Bryan las: Esther Verhoef – Façade

‘Façade’, van Esther Verhoef, stond al een tijdje op mijn NTL-lijstje. Dus toen ik van Joyce hoorde dat zij dit boek thuis had liggen, en ik deze mocht lenen, was ik natuurlijk razend enthousiast. Dankjewel Joyce. 😉

Informatie die te lezen is op de achterflap van Façade: Twee jaar na haar pijnlijke scheiding komt jonge moeder Iris van der Steen eindelijk aan vakantie toe. Een roadtrip dwars door snikheet Europa met oldtimer Toet, en stapels cassettebandjes uit haar jeugd, moet haar dichter bij zichzelf en bij haar reislustige moeder in Portugal brengen. Wanneer ze de knappe, charismatische sportinstructeur Mischa de Jong laat instappen lijkt de reis een romantische wending te nemen. Maar Mischa is niet wie hij zegt te zijn.

De cover

Op de cover is een gedeelte van een vrouwengezicht te zien. Ze heeft een beetje een starre blik. Het kleurgebruik van deze cover is sepia. De naam van de auteur staat er in het wit op en de titel van het boek staat er in okerkleur op. De cover voelt heel apart aan, een beetje ruw. Dit vind ik erg mooi en de cover heeft hierdoor ook meteen een luxere uitstraling.

De auteur

Esther Verhoef is een van de meest succesvolle en veelzijdige schrijvers van Nederland. Van haar psychologische thrillers en romans zijn circa 2,4 miljoen exemplaren verkocht. Verhoefs werk is in tal van landen verschenen, waaronder in de Verenigde Staten, Duitsland en Korea, en is meerdere malen genomineerd en bekroond. Ze won onder meer de NS Publieksprijs, de Hebban Award en De Gouden Strop.

Het verhaal

Eindelijk kan Iris van der Steen, na een heftige scheiding, aan vakantie denken. Ze besluit een roadtrip met Toet, de oldtimer van haar moeder, te maken dwars door het warme en mooie Europa. Haar eindbestemming is het mooie Portugal waar haar moeder en diens vriend woont. Onderweg geniet ze van de stapel cassettebandjes van vroeger die nog in de auto lagen, de klanken brengen haar terug naar haar jeugd. Als ze Mischa, de aantrekkelijke en charmante sportinstructeur, laat instappen denk Iris de reis van haar leven te gaan maken. Maar is dit wel zo? En is Mischa wel de persoon die hij zegt te zijn?

Mijn mening

Het verhaal start er eigenlijk mee dat Iris, de hoofdpersoon in dit verhaal, haar zoontje Levi en haar hond Duifje wegbrengt naar Bo en Maarten. Hun zullen samen naar een camping in Zeeland gaan terwijl Iris samen met haar Oldtimer Toet afreist richting Portugal. Al snel krijgt Iris een klein ongeluk bij een tankstation en geeft ze de knappe en charmante lifter Mischa een lift richting Spanje….

Ondanks dat je soms een kijkje in het doen en denken van de dader krijgt en een ook wat onderhuidse spanning aanwezig was vond het ik eerste gedeelte van het verhaal een te hoog feelgood gehalte hebben. Dit past wat mij betreft niet bij een thriller. Hierdoor vroeg ik mij ook een aantal keer af of ik nu een roman of een thriller aan het lezen was.

Op een bepaald moment in het verhaal verdwijnt de knappe Mischa en vanaf dit moment wordt het verhaal pas, voor mijn gevoel, echt spannend en wil ik alleen maar verder lezen aangezien ik wil weten hoe het afloopt. Verhoef heeft mij wel een aantal keer op het verkeerde been weten te zetten. Dit had ik in eerste instantie niet verwacht en hierdoor was het voor mij verrassend.

Verhoef heeft gebruik gemaakt van korte hoofdstukken en ze hanteert een makkelijke schrijfstijl. Wat ik daarnaast wel erg knap vind is hoe ze de romantische setting weet over te laten lopen in de spanningssetting. Dit is erg knap gedaan.

Ik weet wel dat ik Verhoef blijf volgen in de toekomst. Kijken of ze mij met haar volgende boek ook zo weet te verrassen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit ,boek:
Titel: Façade
Auteur: Esther Verhoef
Uitgever: Prometeus
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s hardcover: 368
Aantal pagina’s E-book: 293
ISBN paperback: 9789044641196
ISBN hardcover: 9789044641547
ISBN E-book: 9789044641202
Prijs paperback: € 19,99
Prijs hardcover: € 24,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge