Bryan las: Chantal & Priscilla van Gastel – Zonder jou

Informatie die te lezen is op internet: Wat doe je als je kind een steeds groter gevaar vormt voor zichzelf én anderen?

Valerie staat op een keerpunt. Voor de tweede keer in haar leven. En beide keren werd ze hiertoe gebracht door haar grote liefde Oscar. De eerste keer was jaren geleden, toen ze haar voorspelbare leven inruilde voor een vrijgevochten bestaan met hem.

De tweede keer is nu, nu hij op het punt staat haar en hun zoon Mick te verlaten. Niet omdat hun liefde voorbij is, maar omdat Mick lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die zo ontwrichtend is dat Oscar het niet meer kan verdragen. Plots staat Valerie er alleen voor. Terwijl het gedrag van Mick angstaanjagend uit de hand loopt, probeert Valerie uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat, als het grootste gevaar van hemzelf afkomstig is?

Ik had dit boek al een hele tijd op mijn nog te lezen lijstje staan, maar door de recensie-boeken kwam ik er maar niet toe om aan dit boek te beginnen. Maar afgelopen week had ik even geen recensie-exemplaren liggen en besloot ik om “zonder jou” te gaan lezen.

Op de cover zien we een rood gebroken hart met eromheen een aantal rode (bloed?) vlekken. Ik stel me voor dat dit het gebroken moederhart van Valerie is. De cover vind ik erg passend bij dit boek.

In “Zonder jou” maken we kennis met Oscar en Valerie. Een erg leuk, gezellig en sociaal koppel. Als hun zoon Mick wordt geboren lijkt hun alles voor de wind te gaan. Mick is lief, leuk en aardig als baby. Maar na een aantal jaren begint Mick te veranderen, hij vertoont steeds meer een raar en beangstigend gedrag. Het begint met kleine dingen, zoals bijvoorbeeld voetballen tegen de muur van de blinde buurvrouw, terwijl hij weet dat de buurvrouw dit stoort. Als Mick ouder wordt, blijkt dat hij duidelijk een gedragsstoornis heeft. Dit drijft Oscar en Valerie uit elkaar. Valerie doet alles om zichzelf en Mick te beschermen. Maar hoe doe je dat, als Mick zelf het grote gevaar blijkt te zijn?

Wat een sterk boek hebben de zusjes van Gastel neergezet. Vanaf de eerste letter word je letterlijk in het verhaal gezogen, een echt verhaal wat je vast grijpt en je niet meer los laat. Zelf heb ik geen kinderen maar ik kon me zo goed verplaatsen in Oscar en Valerie, ik denk dat dit door de makkelijke en begrijpelijke schrijfstijl komt van Chantal & Priscilla. Wat ik wel minder vond dat was het einde, ik vond het een beetje abrupt en de vragen rondom Mick blijven door mijn hoofd spoken. Ik hoop dan ook heel erg dat hier misschien ooit nog een vervolg op komt.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zonder jou
Auteur: Priscilla van Gastel & Chantal van Gastel
Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s Paperback: 384
Aantal pagina’s E-book: 298
ISBN Paperback: 9789402715903
ISBN E-book: 9789402751437
Prijs Paperback: € 19,95
Prijs E-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge