Bryan las: Derk Bolt – Ontvoerd

Van Uitgeverij De Kring ontving ik het boek “Ontvoerd”, geschreven door Derk Bolt, om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Uitgeverij De Kring hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘Hij stopt, pakt een pistool uit z’n broeksband en richt op ons. We schreeuwen om het hardst ”No, no, no!” Ik hoop vurig dat hij niet durft te schieten of dat op z’n minst de kogels hun doel zullen missen. Maar er klinkt geen schot. Alleen m’n hart bonkt oorverdovend.’

Voor zijn zoektochten voor SPOORLOOS komt Derk Bolt al bijna 25 jaar in Colombia. Was dat vroeger nog een gevaarlijk land met oorlogen tussen drugsbaronnen, guerrilla’s en paramilitairen, tegenwoordig is het er grotendeels veilig. Een feest om naartoe te gaan zelfs, want de natuur is schitterend en de mensen zijn opvallend aardig.

In juni 2017 gaat het dan toch nog mis. In een achtergebleven gebied in het noorden van Colombia worden Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender van de weg gehaald door een gewapende guerrillero. Ze moeten hun spullen inleveren en worden te voet meegenomen naar het onherbergzame gebied van de cocaïneboeren. Er volgt een spannende week in gevangenschap, vol onzekerheid of ze het er wel levend vanaf zullen brengen én of de buitenwereld wel doorheeft dat ze zijn ontvoerd. Humor en zorgen over thuis houden de mannen op de been, zéker tijdens de extreem zware jungletochten, die hun overigens nog bijna fataal worden.
In ONTVOERD beschrijft Derk Bolt op zijn geheel eigen, ironische wijze wat hem deze week is overkomen en hoe hij het heeft beleefd. Het waargebeurde verhaal laat zich lezen als een avonturenroman.

Aangezien er afgelopen jaar veel in het nieuws is geweest over de ontvoering van Spoorloos presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender, begon ik met hoge verwachtingen in dit boek. Vooral omdat er werd gezegd dat ze erg goed behandeld zijn door de guerrilla’s. Ik kon me daar totaal geen voorstelling van maken. Dit was voor mij dan ook een van de hoofdredenen om dit boek te gaan lezen.

Als ik over het programma Spoorloos begin… Wie komt er dan in je op? Juist… Derk Bolt. Derk bezoekt samen met zijn cameraman Eugenio Follender al bijna 25 jaar Colombia. Vroeger lag het gevaar echt op elke hoek, denk daarbij aan bijvoorbeeld de guerrilla’s, paramilitairen of de oorlogen die er tussen de grote drugsbaronnen leefden. Gelukkig is tegenwoordig het grootste gedeelte van Colombia veilig, de mensen zijn zowaar ontzettend aardig en is het echt een groot feest om het land te bezoeken…

Maar in de zomer van dit jaar gaat het dan toch helaas mis. Derk Bolt en zijn vaste cameraman worden in een verlaten gedeelte van Colombia door een gewapende guerrillero van de weg gehaald. Natuurlijk slaat meteen de paniek toe. Ze moeten al hun spullen inleveren en worden meegenomen naar de jungle van de cocaïneboeren. Wat dan volgt is een week van gevangenschap, in die week is er erg veel onzekerheid en zorgen, maar ook, wat niemand verwacht, tijd voor humor en soms bijna een vakantiegevoel. De zorgen gaan vooral over of ze het er levend vanaf brengen en of ze hun familie nog wel zouden zien, zeker tijdens de zware jungletochten vragen ze zich dat af en het gaat ook nog bijna helemaal mis.

In het begin schrok ik wel door de manier hoe het er aan toe ging. Echter, doordat Derk & Eus (Eugenio) zich niet vijandelijk opstelden en de guerrilla’s vertrouwen gaven, werden deze ook een stuk opener en ontstond er bijna een vriendschappelijke band. Dit was wel apart om te lezen en raakte mij wel. Je leest dat ze die bewuste week echt in een rollercoaster gezeten hebben, een rollercoaster van gedachtes en gevoelens. Persoonlijk vond ik het boek erg fijn en snel lezen. Het is net of je op de rug van Derk zit tijdens hun ontvoering.

Wat ik ook altijd erg fijn vind is dat er midden in het boek een aantal kleurenfoto’s staan. Dit maakt het boek toch iets persoonlijker en hierdoor kon ik me nog beter in het verhaal inleven. Zo staat er een foto in van de sigaretten die de guerrilla’s rookten, een foto van een groep guerrilla’s, maar ook bijvoorbeeld foto’s van de kleding die Derk en Eus die week aan gehad hadden. Deze fotocollectie is voor mij echt een waardevolle toevoeging op het boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ontvoerd
Ondertitel: Het complete verhaal
Auteur: Derk Bolt
Uitgever: Uitgeverij De Kring
Aantal pagina’s Paperback: 256
Aantal pagina’s E-book: 256
ISBN Paperback: 9789462970885
ISBN E-book: 9789462970892
Prijs Paperback: € 17,50
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge