Bryan las: Bjorn Thimister – Grensmysteries

Wij lezen graag non-fictie verhaal en dan gaat mijn voorkeur altijd uit naar true-crime. En als je het over true-crime hebt heb je het al snel over cold-cases. Dus toen wij zagen dat ‘Grensmysteries’, over cold-cases die zich hier in de buurt hebben afgespeeld was ik erg nieuwsgierig. Daarom hebben wij de uitgeverij ook gemaild met het verzoek of wij een recensie-exemplaar konden ontvangen van deze titel. Na verschijning ontvingen wij dan ook een exemplaar op de mat. Hier willen wij Just Publishers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die op de achterflap van dit boek te lezen is: Moord- en verdwijningszaken; geruchtmakende mysteries en onopgeloste zaken die in de media grote bekendheid verwierven of soms in de vergetelheid raakten.

Wat gebeurde er met Henk Vierwind die zo plotseling verdween? Wat was zijn link met Nederlands bekendste ontvoering ooit? Hoe komt het dat het landgoed van liedjesschrijver Johnny Hoes veranderde in een ontmoetingsplaats van criminelen?

En wie zou de Belg Jelle Leemans ontmoeten toen hij, op weg naar een afspraak in Nederland, ‘zomaar’ verdween? En dan is er het mysterie rond de spoorloze autohandelaar Hugo Charles. Dit boek bevat nieuwe informatie over zijn dubbelleven en de contacten die hij in het diepste geheim onderhield. Werden hongerige krokodillen gevoerd met mensenvlees?

In Grensmysteries onderzoekt Bjorn Thimister cases die niet vergeten mogen worden. Hoe zat het ook alweer? Heeft de recherche wellicht nog zaken achtergehouden? Duiken er toch nog nieuwe feiten op?

De cover

Op de cover zijn verschillende foto’s te zien van plaats delicten, iemand die wordt meegenomen door de politie en een foto van een politieagent met een politiehond. Dit vind ik erg interessant en blijf er ook naar kijken. De tekst op de cover is gedrukt op een fel gele achtergrond. Dit vind ik goed gekozen, want het valt zo extra op. Het boek zou mij zeker opgevallen zijn in de winkel.

De auteur

Journalist Bjorn Thimister (1978) schrijft al jarenlang voor verschillende media over de georganiseerde misdaad en geruchtmakende misdrijven in de grensstreek. Regelmatig publiceert hij in Panorama.

Mijn mening

In ‘Grensmysteries’ beschrijft misdaadjournalist Bjorn Thimister 27 zaken uit het verleden. Hij beschrijft stap voor stap zijn gang van zaken. Van het moment dat hij een tip krijgt, op onderzoek uit gaat bij de plaats delict, tot aan het gesprek met de nabestaanden van het slachtoffer.

Een aantal van de zaken die in ‘Grensmysteries’ aan bod komen kende ik vanuit de media. Dit komt mede doordat deze zich, bijna, allemaal afgespeeld hebben in de omgeving waar wij wonen. Zo kan ik mij nog goed de zaak over opticien Isabelle Pongs, hier uit Landgraaf, herinneren. Maar wat ik mij kan herinneren zijn de dingen die, toendertijd, in de media kwamen. Pongs werd op 30 juli 2004 op brute wijze doodgestoken in het keukentje achter haar winkel. Tot op heden rijst de vraag wie dit gedaan heeft.

Wat Thimister vooral erg goed weet over te brengen zijn de gevoelens van niet alleen de nabestaanden, maar ook zijn eigen gevoel hierover. Hoe hij een band krijgt met de personen en dat het op zo’n moment pas echt duidelijk wordt, wat zo’n verdwijning, moord of ontvoering met de nabestaanden doet. Dit heeft hij op een ultieme wijze weten te verwoorden. Dit zorgt er voor dat je bij ieder verhaal hoopt dat er nieuwe aanwijzingen komen. En hier vraagt Thimister ook naar. Om als iemand toch nog iets weet over deze zaken deze informatie te delen, want het is zo belangrijk om deze zaken op te lossen. Deze zaken zijn stuk voor stuk grote zaken, maar toch zijn ze veelal onderbelicht gebleven en alleen in het lokale nieuws geweest. Thimister hoopt naar mijn gevoel ook dat het grotere publiek deze zaken onder ogen krijgt en er wellicht in een van deze zaken een doorbraak komt. Dit hopen wij natuurlijk met hem mee.

Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen die van true crime boeken houdt. Thimister heeft dit boek met heel veel gevoel geschreven en hierdoor heb je het gevoel dat je een inkijkje krijgt in het gevoel van de nabestaanden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Grensmysteries

Gegevens van dit boek:
Titel: Grensmysteries
Auteur: Bjorn Thimister
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 272
ISBN paperback: 9789089756091
ISBN e-book: 9789089750600
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge