘Anne, Kroniek van een zoektocht‘, over de vermissing en dood van zijn nichtje Anne Faber.

Ik zag al online staan dat ‘De Rus’ een mix was van Baantjer en Stieg Larsson. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik van Larsson nog nooit iets gelezen heb, maar van Baantjer des te meer. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik, buiten dat het verhaal zich in Amsterdam afspeelt en Faber de straten waar de scenes zich afspelen uitgebreid noemt en beschrijft, niet echt ‘Baantjer-elementen’, in het verhaal terug vind. Dit vind ik wel jammer, vooral omdat ze zijn schrijfstijl ermee vergelijken.

Het verhaal wordt in de derde persoonsvorm verteld. De schrijfstijl die Faber hanteert is makkelijk en goed volgbaar te noemen. De personages zijn erg goed en zorgvuldig uitgewerkt en ik heb ook het gevoel dat Faber erg veel onderzoek heeft gedaan, voordat hij begon met schrijven. Hierin merk je toch dat Faber journalistenbloed heeft. Het verhaal is opgedeeld in tien delen en deze delen zijn ook nog eens allemaal opgedeeld in hoofdstukken. De hoofdstukken krijgen hierdoor een fijne lengte.

Tijdens het lezen viel het mij wel op dat de hoofdpersoon, Vince van Zandt, wel erg makkelijk een eigen onderzoek kon doen en hij ook wel erg goed zijn weg wist en nergens echt tegengewerkt werd, door bijvoorbeeld zijn baas bij de krant. Ook de toevalligheden stapelen zich op, waardoor ik lang moest twijfelen wat ik nu eigenlijk van dit verhaal vind. Echter hoe verder ik in het boek kwam, hoe interessanter het werd en op het einde kon ik het boek ook met moeite wegleggen en wilde ik weten hoe de vork nu in de steel zat.

Wat ik ook nog erg leuk vind is om te vermelden dat achter in het boek ook de proloog en het eerste hoofdstuk, van het tweede deel in deze serie, te lezen is. Dit zie je normaal niet zo snel, maar dit geeft wel aan dat het een serie wordt, en ik persoonlijk kijk, door dit kleine kijkje in het vervolg, ook erg uit naar het vervolg in deze ‘Van Zandt’ -reeks.

Leesfragment

Ben je na het lezen van min recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De Rus
Auteur: Hans Faber
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 368
Duur luisterboek: 11:10:06
ISBN paperback: 9789044359718
ISBN e-book: 9789044359725
ISBN luisterboek: 9789044359732
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge