Bryan las: Engelina Fenn – Ontsnapt aan de dood

Ik lees graag thrillers en waargebeurde verhalen, dus toen ik zag dat Engelina Fenn een waargebeurde thriller had geschreven was ik benieuwd. Nadat de flaptekst mij ook nog erg aansprak heb ik een mailtje gestuurd naar uitgeverij Palmslag. Na kort contact ontving ik een recensie-exemplaar van ‘Ontsnapt aan de dood’ in de bus. Hier wil ik uitgeverij Palmslagnatuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Hoe ontsnap je uit de criminaliteit en aan een donkere toekomst? Engelina Fenn wist haar verleden achter zich te laten en verwerkte haar ervaringen in de thriller Ontsnapt aan de dood

Hoofdpersoon Monica leidt met haar vriend Willem, met wie ze samen een pension runt, een rustig leventje. Door gasten van het pension raakt ze echter onverwachts verzeild in het criminele circuit en de wereld van de drugshandel. Monica is haar leven niet zeker en wordt beheerst door angst. Ook in de liefde wordt haar vertrouwen telkens op de proef gesteld. Hoe weet ze zich weer los te maken uit het wereldje en te overleven?


Ontsnapt aan de dood is een aangrijpend debuut waarin het maken van de juiste keuzes een belangrijke rol speelt. Drugshandel, afpersing en afrekeningen in het criminele circuit zijn bijna wekelijks in het nieuws, en dit boek laat de rouwe kant van onze samenleving zien.

De cover

Op de cover is een stoel te zien die in een natuurlijke lichtbundel staat. De omgeving oogt verlaten. In mijn beleving is dit de loods waar Engelina op een bepaald moment in het verhaal vastgehouden en mishandeld wordt. De cover spreekt mij erg aan en ik vind hem ook erg goed bij het verhaal passen.

De auteur

Engelina Fenn (1973) is in Drenthe geboren en woont al jaren in Groningen. Dat ze opgroeide in Friesland, maakt haar een echte Noorderling. Ze is een sprankelende persoonlijkheid die beide kanten van het leven heeft meegemaakt. Eerder publiceerde ze korte verhalen, waarvan een aantal is gepubliceerd in twee bundels. Wekelijks schrijft ze een column in de digitale wijkkrant, altijd weer met een belangrijke moraal erin verweven.

Mijn mening

Het verhaal begint meteen sterk met de zin ‘Voor de zoveelste keer is Willem vreemd gegaan’. Hierdoor had ik al direct het gevoel dat er iets niet klopte in het leven van de hoofdpersoon Monica. Maar deze eerste zin is nog niks ten opzichte van de wereld waar Monica letterlijk wordt ingezogen.

Gaande weg het verhaal zie je de hoofdpersoon, Monica, veranderen van een naïeve en goedgelovige vrouw naar een vrouw die niemand vertrouwd maar wel echt standvastig is. Dit heeft Engelina echt goed weten over te brengen op de lezers. Dit zal mede dankzij haar beeldende schrijfwijze komen. De spanning is aanwezig vanaf het eerste tot het laatste hoofdstuk. Ik kon het boek dan ook maar met moeite wegleggen en ik wilde het echt in één ruk uitlezen en als ik dat heb dan is het boek meer dan geslaagd.

Nu, nadat ik het boek gelezen heb kan ik alleen maar diepe respect opbrengen voor Engelina. Wat een leven heeft deze vrouw gehad. Of je nu graag thrillers of waargebeurde verhalen leest. Dit boek mag niet ontbreken op je gelezen lijstje!

Gegevens van dit boek:
Titel: Ontsnapt aan de dood
Auteur: Engelina Fenn
Uitgever: Palmslag
Aantal pagina’s paperback: 331
ISBN paperback: 9789491773990
Prijs paperback: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge