Bryan las: Brenda van Es – In Spanje schijnt altijd de zon

Van Brenda van Es ontving ik haar boek “In Spanje schijnt altijd de zon”, om te lezen en er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Brenda hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Wil je een boek lezen over carrières en sleur? Lees dit boek niet! Want in dit boek gaat het leven op z’n kop.
Albert en Brenda rijden met hun volgepropte Volkswagen mét dakkoffer naar Andalusië. Ze verruilen regen voor zon, schoenen voor slippers. Stiptheid voor mañana mañana. Smoezelige kantoren voor frisse buitenlucht. Zekerheid voor flow. Alles mag anders!

Ze strijken neer in Granada, aan de flanken van de Sierra Nevada. Hij droomt van ellenlange wielertochten met klanten door het ruige gebergte. Zij is ervan overtuigd dat Spanje dé plek is om levensverhalen van mensen op te schrijven. Maar als klanten uitblijven, is het nog maar de vraag of het najagen van hun dromen ze nog zo gelukkig maakt. Het vuur dooft en ze twijfelen aan alles. Kunnen ze dit eigenlijk wel?

Een boek over euforie, trekken, loslaten, tergende eenzaamheid, cultuurverschillen, verrukkelijke pieken en onpeilbare dalen – en alles daartussen.

Zoals de meesten nu wel weten, ben ik groot fan van Ik vertrek, ik vind het heerlijk om te zien hoe mensen de stoute schoenen durven aan te trekken en hun dromen durven te volgen, ik kan daar echt van genieten…

Op de cover zien wij een sinaasappelboom staan voor een muur. Ook staan er op de cover twee stempels, links een Spaanse en rechts een Nederlandse. Dit geeft voor mij al aan dat het een boek is wat met Nederland en Spanje te maken heeft. Ik, persoonlijk, zou zelf de stempels omgedraaid hebben. Links de Nederlandse en Rechts de Spaanse stempel. Voor mijn gevoel voelt dat logischer, omdat ze van Nederland naar Spanje vertrekken. Maar zoals het op de cover staat is het natuurlijk ook perfect. Het is gewoon een gevoel van mij. Ook zit er een soort sticker op waar de tekst “Ons vertrek naar Andalusië” opstaat. Door deze sticker zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de winkel.

In dit verhaal maken wij kennis met Albert en Brenda, deze twee mensen hebben allebei een droom. Ze vertrekken voorgoed richting Andalusië. Ze willen het helemaal anders gaan doen, ze willen in ieder geval een stuk minder regen, ze willen slippers in plaats van schoenen aan hun voeten en “een komt het vandaag niet, dan komt het morgen” instelling. Waar moet je dan zijn? Natuurlijk!… In Spanje.

Albert (Ap voor vrienden) en Brenda komen terecht in Granada. Ap heeft de droom en plannen om groots uit te pakken met zijn mooie wielertochten door de ruige Spaanse bergen. Brenda weet het gewoon zeker, Spanje is dé plaats om levensverhalen van mensen op te schrijven. Helaas loopt het bij beiden niet zo’n storm en beginnen ze toch steeds meer te twijfelen of ze er wel goed aan hebben gedaan om te emigreren naar Spanje. Gaat het ze lukken om hier een bestaan op te bouwen? Of gaat hun langgekoesterde droom toch verloren?

Ik zat al erg snel in het verhaal, ik had het gevoel alsof ik over de schouder van Brenda mee kon kijken bij hun ups en downs die bij een vertrek naar het buitenland komt kijken. Ik had in het begin wel wat moeite met de Spaanse woorden die in het verhaal gebruikt zijn. Maar ondanks dat, leest het verhaal als een trein. Wat ik ook erg leuk bedacht vind, zijn de whatsapp berichten die gebruikt zijn in het verhaal, zoals je hieronder kunt zien. Hierdoor wordt het verhaal naar mijn mening iets speelser. Het verhaal is erg beeldend, op de positieve manier, geschreven. Ik had het wel erg leuk gevonden als er een aantal foto’s ingestaan hadden. Dit vind ik bij waargebeurde verhalen altijd erg leuk, omdat je hierdoor je echt op de plek, in dit geval, Spanje waant.

Wat mij betreft is “In Spanje schijnt altijd de zon” een echt Ik vertrek verhaal en komt alles aan bod. Ik hoop dan ook dat hier over een aantal jaar een vervolg op komt hoe het dan met Brenda en Ap gaat. Ik wens ze in ieder geval heel veel succes verder in hun geliefde Spanje.

Gegevens van dit boek:
Titel: In Spanje schijnt altijd de zon
Ondertitel: Ons vertrek naar Andalusië
Auteur: Brenda van Es
Uitgever: 100 Jaar Na Vandaag
Aantal pagina’s Paperback: 262
ISBN Paperback: 9789492613028
Prijs Paperback: € 24,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge