Bryan las: Gaby Rasters – Hou me vast zoals ik was

Veronique en ik kenden Gaby Rasters allebei van haar vorige boeken die ze op haar naam heeft staan. Haar nieuwste boek ‘Hou me vast zoals ik was’ zou een erg speciaal boek worden dus natuurlijk waren wij hier razend nieuwsgierig naar. Na een mailtje naar de uitgeverij ontvingen wij het boek dan ook snel na verschijning in huis. Daar bovenop werden wij ook nog eens door Gaby uitgenodigd voor de boekpresentatie in het PSV Stadion. Wij willen uitgeverij Boekerij en Gaby Rasters natuurlijk hartelijk bedanken voor het boek en de uitnodiging.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De vrolijke Jasmijn staat midden in het leven, net als haar zes vriendinnen. Ze delen lief, leed en de grote vragen met elkaar. Carrière, mannen, kinderwens: alles kan besproken worden bij een lekker taartje of een groot glas witte wijn. Geen van hen wil echt volwassen worden, maar als Jasmijn slecht nieuws krijgt, komt alles in een heel ander licht te staan: ze heeft borstkanker.

Na een borstamputatie en chemo probeert Jasmijn het leven weer op te pakken, maar haar oude energie lijkt ze maar niet terug te vinden. Gelukkig heeft ze veel steun aan haar vriendinnen, die ze via appjes op de hoogte houdt, met wie ze taartjes eet wanneer de controles goed zijn, en die de bruiloft met haar geliefde Ralf tot een extra bijzondere, intense dag maken. Maar net als ze zich veilig begint te wanen, vier jaar na de eerste diagnose, ontploft er een bom in haar leven. Ze is opnieuw ziek, en dit keer is er weinig reden tot optimisme.

Voor deze roman heeft Gaby Rasters zich laten inspireren door het leven van haar recent overleden vriendin. Veel van de personages in het boek bestaan echt en ook de appjes en blogs zijn origineel en met toestemming van de nabestaanden gebruikt. Zo is dit een zeer persoonlijke roman geworden die geen lezer onberoerd zal laten.

De cover

De cover heeft de kleur turquoise gekregen. De titel staat er in het blauw op en de naam van de auteur in het groen. Ook staat er één margriet op. Dit past erg goed bij het verhaal aangezien de echte naam van Jasmijn, Margriet is. Verder staan er op de rand van de cover blauwe vergeet-me-nietjes. Dit verwijst weer mooi naar de titel van het boek. De cover vind ik echt een schot in de roos.

De auteur

Gaby Rasters (1975) jaagt haar droom na. Na een succesvolle crowdfundactie ‘won’ ze haar eerste boekcontract. Haar debuut ‘Herkenning‘ werd lovend ontvangen. Daarna volde de trilogie ‘Follow’, ‘Like’, ‘Share’. In 2017 kan het publiek kennis maken met ‘Muurbloem‘. In 2018 verscheen de roman ‘Nooit meer Bang‘, evenals ‘Julia & Julia’ en ‘De Lissabon Brieven‘. Haar roman ‘Hou me vast zoals ik was’ is verschenen bij uitgeverij Boekerij! Ook komt haar eerste kinderboek op de markt: Raf de Raaf, geschreven voor haar kinderen. Gaby is met haar boek Nooit meer Bang winnaar van de Valentijnprijs 2019!

Het verhaal

Jasmijn geniet van het leven, net zoals haar vriendinnen. Ze delen alles met elkaar. Lief, leed, mannen, carrière en kinderwensen. Alle onderwerpen bespreken de vriendinnen onder het genot van een goed glas wijn of een lekker taartje. De vriendinnen willen gewoon genieten en niet volwassen worden, maar als Jasmijn de diagnose borstkanker krijgt veranderd dit alles.
Nadat jasmijn een borstamputatie en chemo heeft ondergaan probeert ze haar leventje weer op te pakken. Maar al snel wordt duidelijk dat haar energie niet meer is wat het geweest is. Waar Jasmijn wel ontzettend blij mee is, is de steun van haar vriendinnen, die ze op alle mogelijke manieren op de hoogte houdt en met wie ze een klein feestje bouwt als de controles goed zijn. Ook zorgen haar vriendinnen ervoor dat de bruiloft, die Jasmijn gepland heeft, een ware droombruiloft wordt.
Maar op het moment dat Jasmijn haar leventje weer een beetje op de rit heeft en ze zich weer veilig begint te voelen slaat het noodlot toe. Vier jaar na haar eerste diagnose krijgt ze het verontrustende bericht dat de kanker terug is en deze keer is het erger dan ooit…

Mijn mening

Ik kende Gaby al van haar eerdere boek ‘Muurbloem‘, daar was ik erg over te spreken, maar een echte roman had ik nog niet van haar hand gelezen. Dus ik startte erg nieuwsgierig in ‘Hou me vast zoals ik was’. Dit kwam ook doordat wij gast mochten zijn bij haar boekpresentatie, want deze boekpresentatie alleen al heeft mij diep geraakt en zal mij altijd bij blijven.

Het boek heeft natuurlijk een beladen onderwerp, aangezien het over Jasmijn gaat die borstkanker heeft, echter zit er ook een feelgood-tintje aan, want bij sommige acties van Jasmijn of haar vriendinnen moest ik ook echt grinniken. Dit vind ik erg knap van Gaby dat ze dit op deze manier heeft weten samen te brengen in dit boek.

Gaby heeft er goed aan gedaan om, ondanks het zware onderwerp, het verhaal erg luchtig te schrijven. Persoonlijk ben ik niet echt thuis in de wereld van dit ziektebeeld en ik was bang dat ik bepaalde termen, die misschien gebruikt zouden worden, niet zou begrijpen. Echter het tegenovergestelde is waar. Het boek is erg goed te volgen, ook voor een leek, op dit gebied, zoals ik. Dit vind ik natuurlijk erg prettig.

Wat ik ook erg mooi vind is dat Gaby de originele appjes en blogberichten heeft gebruikt. Dit is natuurlijk in overleg met de nabestaanden gebeurd. Ook de vriendinnen die Jasmijn in het boek heeft zijn bestaande personen. Dit maakt het wel heel speciaal vind ik en hierdoor hikt het boek voor mij ook tegen het non-fictie genre aan.

De boekpresentatie was trouwens een hele beleving. Zo had chef patissier Thomas Knops, samen met Gaby, een speciale bonbon ter ere van de boekpresentatie van ‘Hou me vast zoals ik was’ ontworpen. Deze bonbon moest precies weergeven hoe Margriet (Jasmijn in het boek) was. De bonbon smaakte erg goed. Daarnaast werden er ook tweetal liedjes gespeeld. Deze waren beiden speciaal geschreven ter ere van dit boek. Zoals jullie misschien wel begrijpen was het een hele speciale avond en zijn wij erg blij dat wij hierbij aanwezig mochten zijn!

De cd is nog steeds te koop bij Gaby Rasters. Wil je een van de cd’s kopen? Neem dan zeker even contact met haar op.

Wist je trouwens dat als je dit boek koopt, je ook nog eens de Troostkoffers van het Maxima Medisch centrum steunt. Deze Troostkoffers zijn er om kinderen van ouders met kinderen troost te bieden. Zodat kinderen van ouders met kanker ook weten dat er ook aandacht voor hun is. Dus alleen dat is al een reden om het boek te kopen.

Dit boek heeft mij diep geraakt en zal mij zeker nog lang bij blijven!

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker het onderstaande leesfragment.

Leesfragment-Hou-me-vast-zoals-ik-was

Gegevens van dit boek:
Titel: Hou me vast zoals ik was
Auteur: Gaby Rasters
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 246
ISBN paperback: 9789022587324
ISBN e-book: 9789402313406
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge