Bryan las: Corine Hartman – De nieuwe dood + Winactie

Toen wij zagen dat Corine Hartman met een nieuwe thriller bezig was, was mijn interesse eigenlijk meteen gewekt. De flaptekst klonk ook erg interessant en wij hebben toen eigenlijk meteen de uitgeverij gemaild met de vraag of wij een recensie-exemplaar mochten ontvangen. Na positief antwoord ontvingen wij snel na verschijningsdatum een exemplaar in de bus. Hier willen wij Uitgeverij Cargo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Volgens borderliner Faye van Laar heeft professor Max Harris een geniaal plan bedacht om de toekomst van de mensheid te redden, met grensverleggende inzichten over gezondheid, leven en dood. Psychiatrische inrichting Groot Loenen, haar thuis, is een proeftuin voor Harris’ ideeën en dat zij en haar ‘familie’ nu gelukkiger zijn dan ooit, vormt voor Faye het overtuigende bewijs.
Samen met haar medepatiënte Lisa helpt ze Harris om een tegenstander van zijn plan op een zijspoor te zetten. Maar is Harris wel helemaal te vertrouwen? Faye en Lisa worden meegezogen in een gevaarlijke, geheime missie die verhoudingen op scherp zet en slachtoffers eist. Het leidt tot een gruwelijke ontknoping.

De cover

Op de cover van ‘De nieuwe dood’ loopt een jonge vrouw over de heide. Ik ga er van uit dat dit Faye van Laar is. De lucht heeft dreigende kleuren. De cover houdt mijn interesse vast en hij zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Corine Hartman (1964) is bestsellerauteur van onder meer de Jessica Haider-serie en De IJsselmoorden-trilogie. Haar boeken werden meermaals genomineerd voor de Gouden Strop en ze won tweemaal de Hebban Award. De nieuwe dood is de derde thriller met Faye van Laar in de hoofdrol, eerder verschenen Een duister pad, In vrije val en het korte verhaal Een zoete wraak.

Het verhaal

Faye van Laar is ervan overtuigd dat professor Max Harris het ideale plan heeft bedacht voor de toekomst. Ze weet het zeker dat hij de toekomst van de mens gaat redden. Maar is dit ook zo?
Psychiatrische inrichting Groot Loenen is de woonomgeving van Faye en de ‘proeftuin’ voor de ideeën van Harris. Doordat Faye, en haar ‘familie’, in Groot Loenen gelukkiger dan ooit zijn, weet Faye het zeker… Dit komt door het plan van Harris.
Faye besluit om, samen met medepatiënte Lisa, Harris te helpen waar ze kan. Zo proberen ze samen een tegenstander van zijn plan op en zijspoor te zetten. Faye en Lisa raken verstrikt in een gevaarlijke en geheime missie die alle verhoudingen op scherp zetten. Als er een slachtoffer valt is het de vraag of Harris wel te vertrouwen is. Is hij wel die vriendelijke professor?

Boektrailer

Mijn mening

Nadat ik de eerste twee delen ‘Een duister pad‘ en ‘In vrije val‘ had gelezen was ik erg benieuwd naar ‘De nieuwe dood’, het derde deel in de Faye van Laar-serie.

In de proloog is te lezen hoe Max bij zijn moeder aan het bed zit. Samen eten ze een likkoekje. De moeder van Max is snel achteruit gegaan en ze is dementerend. Te lezen is hoe Max de knop van het infuus met morfine telkens een stukje naar rechts draait. Tot zijn moeder niet meer ademt, dan legt hij de knop van het infuus in zijn moeders hand en gaat hij naar buiten. Als hij buiten komt staan zijn vrienden te wachten en fietsen ze samen weg…

De proloog is direct heftig en geeft nog niet zoveel weg van het verhaal zelf. Wat Hartman wel meteen laat door schemeren is dat Max Harris ook niet zo’n zuiver persoon is. Dit zorgt ervoor dat ik door wil lezen en snel met het eerste hoofdstuk ga beginnen.

Ook in dit derde deel merk je dat hoofdpersoon Faye gegroeid is. Heb je de eerdere twee delen (nog) niet gelezen raad ik je dit wel aan eerst te doen. Dan zie je deze groei pas echt. Dit vind ik wel jammer want hierdoor is ‘De nieuwe dood’ niet echt als stand-alone te lezen.

Ik merk dat het verhaal weer lekker vlot leest, ondanks dat ik soms eens even terug moest bladeren om te kijken hoe het nog eens in elkaar zat. Hartman durft dagelijkse kwesties, zoals de vraag of zieke ouderen onnodig moeten lijden, aan de kaak te stellen. Door dit verhaal ga je wel, als lezer, nadenken over dit soort zaken. De ontknoping zit erg goed in elkaar en deze zag ik niet aankomen.

Persoonlijk denk ik wel dat de Faye van Laar-serie, met ‘De nieuwe dood’, aan zijn einde is gekomen. Ik denk dat als er nog een vierde deel van verschijnt dit te veel wordt en dit zal deze serie geen goed doen.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

De-nieuwe-dood

Gegevens van dit boek:
Titel: De nieuwe dood
Serie: Faye van Laar
Auteur: Corine Hartman
Uitgever: Cargo
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 400
Verteller luisterboek: Irma Hartog
Duur luisterboek: 10:39:51
ISBN paperback: 9789403109916
ISBN e-book: 9789403129211
ISBN luisterboek: 9789403135519
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te beluisteren via Kobo Plus.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘De nieuwe dood’, geschreven door Corine Hartman, verloten. Hier willen wij Uitgeverij Cargo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘De nieuwe dood’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 22 juni 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

3 thoughts on “Bryan las: Corine Hartman – De nieuwe dood + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge