Bryan las: Bert Spoelstra – Bad Moon Rising + Winactie

Wij lazen in het lokale nieuws over dit nieuwe boek. Aangezien het boek over een gezin uit Kerkrade gaat, waar wij oorspronklijk vandaan komen, waren wij erg nieuwsgierig. Tel daarbij op dat wij graag True Crime lezen, en je hebt een match. Na een mailtje gestuurd te hebben naar de uitgeverij, ontvingen wij niet veel later een recensie-exemplaar op de mat. Hier willen wij Uitgeverij Aspekt natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Bad Moon Rising is Bert Spoelstra’s derde non-fictieboek en behelst een reconstructie van een gruwelijk misdrijf gepleegd in 1990. Een jong echtpaar uit het Limburgse Kerkrade werd daarvan in Oostenrijk het slachtoffer. Door een internationale samenwerking tussen Oostenrijkse, Slowaakse en Nederlandse politiële en justitiële diensten konden de twee daders (Slowaken) van dit misdrijf worden opgepakt en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Spoelstra sprak met oud-collega’s die daarbij betrokken waren en hij had inzage in originele dossierstukken van het onderzoek. Dat leverde een True-Crime-verhaal op dat zich laat lezen als een spannend boek waarin Spoelstra op zijn eigen wijze de dodelijke ontmoeting tussen daders en slachtoffers weergeeft.

De cover

Op de cover is een foto van Gabriëlle Widdershoven te zien. Het is net of het portret geschilderd is. Doordat er ‘ Een waar gebeurd misdrijf’ opstaat zou ik het boek opgepakt hebben in de winkel.

De auteur

Bert Spoelstra (1953) startte als zeventienjarige een carrière bij de rijkspolitie. Na vierenveertig dienstjaren bij de Limburgse politie ging hij per 1 oktober 2014 met pensioen. Van die jaren was hij ongeveer achtendertig jaar bij diverse rechercheonderdelen werkzaam geweest. Dat leverde hem voldoende stof op voor het schrijven van veertien politieromans en twee non-fictieboeken, waarmee hij vanaf 1990 hoge ogen gooide.

Mijn mening

Persoonlijk kende ik deze auteur, en deze oude zaak, niet. Wel zijn wij altijd erg geïnteresseerd in boeken met een Limburgs tintje. Zo ook ‘Bad Moon Rising’. René en Gabriëlle Widdershoven waren inwoners van de Limburgse plaats Kerkrade en aangezien Veronique en ik beiden uit Kerkrade komen, waren wij toch wel nieuwsgierig naar dit verhaal.

Het boek is opgedeeld in verschillende onderwerpen. ‘De slachtoffers’, ‘De daders’ en ‘De misdrijven’.
In ‘De slachtoffers’ geeft de auteur een kijkje in het leven van René en Gabriëlle Widdershoven. Wat voor mensen waren het en hoe kwamen deze twee Limburgers eigenlijk op die parkeerplaats terecht met hun camper?
In ‘De daders’ belicht Spoelstra de daders. Want wie waren deze twee ‘beesten’ eigenlijk en wat bezielt iemand om zoiets te doen?
In ‘De misdrijven’ brengt Spoelstra, zoals hij het zelf schrijft, de twee partijen, de slachtoffers en de daders bij elkaar. Hierdoor krijg je een compleet beeld van deze bizarre tragedie.

Je merkt dat Spoelstra veel onderzoek heeft gedaan en als hij iets niet geheel zeker weet, geeft hij dit ook netjes aan. Hij heeft gesprekken gevoerd met nabestaanden, maar ook met de Oostenrijkse rechercheur Christian Horner die de meeste verhoren bijwoonde. Persoonlijk heb ik de gedeeltes ‘De slachtoffers’ en ‘De misdrijven’ met de meeste interesse gelezen. Hier kwam ook de meeste emoties in naar voren. Dit kwam ook door bijvoorbeeld de achtergronden, die in het boek staan, over Gabriëlle, die haar zus Francisca (Cis) opgetekend heeft over haar zus. Dit gaf het boek iets speciaals.
Daarnaast staan er in het boek een aantal foto’s. Bij een waargebeurd verhaal zorgt dit er toch altijd voor dat ik net iets beter in het verhaal kom en mij bepaalde dingen nog levendiger voor kan stellen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bad Moon Rising
Auteur: Bert Spoelstra
Uitgever: Aspekt
Aantal pagina’s paperback: 152
ISBN paperback: 9789464240887
Prijs paperback: € 18,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Wij mogen één fysieke exemplaar van ‘Bad Moon Rising’, geschreven door Bert Spoelstra, verloten. Hier willen wij Uitgeverij Aspekt natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

 • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Bad Moon Rising’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

 • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
 • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
 • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
 • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 02 juni 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

3 thoughts on “Bryan las: Bert Spoelstra – Bad Moon Rising + Winactie

 1. Ik kan mij dit nog goed herinneren. Vreselijk!!
  Zoiets herinner ik mij ook nog van een ouder echtpaar met een camper, ook vermoord op een parkeerplaats.
  Wij hadden ook een camper en stonden veel op parkeerplaatsen in Nederland en Frankrijk.
  Vond ik daarna ook wel eng.
  Wij zijn daarna altijd naar een camping gegaan voor de veiligheid.
  Heel graag doe ik mee voor dit boek en heb een mail gestuurd.
  Volg bloglovin: Oma Will

 2. Als inwoner en geboren kerkrade aar is dit misdaad-gebeuren steeds speciaal geweest voor me. Dan een vader die werkte binnen de politie kerkrade….en al snel is de interesse gevonden.
  Zorg in ieder geval steeds dat je over een Alibi beschikt….!
  Een kleine stad als Kerkrade ben je al vlug ‘ verdacht’…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge