Bryan las: Astrid Harrewijn – De stroopwafelshop

In de folder van uitgeverij Boekerij zagen wij dit vrolijke boek voorbij komen. Ik kende Astrid Harrewijn wel van naam, maar persoonlijk had ik nog nooit iets van haar hand gelezen. Omdat de flaptekst mij ook aansprak hebben wij deze feelgoodroman aangevraagd. Rond verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar van dit boek. Hier willen wij uitgeverij Boekerij dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van deze roman: De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een uitdaging om samen met twee vrienden uit haar studententijd mee te doen aan een wedstrijd: wie weet in één jaar de meeste winst te maken met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs.

Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze aankomt in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen. Hoe kan ze hier ooit slagen? Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?

De cover

Op de cover is een jonge vrouw te zien met rood kroes haar en een hond. Ik neem aan dat dit Suze en haar oppashond Max is. Ze staat in een park en op de achtergrond is de Brooklyn Bridge en een stukje Skyline van New York te zien. De cover spreekt mij erg aan en je hebt meteen het idee dat het om een feelgoodboek gaat. Ik wordt er in ieder geval blij van. Wat ik ook een leuke toevoeging vind is de prijssticker die op de cover is geplakt. Dit is een stroopwafel en dit past natuurlijk erg goed bij het verhaal.

De auteur

Astrid Harrewijn debuteerde in 2006 met de roman ‘Ja kun je krijgen’. Inmiddels heeft ze tien romans gepubliceerd. Ze woont in Den Haag met haar man.

Het verhaal

De omgeving van Suze is er niet zo blij mee als ze besluit om ja te zeggen tegen een bijzondere uitdaging. Ze gaat, samen met twee vrienden van vroeger, mee doen aan een wedstrijd. De opdracht is: Maak in één jaar zoveel mogelijk winst met een, nog op te zetten, koffietentje met verse stroopwafels. Het klinkt vrij simpel, maar is dit het ook? De hoofdprijs, honderdduizend euro, klinkt Suze als muziek in de oren. Maar gaat haar dit lukken? De verliezers krijgt niks, alleen de ervaring. Alle drie gaan de vrienden naar een ander grote stad. Suze wordt naar New York gestuurd en haar vrienden naar Rome en Parijs. Wie weet zich staande te houden?

Nog voordat ze goed en wel vertrokken is heeft Suze al spijt van haar keuze om mee te doen aan deze wedstrijd. Maar zodra ze in de opkomende, maar nog steeds beruchte en criminele buitenwijk van New York aangekomen is nemen haar twijfels nog sterkere vormen aan. Moet ze hier serieus een koffietent uit de grond stampen? En gaan die mensen stroopwafels wel lekker vinden? Al snel krijgt ze hulp van vier vriendelijke Mexicanen en ontstaan er mooie vriendschappen met de buurtbewoners, die elke dag een vers kopje koffie komen drinken aan de bewonerstafel in haar koffietentje. Gaat ze het, samen met haar oppashond, redden in het grote New York?

Mijn mening

‘De stroopwafelshop’ is voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Astrid Harrewijn. En ik ben blij verrast door haar fijne pen. Ik merk bij mezelf dat ik de laatste tijd, naast thrillers, ook wel eens graag een leuke feelgoodroman lees. Ik ben eerlijk dat hij dan wel niet te zoetsappig moet zijn en als je deze mening deelt, dan is dit boek echt een schot in de roos.

Harrewijn weet de lezer zo te laten watertanden tijdens het lezen. Ik kreeg, tijdens het lezen, spontaan zin in stroopwafels! Als een schrijver het voor elkaar weet te krijgen om het gevoel en geur zo goed over te brengen dan ben je een top auteur in het geschreven genre.

Tijdens het lezen kreeg ik als lezer een echte band met het hoofdpersoon Suze. Wat ik ook echt een pluspunt vind is dat aan het einde van ‘De stroopwafelshop’ het verhaal een bepaalde wending krijgt waardoor ik het ook nog echt spannend kan noemen. Dit heeft mij echt verrast in deze feelgoodroman.

Ik heb echt genoten van dit boek en kan dan ook niet wachten op een nieuw boek van deze auteur. Ik ga Harrewijn echt volgen. Want dit is zeker niet het laatste boek wat ik van haar hand lees.

Leesfragment

Ben jij na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-stroopwafelshop

Gegevens van dit boek:
Titel: De stroopwafelshop
Auteur: Astrid Harrewijn
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 9789402314144
ISBN paperback: 9789022587225
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Bryan las: Astrid Harrewijn – De stroopwafelshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge