
We werden, enige tijd geleden, benaderd door Ghislaine Frison, of we interesse hadden om haar boeken te recenseren. Aangezien ik van Nederlandse thrillers hou, was mijn interesse al snel gewekt en heb ik volmondig ja gezegd op haar recensie-verzoek. Niet veel later ontvingen wij een recensie-exemplaar van onder andere ‘In de lens gevangen’. Hier willen wij Ghislaine Frison natuurlijk hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In een parkje in Delingen vindt Dana Rozenburg, samen met haar vriend, het lichaam van een jonge vrouw uit Leeze. Het zorgt voor de nodige opschudding, niet alleen in hun relatie, maar ook in de rest van het Overijsselse dorp. De vrouw bleek veel wisselende contacten te hebben, wat een moordonderzoek niet gemakkelijker maakt.
Rechercheur Sacha van Dongen wil de onderste steen boven krijgen, niet alleen omdat hun hoofdverdachte uit Leeze geen alibi heeft, maar ook vanwege zijn nauwe banden met vastgoedmagnaat Dirk van Dalem, die vaak op het randje van de wet balanceert. Daarnaast heeft Sacha een goede reden om zich op haar werk te storten…
Collega Oscar Steenhoven werkt vanaf de zijlijn mee aan de moordzaak, omdat Dana en zijn dorpsgenoten erbij betrokken zijn. Intussen blijft het contact met zijn vroegere chef, Derk de Jong, onverminderd. Wanneer Derk onverwachts op het bureau in Delingen opduikt, doet Oscar een schokkende ontdekking…
De cover
Op het bovenste gedeelte van de cover is een gedeelte van een vrouwengezicht te zien. Ze kijkt, mij als lezer, recht aan. op het onderste gedeelte is een lens van een fotocamera te zien. Dit vind ik goed bij het verhaal passen. De quote ‘Moord, intriges en bijzondere kerkklokken; het Overijsselse dorpje Leeze gonst er weer van!’ maakt mij nieuwsgierig wat er in Leeze allemaal aan de hand is. Ik zou dit boek, aan de hand van de cover, zeker opgepakt hebben in de boekhandel.
De auteur
Ghislaine Frison (1972) is geboren in Alphen aan den Rijn en verhuisde op twaalfjarige leeftijd met haar ouders naar het zuiden van Gelderland. Ze bracht haar jeugd door in een landelijke omgeving waar ze nog steeds woont met haar man en twee kinderen. Ghislaine werkt op freelance basis als copywriter en auteur. In 2018 bracht zij haar debuutroman ‘Een spoor van herkenning’ uit en in 2020 verscheen het vervolg ‘In de lens gevangen’.
Het verhaal
Dana Rozenburg vindt samen met haar vriend Job het levenloze lichaam van een jonge vrouw uit Leeze. Hierdoor wordt het Overijsselse dorp opnieuw opgeschud. Niet alleen onder de bewoners, maar ook de relatie tussen Dana en Job staat op scherp. Er worden sporen van verschillende personen gevonden. De reden hiervan is dat deze jonge vrouw veel wisselende contacten had en dit maakt het, voor de politie, niet makkelijker.
De hoofdverdachte heeft geen Alibi en wat ook nog opvalt is dat hij korte lijntjes heeft met vastgoedmagnaat Dirk van Dalem. Van Dalem balanceert meestal op het randje van de wet, en dit maakt het allemaal niet minder verdacht. Rechercheur Sacha van Dongen wil, koste wat kost, deze moord oplossen, want de dader mag niet ongestraft blijven.
Haar collega, Oscar Steenhoven, kijkt over de schouder van Van Dongen mee. Dit doet hij niet zomaar, Dana en zijn dorpsgenoten zijn erbij betrokken. Het contact tussen Oscar en zijn vroegere chef, Derk de Jong, is zoals altijd, goed. Maar als Derk plotseling op het politiebureau in Delingen opduikt, weet Oscar dat er iets is en niet veel later doet hij een schokkende ontdekking…
Mijn mening
Ik las eerder al ‘Een spoor van herkenning‘ van de hand van Ghislaine Frison. Ik was erg nieuwsgierig hoe het verhaal verder zou gaan en kon dan ook niet wachten om ‘In de lens gevangen’ te gaan lezen.
In de proloog lezen wij dat er een man, op zondagmiddag, in een drukke kroeg zit en gefixeerd naar buiten kijkt. Hij volgt, met zijn ogen, een vrouw. De man besluit de vrouw te volgen en gaat achter haar aan. In het park schiet hij haar dood. De beeldende schrijfstijl van Frison geeft mij een gevoel alsof ik zelf te gast in het café ben en gewoon een tafeltje verderop zit. Knap gedaan, vind ik. Dit zorgt er dan ook voor dat ik snel verder wil lezen, want ik wil weten hoe de vork in de steel zit.
Frison heeft een open, beeldende en frisse schrijfstijl. Zoals ik in de recensie van ‘Een spoor van herkenning’ ook al schreef, vind ik het erg leuk dat deze serie over een dierenarts gaat. Persoonlijk ben ik een grote dierenvriend en hierdoor spreekt dit mij ook erg aan. Ook al is ‘In de lens gevangen’ een vervolg op ‘Een spoor van herkenning’, het is ook erg goed als stand-alone te lezen. Dit vind ik persoonlijk altijd een pluspunt aan een reeks.
Ook door dit tweede deel, in deze reeks, ben ik blij verrast en hopelijk kruipt Frison snel weer in de pen om een vervolg te schrijven. Ik blijf haar zeker volgen.
Leesfragment
Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.
In-de-lens-gevangenGegevens van dit boek:
Titel: In de lens gevangen
Auteur: Ghislaine Frison
Uitgever: Brave new books
Aantal pagina’s paperback: 218
ISBN paperback: 9789402197624
ISBN e-book: 9789402129014
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 7,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.
Dank je wel Bryan, voor deze mooie recensie!
Graag gedaan Ghislaine. Succes met schrijven van het derde deel. Ik kijk er naar uit!
Bryan onlangs geplaatst…Bryan las: Bjorn Thimister – Grensmysteries