Bryan las: Boris O. Dittrich – Halszaak

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Voor een juwelierszaak in de P.C. Hooftstraat houdt de politie een zwerver aan op verdenking van diefstal. Hij verzet zich hevig en een van de agenten gebruikt een nekklem, waarna de man in coma raakt. Rechercheur Maya Oliphant ondervraagt de agenten. Al snel blijkt dat hun verklaring ernstig afwijkt van een filmpje dat opduikt op internet.

Wanneer vervolgens de zwerver in zijn ziekenhuisbed wordt vermoord, heeft Maya plotseling een moordonderzoek onder handen. Onder grote druk gaat Maya op zoek naar de identiteit van de zwerver. De speurtocht leidt haar dertig jaar terug in de tijd, toen een rechter in Alkmaar enkele zeer omstreden vonnissen uitsprak en daarna spoorloos verdween.

Op de cover is een zwaan te zien, over de zwaan staat in rode letters “Halszaak”. De cover sprak mij niet direct aan, daardoor is het boek ook een tijdje op de plank blijven liggen voordat ik het ging lezen. Echter, nu na het boek gelezen te hebben, vind ik de cover passend bij het verhaal.

Als de Amsterdamse politie een zwerver aanhoudt op verdenking van diefstal, verzet hij zich hevig. Een van de agenten gebruikt in het heetst van de strijd een nekklem. Hierdoor raakt de verdachte in coma. Er wordt een onderzoek gestart en rechercheur Maya Oliphant ondervraagt de betrokken agenten. Als er even later een filmpje op Facebook opduikt blijkt dat de agenten een valse verklaring hebben afgelegd.

Als de verdachte zwerver dan ook nog wordt vermoord in het ziekenhuis, veranderd deze zaak plotseling in een moordonderzoek. Na enige tijd komen ze achter de identiteit van deze zwerver en dit brengt hun terug naar de tachtiger jaren naar het moment dat een rechter enkele bedenkelijke vonnissen uitsprak. Deze rechter is uiteindelijk spoorloos verdwenen. Wat is er dertig jaar geleden gebeurd? En wat heeft de moord op deze zwerver daarmee te maken?

Vorig jaar is er veel te doen geweest over de dood van Mitch Henriquez, de politie zou een nekklem gebruikt hebben bij zijn arrestatie en hierdoor zou Henriquez overleden zijn… Dit gebeurt er ook in dit boek, alleen gaat het hier om een zwerver, waar tijdens een arrestatie een nekklem gebruikt wordt.

Wat een goed boek is halszaak! Dit komt denk ik mede doordat het boek gedeeltelijk gebaseerd is op waargebeurde feiten. Dan vind ik het toch altijd iets persoonlijker. Het boek heeft korte hoofdstukken, waardoor ik altijd snel geneigd ben om te denken “Nog één hoofdstuk”, en voor ik het dan weet is er weer een halfuur voorbij, dit in combinatie met de spanning die eigenlijk constant aanwezig is, maakt dit boek voor mij persoonlijk tot een top boek.

Dit is voor mij de eerste kennismaking met Boris O. Dittrich, maar zeker niet de laatste. De andere boeken van hem staan nu hoog op mijn verlanglijstje om te gaan lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Halszaak
Auteur: Boris O. Dittrich
Uitgever: Uitgeverij Cargo
Aantal pagina’s paperback: 352
ISBN paperback: 9789023482000
ISBN E-book: 9789023474500
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge